Krémová cuketová polievka je výbornou voľbou. Cuketa je z pohľadu výživových hodnôt “super zelenina”. Niet divu, že prenikla aj do našich kuchýň a stala sa súčasťou obľúbených receptov. My vám prinášame jednoduchý a hlavne chutný recept. Ako sa pripravuje najlepšia cuketová polievka?
Postupom rokov pribudlo množstvo receptov na šťavnaté a vláčne pochúťky z tejto zeleniny, napríklad cuketové hranolky, cuketové špagety, fašírky, cuketové placky, cuketa na grile, cuketový perník, vegetariánske zeleninové lasagne a iné. Najobľúbenejším je však stále nadýchaný cuketový krém.
Nutričné hodnoty cukety
Ak si ju prezrieme z hľadiska výživových hodnôt, potom nájdeme tieto pozitíva:
- Cuketa sa skladá z 90% vody. Má teda nízku energetickú hodnotu, čím sa radí medzi zeleniny vhodné pre osoby redukujúce svoju hmotnosť. Sto gramov cukety má iba 20 kcal, čo je zanedbateľné množstvo.
- Obsahuje veľké množstvo draslíka, ktorý značnou mierou prispieva k vylučovaniu škodlivín a prebytočnej vody z tela a podporuje funkciu obličiek. Pre diabetikov, ľudí trpiacich dnou alebo reumou, by sa mala stať pravidelnou súčasťou jedálnička.
- Pre značný podiel vlákniny a ľahkú stráviteľnosť je vhodná aj pre osoby s tráviacimi ťažkosťami alebo pre tých, ktorí podstupujú detoxikačné a prečisťujúce kôry .
- V cuketovej šupke sa nachádza množstvo antioxidantov, ktoré prispievajú k prevencii chorôb a pôsobia proti starnutiu.
Krémová cuketová polievka – Recept
A teraz už k sľubovanej delikatese – výborná cuketová polievka s parmezánovými krutónmi. Postup je tak jednoduchý, že ho zvládne aj začínajúca kuchárka. Recept je pre 4 porce.
Tip: Recept na cuketovú polievku je jedným z mála cuketových pokrmov, kde s úspechom využijete aj staršie a značne prezreté plody.
Ingredience
- očistená, olúpaná a semienok zbavená väčšia cuketa s celkovou hmotnosťou cca 400 g (v prípade, že použijeme malé cuketky, lúpať ich nemusíme),
- 1 cibuľa,
- maslo,
- olivový olej,
- 500 ml zeleninového alebo hydinového vývaru,
- 200 ml smotany na šľahanie (33%),
- soľ, korenie a strúhaný muškátový oriešok (opatrne, je veľmi aromatický),
- cesnak,
- ligurček alebo plocholistá zelená petržlenová vňať.
Postup prípravy
- Cibuľu nakrájame nadrobno, vložíme do rozohriateho masla s kvapkou olivového oleja (ten pridávame pre chuť, ale hlavne preto, aby sa nám maslo neprepaľovalo) a opražíme do ľahkého zružovenia.
- Pridáme nastrúhanú cuketu a zároveň zvýšime príkon tepla, aby sa rýchlejšie orestovala a zpriesvitnela.
- Prilejeme teplý vývar a studenú smotanu. Riadne premiešame, zoslabíme príkon sporáka a miešať budeme už len občas. Varíme zhruba 10-15 minút do zmäknutia cukety.
- Pridáme prelisovaný cesnak a muškátový oriešok. Znovu premiešame a minútku povaríme.
- Polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladkej peny.
- Ochutnáme a doladíme soľou a korením.
- Do každého taniera polievky pridáme kôpku parmezánových krutónov, ktorých návod na prípravu nájdete nižšie.
- Tanier ozdobíme čerstvým ligurčekom, petržlenovou vňaťou alebo kôprom (ak nemáme, môžeme použiť aj sušený).
Tip: Zdravá cuketová polievká sa dozdobuje kvapkapmi smotany. Dajte na povrch pár kvapiek a vezmite špáradlo, pomocou ktorého ich roztiahnete do strán alebo napr. do tvaru srdiečka. Je to jednoduché a má to veľký efekt.
Parmezánové krutóny do cuketovej polievky
Výrazná chuť syra Parmezán sa skvele hodí k nášmu cuketovému krému, preto odporúčame vyskúšať aj parmezánové krutóny.
Ingredience
- biele pečivo (možno použiť bagety alebo rožky, najlepšie však starší toastový chlieb),
- syr,
- soľ a korenie,
- olej (olivový alebo iný).
Postup prípravy
- Na panvici si rozpustíme maslo s kvapkou oleja. Do neho nasypeme ľahko osolené pečivo nakrájané na kocky a sprudka 4-5 minút opekáme.
- Miešame a dávame pozor, aby sa nám nepripálilo. Potom krutónky odstavíme a vysypeme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Povrch posypeme strúhaným syrom, plech vložíme do rúry na 160°C a počkáme pár minút, kým sa syr roztečie a chytí zlatistý nádych.
Tofu krutóny
Pre tých, ktorí sa z nejakého dôvodu vyhýbajú bielej múke, ponúkame inú variantu krutónov. Namiesto pečiva z bielej múky použijeme syr tofu, a to buď prírodný alebo niektorý z ochutených variantov.
Ingredience
- 1 balíček syra Tofu,
- 3 lyžice sójovej omáčky,
- trochu masla a kvapku oleja,
- strúčik cesnaku.
Postup prípravy
- Syr nakrájame na malé kocky, ktoré zo všetkých strán opečieme na masle s kvapkou oleja pekne do zlatista.
- Nakoniec ich zľahka pokvapkáme sójovou omáčkou, pridáme pasírovaný alebo nasekaný cesnak a ešte naposledy premiešame.
A teraz už len zostáva popriať dobrú chuť a vychutnať si túto výbornú cuketovú polievku, prípadne môžete vyskúšať aj ďalšie recepty na polievky.
Ďalšie recepty na polievky