Rýchle, málo pracné a vynikajúce je kuracie v cestíčku, ktoré vyniká svojou chuťou a chrumkavosťou. Kuracie mäso v cestíčku môžete podávať buď ako obed alebo aj ako občerstvenie na oslavách.
Kuracie v cestíčku je vynikajúca alternatíva klasického obaľovaného rezňa v trojobale. Pokrm je šťavnatý, chrumkavý a nadýchaný zároveň. Cestíčko si môžete ľahko upraviť podľa svojej chuti a vyšperkovať ho k dokonalosti alebo sa držať obyčajného receptu z múky, vajec a mlieka. Inšpirujte sa receptom a pripravte si výborný obed, ktorý ocenia ako veľkí, tak aj tí najmenší.
Vedeli ste, že mäso sa obaľovalo už v starovekom Grécku? Postupne sa táto úprava začala šíriť do celého sveta. Predtým sa v cestíčku obaľovalo takmer čokoľvek, niekedy aj sekaná – tá bola veľmi obľúbená s cestíčkom s bylinkami. Dnes už si môžete cestíčko pripraviť presne podľa seba a svojej chuti či preferencií.
Aké mäso je najvhodnejšie obaliť v cestíčku?
Obaľovať v cestíčku môžete prakticky čokoľvek, od mäsa až po zeleninu, ovocie či syry. Avšak najideálnejšie je mäso kuracie – obzvlášť kuracie prsia, ktoré sú rýchlo prepečené. V cestíčku ale môžete obaliť aj mäso bravčové alebo ryby.
Recept na kuracie v cestíčku
Pripraviť cestíčko na kuracie mäso nie je vôbec zložité, je však dôležité strážiť si správny pomer ingrediencií – cestíčko musí byť dostatočne husté, aby z mäsa nestekalo.
Suroviny
- 0,5 kg kuracích pŕs,
- 2 vajcia,
- mlieko,
- hladká múka,
- 20 g strúhaného tvrdého syra,
- cesnak,
- soľ,
- korenie,
- grilovacie korenie.
Postup prípravy
- Kuracie prsia očistite, zbavte blán a nakrájajte na menšie kúsky.
- V mise zmiešajte rozšľahajte vajíčka a postupne pridávajte múku, trochu mlieka, cesnak, vajcia, nastrúhaný syr a korenie.
- Cestíčko by malo byť natoľko husté, aby sa udržalo na mäse.
- Kuracie kúsky obaľte v cestíčku a pokladajte ich na rozpálenú panvicu s olejom.
- Kuracie mäso smažte dozlatista zhruba 5 minút z každej strany.
Hotové kuracie medailóniky v cestíčku položte na tanier s obrúskom, aby ste pokrm zbavili prebytočného oleja. Cestíčko si môžete upraviť podľa seba, nebojte sa do neho pridať bylinky, nastrúhanú šunku alebo iné zaujímavé ingrediencie, ktoré chuť kuracieho rezňa v cestíčku doladia.
Ako pripraviť chrumkavé cestíčko?
Aby kuracie medailónky v chrumkavom cestíčku boli skutočne chrumkavé, existuje hneď niekoľko spôsobov, ako to docieliť. Je dôležité, aby cesto bolo nejako nakyprené. To docielite buď kypriacim práškom alebo nejakým perlivým nápojom – napríklad klasickou minerálkou alebo pivom, ktoré dodá cestíčku ešte lepšiu chuť.
Chrumkavé cestíčko na obaľovanie sa nezaobíde aj bez strúhanky, ktorú do cesta vmiešajte. Pri príprave cestíčka majte všetky suroviny čo najviac vychladené, cestíčko bude krásne nadýchané.
S čím podávať kuracie v cestíčku?
Kuracie kúsky v cestíčku môžete podávať s čímkoľvek, ale najlepšie chutia s jemnou zemiakovou kašou alebo vareným zemiakmi s maslom. Niektorí dávajú prednosť aj chrumkavému pečivu a zelenine.
Zdroj: myplate.gov, cooking.nytimes.com
Ďalšie chutné recepty z kuracieho mäsa