Krúpová polievka s hubami a koreňovou zeleninou je ideálnym receptom pre chladné dni. Krúpy sú okrem toho považované za zdravú potravinu. Obsahujú rôzne minerály, ako napríklad horčík či železo, a sú bohaté na vlákninu, ktorá má pozitívny vplyv na zdravie nášho tráviaceho traktu.
Recept na krúpovú polievku s hubami
Krúpová polievka je vďačná na experimentovanie, preto môžete niektoré suroviny z receptu ubrať, pridať alebo nahradiť. Napríklad, ak chcete dosiahnuť intenzívnejšiu chuť, pridajte do polievky sušené paradajky. Milovníci mäsových výrobkov zasa ocenia, ak do nej pridáte trochu slaniny.
Suroviny
- 2 kusy mrkvy,
- cesnak podľa chuti,
- kúsok petržlenu,
- kúsok zeleru,
- 2 kusy cibule,
- 2 hrsti sušených húb,
- 2 litre vody (môže byť tiež vývar),
- soľ,
- mleté korenie,
- 10 polievkových lyžíc krúp,
- 50 g masla,
- 50 g polohrubej múky.
Postup prípravy
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na rovnako veľké kúsky ako mrkvu, petržlen a zeler.
- Všetko dajte do hrnca, pridajte cibuľu, huby, korenie, rascu a zalejte vodou alebo domácim vývarom, či už hovädzím alebo kuracím (môžete kombinovať liter vody a liter vývaru).
- Celú zmes varte, kým nebude zelenina mäkká.
- V druhom hrnci uvarte krúpy domäkka, bude to trvať približne hodinu. Následne ich pridajte do polievky.
- Z masla a múky vytvorte zápražku a pridajte do vriacej polievky. Nechajte prejsť varom, občas premiešajte. Dochuťte podľa vlastnej potreby a podávajte.
Tip: Vyskúšajte tiež recept na krúpovú polievku s údeným mäsom.