Krémové polievkyReceptyRecepty na polievkyZeleninové polievky

Krémová kalerábová polievka – recept na zdravú polievku

Krémová kalerábová polievka – recept na zdravú polievku

Kalerábová polievka je ideálna na zahriatie. Kaleráb poznáme všetci, ide o zeleninu, ktorá je veľmi zdravá aj chutná a neobsahuje takmer žiadne kalórie. Vyskúšajte recept na krémovú polievku z kalerábu.

Jednoduchá kalerábová polievka zahreje a určite bude aj výborne chutiť. Kaleráb obsahuje množstvo cenných látok, a pritom skoro žiadne kalórie, takže obohatí váš jedálniček a navyše nepriberiete. Kalerábová krémová polievka je veľmi jemná a hlavne zdravá. Vhodná je aj pre vegánov i vegetariánov. Skúsite si ju tiež pripraviť?

Kalerábová polievka na viac spôsobov

Rýchlu kalerábovú polievku si môžete pripraviť na viacero spôsobov. Dochutiť ju môžete kôprom, ale aj čerstvými bylinkami alebo pórom. Okrem zemiakov sa dá kalerábová polievka zahustiť aj krupicou, ovsenými vločkami či krúpami. Kombinácia kalerábu a inej zeleniny, napríklad kalerábová polievka s mrkvou, hráškom či mrkvou, je tiež veľmi populárna v našich kuchyniach. Deťom tiež môžete pripraviť kalerábovú polievku s krupicovými haluškami alebo s rozšlahaným vajíčkom.

Recept na krémovú kalerábovú polievku

Kalerábová polievka so zemiakmi a smotanou chutí skvele, je jemná a ľahká. Navyše nie je vôbec pracná na prípravu. Vyskúšajte recept na najlepšiu krémovú kalerábovú polievku.

Suroviny

  • 3 stredne veľké kaleráby,
  • 3 väčšie zemiaky,
  • 1 menšia cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 liter zeleninového vývaru,
  • 1 téglik smotany na varenie,
  • maslo,
  • soľ a korenie,
  • muškátový oriešok.

Postup prípravy

  1. Kaleráb a zemiaky si olúpeme a nakrájame na menšie kocky.
  2. Olúpanú cibuľu si nakrájame najemno a v hrnci rozpustíme kúsok masla.
  3. Na masle cibuľku opražíme a pridáme nakrájané kaleráby a zemiaky.
  4. Potom zalejeme všetko vývarom a varíme asi 20 – 30 minút, kým nebudú zemiaky s kalerábmi úplne mäkké.
  5. Polievku odstavíme z platne a tyčovým mixérom ju rozmixujeme.
  6. Nakoniec pridáme smotanu, osolíme, okoreníme podľa chuti a nakoniec primiešame pretlačený cesnak a malú štipku muškátového orieška.
  7. Všetko riadne premiešame a môžeme podávať.

Polievku je možné dozdobiť nasekanými bylinkami. Podávame ju s čerstvým pečivom alebo opečenými toastami. Do krémovej kalerábovej polievky so smotanou je možné pridať aj krutóny.

najlepšia krémová kalerábová polievka so zemiakmi a smotanou
Zdro foto: matka_Wariatka / Shutterstock.com

Kaleráb a jeho zdravotné benefity

Kaleráby sú plné vitamínov, najviac obsahujú vitamíny C a B. Majú v sebe ale aj minerálne látky, najmä vápnik, železo, zinok, fosfor, jód, horčík.

Neobsahujú takmer žiadne kalórie, za to obsahujú plno vlákniny, a to ako rozpustné, tak nerozpustné. Vďaka tomu prispievajú k zníženiu hladiny cholesterolu a zlepšujú aj činnosť zažívacieho ústrojenstva.

Vďaka obsahu selénu pomáhajú aj posilňovať imunitu. Málokto tiež vie, že listy kalerábu obsahujú cenných látok oveľa viac ako samotné buľvy, ktoré sa konzumujú. Pokiaľ budete nabudúce chcieť listy z kalerábu vyhodiť, nerobte to a listy využite napríklad na prípravu šalátu. Nasekané kalerábové listy môžete použiť aj do polievky.

Ďalšie recepty z kalerábu

Receptov z kalerábu existuje mnoho, túto zeleninu nemusíte jesť len zasurova k chlebu alebo si z nej urobiť polievku. Skúste si pripraviť aj vynikajúcu kalerábovú kapustu, kalerábové zemiačiky alebo placky. Vynikajúca je aj kalerábová smotanová omáčka, ku ktorej môžete podávať mäso alebo volské oko a zemiaky. Za vyskúšanie určite stoja aj kaleráby pečené, tie stačí vydlabať a naplniť syrovou alebo mäsovou náplňou. Kaleráb sa hodí aj ako príloha k mäsitým jedlám a pripraviť sa z nich dá aj ľahká nátierka na chlebíčky.

Dobrú chuť!

Zdroj: abelandcole.co.uk, allrecipes.com

Ďalšie recepty na polievky