ReceptyRecepty na mäso a hlavné jedlá

Kuracie na karí – recept na tradičné indické jedlo

Kuracie na karí – recept na tradičné indické jedlo

Kuracie na karí – tradičné jedlo indickej kuchyne. Príprava je nenáročná, kuracie mäso je rýchlo hotové. Najčastejšie sa podáva s ryžou. Vyskúšajte vynikajúci recept.

Aké mäso sa hodí na karí?

Kari s ryžou môže obsahovať rôzne druhy mäsa, pripraviť si ho dokonca môžete aj bez mäsa. Avšak najobľúbenejším variantom je nepochybne karí s kuracím mäsom. Práve tento druh mäsa je šťavnatý a jemný, skvele sa tak dopĺňa s výraznou chuťou rôzneho korenia v smotanovej omáčke.

Najlepšou voľbou sú kuracie prsia, neobsahujú zbytočný tuk, sú krehké a ich príprava zaberie len chvíľku. Okrem toho si však môžete pripraviť aj kuracie stehná na karí, treba však počítať s tým, že ich varenie zaberie o trochu dlhšie.

Podobným variantom je morčacie na karí. Má tiež jemnú chuť, je pritom bohaté na bielkoviny a má nízky obsah tuku. K omáčke sa tak skvele hodí a môže byť vhodnou alternatívou iných druhov mäsa.

V niektorých receptoch sa dokonca môžete stretnúť aj s hovädzím mäsom. To má samo o sebe výraznejšiu chuť, vytvára tak neobyčajný pokrm, ktorý stojí za vyskúšanie. Je však dôležité počítať s tým, že hovädzie mäso potrebuje dlhšiu dobu varenia.

O niečo menej tradičnou voľbou pre karí s ryžou je jahňacie mäso. Tento pokrm a kuracie soté už nemajú veľa spoločného. Jahňacie býva varené dlho – v omáčke plnej korenia, aby kúsky mäsa nasiakli skvelú chuť.

Kari je pomerne univerzálne korenie a využiť ho možno nielen na prípravu omáčky. Obľúbená je tiež kuracia pečeň na kari, pričom pripraviť si ich môžete len tak osmahnutá s touto zmesou korenia, či dokonca s hustou smotanovou omáčkou.

Recept nie je nijako zložitý. Stačí si iba vybrať to, čo máte radi. Vzhľadom na to, že klasikou zostáva kuracie mäso na karí s ryžou, nájdete tu recept práve s týmto druhom mäsa.

Recept na kuracie na kari

S týmto receptom si pripravíte kuracie karí ako z indickej reštaurácie. Príprava je pritom jednoduchá. Omáčka je plná chuti vďaka všetkým koreniam, je bohatá a krémová, pričom najlepšie chutí s ryžou alebo chlebom naan.

Suroviny

  • 600 g kuracieho mäsa,
  • 1 malá žltá cibuľa,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • 1 šálka kuracieho vývaru,
  • 3/4 šálky konzervovaných nakrájaných paradajok,
  • 1/3 šálky hustej smotany,
  • 2 lyžice olivového oleja,
  • 1 lyžica čerstvého zázvoru (strúhaného),
  • 1 lyžička kukuričného škrobu,
  • 2 lyžice nasekaného koriandra,
  • soľ a korenie podľa chuti.

Zmes korenia

  • 1 ½ lyžičky mletého koriandra,
  • 1 lyžička mletej rasce,
  • ½ lyžičky kurkumy,
  • ½ lyžičky feniklových semienok,
  • ½ lyžičky mletej škorice,
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia,
  • ½ lyžičky mletého klinčeka.

