Krtkova torta patrí k jedným z najobľúbenejších dezertov, na ktorých si môžeme pochutnať ako doma, tak aj vo vynikajúcej kaviarni, poprípade cukrárni. Pripravte si jednoduchú krtkovu tortu s tvarohom aj u vás doma.
História krtkovej torty
Krtkova torta síce nepochádza zo Slovenskej republiky, ale je v našich končinách veľmi obľúbená. Jej prapôvod však musíme hľadať u našich susedov, teda v Nemecku. Tu sa už niekoľko desiatok rokov používa ako obľúbená narodeninová torta, avšak často je podávaná aj v inej forme. Nie je pravidlom, že pri každých narodeninách sa na stole musí objaviť krtková torta, pretože si ju môžete vychutnať aj v kaviarni. Čo v kaviarni, vy si ju môžete pokojne pripraviť aj doma, pretože receptúra nie je vôbec zložitá.
Prečo sa jej hovorí krtkova torta?
Asi by vás napadla otázka, prečo sa krtkova torta volá práve takto. Nemusíte sa však báť, že by mala torta niečo spoločné so zvieraťom žijúcim v podzemí. Táto súvislosť je čisto symbolická. Hlavným cieľom je totiž vytvoriť tortu v tvare krtinca, a práve vďaka tomu sa po celom svete vžilo toto označenie. Teraz sa vám to možno zdá trochu zvláštne, ale až dočítate prvý recept do konca, okamžite vám bude jasné, ako sa vytvára efekt krtinca.
Recept na krtkovu tortu na plech
Túto pochúťku samozrejme nemusíte piecť v tortovej forme, ale pokojne môžete skúsiť vytvoriť aj jednoduchú krtkovú tortu na plech. Najmä ak máte v pláne uspokojiť chute viacerých ľudí, je variant na plech rozhodne ekonomickejší a menej náročný.
Čokoládový korpus je nutné najskôr upiecť a následne nechať vychladnúť. Takto pripravený korpus vydlabeme, naplníme ľubovoľnou náplňou a hore potrieme krémom na tortu. Teraz prichádza k slovu vydlabaný korpus, ktorého kúsky jednoducho posypeme vrch torty. Vďaka jeho tvaru a rozdrobenému cestu je efekt krtiny dokonaný. Poďme sa pozrieť na recept na najlepšiu krtkovu toru krok za krokom.
Suroviny
Na korpus
- 320 g hladkej múky,
- 3 vajíčka,
- 200 ml mlieka,
- 1 balíček prášku do pečiva,
- 3 lyžice kakaa,
- 200 ml oleja,
- 180 g cukru.
Na tvarohovú plnku
- 250 ml mlieka,
- 1,5 balíčka vanilkového pudingu,
- cca 4 lyžice cukru (podľa chuti),
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 100 g čokolády na varenie,
- 250 ml smotany na šľahanie,
- 250 g tvarohu v kocke,
- 400 g kyslej smotany,
- 4 ks banánov.
Postup prípravy
- Najskôr oddelíme bielky od žĺtkov, z ktorých pomocou ručného šľahača a trochy cukru vytvoríme lahodnú penu. Do nej ešte zašľaháme olej a mlieko, avšak obe tieto suroviny pridávajte po častiach.
- Následne si zmiešame hladkú múku s kakaom a práškom do pečiva a vzniknutú zmes začneme po malých častiach ľahko zašľahávať do vzniknutého cesta.
- Nakoniec vyšľahajte sneh z bielkov a aj ten postupne do cesta pridajte.
- Vzniknuté cesto vylejeme na vymastený plech, ktorý ešte vysypeme polohrubou múkou. Odporúčame použiť vyšší plech, aby bol upečený korpus o niečo vyšší.
- Rúru máme rozohriatu na 160 ° C a cesto pečieme asi na 30 minút.
- Medzitým, čo sa korpus pečie v rúre, si pripravíme náplň. Najprv z mlieka, vanilkového pudingu a prípadne niekoľkých lyžíc cukru uvaríme naozaj hustý puding.
- Zo zvyšných surovín pripravíme ešte krém. V mise za pomoci ručného šľahača vyšľaháme tvaroh s kyslou smotanou, do ktorého budeme po malých častiach vlievať už studený puding.
- Tým pádom by nám mal krém zostať vo veľmi pevnej konzistencii, takže z torty nikam nevytečie. Nezabudneme pridať najemno postrúhanú čokoládu a vanilkový cukor.
- Ďalším krokom je vyšľahanie smotany. Tá samozrejme nesmie obsahovať stužovač, a zašľaháme ju do vzniknutého krému. Podľa svojej chuti pokojne môžete pridať ešte niekoľko lyžíc cukru.
- Posledným krokom pri príprave krtkovej torty je vydlabanie časti korpusu. Aby bola krtková torta dokonalá, uistite sa, že je cesto dostatočne upečené a hlavne vychladnuté.
- Ešte pred dlabaním si nožom pokojne naznačte šachovnicu, pomocou ktorej sa vám bude lepšie pracovať. Začneme s jemným odstraňovaním korpusu, ktorý ukladáme do misky na neskôr. Dajte si pozor, aby ste zachovali pevnú spodnú vrstvu torty.
- V tejto chvíli už máme hotový aj krém, takže sa môžeme pustiť do finálneho zdobenia. Banány pozdĺžne rozkrojíme a umiestnime ich rovnomerne po celom korpuse torty. Na ne potom rozotrieme krém so všetkými prísadami.
- Zvyšnú časť vydlabaného korpusu jemne rozdrobíme a posypeme ňou vrchnú časť krému, čím sa vytvorí efekt krtinca.
Recept na krtkovu tortu z polotovaru
Pokiaľ by ste nechceli strácať čas prípravou korpusu, môžete si ho ušetriť použitím polotovaru. Torta bude stále veľmi chutná a s dobrou kávou jej určite prídete na chuť. Jej príprava je však logicky trochu iná, než je tomu pri krtkovej torte na plech, pretože už máme vopred vytvorenú zmes na korpus, napr. krtkova torta od Dr. Oetkera. Ako pripraviť takúto krtkovu tortu bez tvarohu?
Suroviny
Na korpus
- 250 g zmesi na korpus,
- 100 g mäkkého margarínu alebo masla,
- 2 vajíčka,
- 75 ml mlieka.
Na náplň
- 100 g zmesi na náplň,
- 3 banány,
- 500 až 600 ml vychladenej smotany na šľahanie,
- 100 ml studenej vody.
Postup prípravy
- Príprava cesta z polotovaru je ešte jednoduchšia, než je tomu pri korpuse na plech. Všetky suroviny na cesto dáme do jednej misky a pomaly začneme miešať elektrickým ručným šľahačom. Postupne pridávame rýchlosť, až sa dostaneme na najvyšší stupeň šľahača. Touto intenzitou miešame cesto približne 3 minúty, pokiaľ nie je zmes dostatočne hladká a homogénna.
- Vzniknuté cesto už potom stačí naliať do vymastenej tortovej formy a piecť v elektrickej rúre na 170°C približne 40 minút. Pri pečení ale dbajte na skúsenosti s vašou rúrou, pretože cesto musí byť dokonale upečené.
- Po vychladnutí korpus vložíme na tortový podnos a za pomoci lyžičky vydlabeme jeho prostrednú časť. Tým sa nám vytvoril priestor na náplň, do ktorej prípravy sa pustíme vzápätí.
- Banány pozdĺžne rozkrojíme a položíme na dno vydlabaného korpusu. Ihneď potom vyšľaháme smotanu do tuhej konzistencie.
- Medzitým si do inej misky nasypeme kúpenú zmes na náplň, ktorú je nutné zaliať zodpovedajúcim množstvom studenej vody. Približne 30 sekúnd miešame metličkou a postupne pridávame šľahačku, môžeme pridať aj čokoládové hobliny.
- Zmes nakoniec navŕšime do kopulovitej podoby a posypeme rozdrobeným korpusom. Tým je efekt krtkovej torty hotový.
Recept na krtkovú tortu ako z krabice pripravíte skutočne veľmi jednoducho. Ak chcete experimentovať, môžete si namiesto jednej veľkej torty pripraviť niekoľko „malých tortičiek“, resp. urobiť si krtkovu tortu ako mufffiny.
Zdroj: kitchenstories.com
Ďalšie recepty na torty