Postup prípravy

  1. V malej miske si vytvorte zmes korenia a dajte bokom.
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a opražte ju, aby zozlatla.
  3. Pridajte roztlačený cesnak a nastrúhaný zázvor, smažte zhruba 30 sekúnd.
  4. Potom pridajte zmes korenia a opäť opražte zhruba 30 sekúnd.
  5. Následne prilejte kurací vývar a pridajte paradajky. Zmes priveďte do varu, potom znížte teplotu a pod pokrievkou nechajte variť zhruba 5 minút.
  6. Pre perfektne hladkú omáčku môžete suroviny rozmixovať. Nejde však o nutný krok.
  7. Omáčku dochuťte soľou a kajenským korením, pridávajte postupne podľa chuti.
  8. Následne pridajte kuracie mäso nakrájané na menšie kúsky. Priveďte do varu a pod pokrievkou varte zhruba 8-12 minút, kým sa mäso neuvarí.
  9. Ku koncu varenia môžete pridať lyžičku škrobu rozmiešanú v dvoch lyžičkách vody – ide o voliteľný krok na zahustenie omáčky.
  10. Na záver ešte vmiešajte smotanu a nechajte chvíľku prehriať.
  11. Môžete podávať – posypané čerstvým nasekaným koriandrom.
recept na kuracie na kari
Zdroj foto: Jana Eviakova / Shutterstock.com

S čím podávať kuracie karí

Kuracie mäso na karí sa tradične podáva s ryžou alebo chlebom naan. Ide o klasické prílohy, ktoré sa k omáčke najviac hodia. S inými alternatívami sa preto skôr nestretnete.

  • kuracie na karí s ryžou – ako najlepšia voľba sa ponúka basmati či prípadne jazmínová ryža. Jemné zrniečka ryže perfektne absorbujú omáčku a skvele sa hodia k indickej kuchyni.
  • kuracie kari s chlebom naan – aj ten je bežnou prílohou pre kuracie rezančeky na kari. Ide o tradičný indický chlieb, ktorý má typickú konzistenciu aj chuť. Túto chlebovú placku si môžete ľahko pripraviť doma, vznikne tak ten najlepší pokrm. Ide o perfektnú alternatívu.
  • kuskus s kuracím mäsom na kari – spravidla však nejde o túto typickú omáčku. Namiesto toho si môžete pripraviť kuracie na karí bez smotany – stačí len pridať k mäsu karí korenie, zeleninu a kuskus a máte zdravý a rýchly obed.

Ako vylepšiť kuracie karí

Pokiaľ vás tento recept práve nezaujal, ponúka sa mnoho možností, ako celý pokrm ešte vylepšiť. Základný postup je skvelou voľbou, ak premýšľate, čo uvariť z kuracích pŕs. Kuracie rezančeky so smotanou sú totiž pripravené behom chvíľky a očaria výraznou chuťou.

Avšak ponúkajú sa aj ďalšie varianty:

  • Jednou z nich je napríklad kuracie na karí s pórom. Základom zostáva iba karí korenie, soľ a korenie. Paradajky potom stačí nahradiť pórom. Ide o zaujímavý recept, kuracie prsia s omáčkou skvele vyniknú.
  • Ak chcete do jedla pridať viac zeleniny, ponúka sa kuracie na karí s brokolicou. Postup je veľmi podobný, akurát v začiatku musíte pridať ružičky brokolice a nechať ich podusiť. Potom už len stačí dorobiť omáčku.
  • Naraziť môžete aj na recept na kuracie na karí s ananásom. Tento pokrm má pôvod skôr v ázijskej kuchyni. S ananásom je najčastejšie kombinované červené kuracie curry, ktoré je pikantné. Sladká chuť ovocia pokrmu dodáva perfektný balans.

Ryža s kuracím mäsom na kari v ázijskom prevedení je spravidla založená na kari paste. Ide o špeciálnu zmes nielen korenia, ale aj ďalších prísad. Chuť je tak oveľa komplexnejšia a výraznejšia a ponúka ďalšie možnosti využitia pri varení.

Ako zjemniť jedlo, ktoré veľmi páli

Ak ste sa rozhodli pripraviť si kuracie mäso na karí so smotanou, ale ušla vám ruka s korením a jedlo teraz veľmi páli, ponúka sa jednoduché riešenie, ako omáčku zjemniť. Tým najľahším je pridať ešte trochu smotany, prípadne mlieka. Druhou variantou je potom pomarančový džús – pridávajte však s citom.

Zdroj: allrecipes.com, delish.com


Ďalšie recepty s kuracím mäsom