Králik na smotane je obľúbeným receptom hlavne v českej kuchyni. Máte radi králičie mäso? V tom prípade vyskúšajte jednoduchý recept na králika na smotane s domácou knedľou.
Naše babičky veľmi dobre vedeli, čo je dobré a aké pokrmy budú chutiť celej rodine. Jedným z nich je pomaly pečený králik na smotane. Patrí medzi obľúbené recepty z králičieho mäsa.
Prečo jesť králičie mäso
Na vašom jedálničku by nemalo králičie mäso chýbať hlavne z toho dôvodu, že je veľmi zdravé. Nutričné hodnoty králičieho mäsa sú naozaj skvelé, pričom patrí k mäsám vhodným pre diabetikov a k strave z diétnych jedálnych lístkov. Mäso má veľké antioxidačné účinky a je ľahko stráviteľné. J
Na slovenskom stole sa objaví len občas, napriek tomu sa ale vo svete stáva veľmi obľúbenou pochúťkou. Napríklad v Taliansku alebo vo Francúzsku nájdete recepty s králičím mäsom bežne.
Recept na králika na smotane s knedľou
Vyskúšajte tento recept na tradičného staročeského králika na smotane. Spolu s karlovarskou knedľou, smotanovou omáčkou a trochou sladkých brusníc bude krehké králičie mäso pochúťkou, ktorú si zamiluje každý člen rodiny.
Suroviny
Na králika na smotane
- 1 králik,
- 60 g slaniny,
- 150 g koreňovej zeleniny,
- 1 veľká cibuľa,
- 200 ml smotana,
- 1 citrón,
- nové korenie,
- korenie,
- soľ,
- bobkový list,
- masť (alebo iný tuk),
- kompótované brusnice.
Na žemľové knedľe
- 175 ml mlieka,
- 7 ks rožkov,
- petržlen,
- 2 vajcia,
- 100 g hrubej múky,
- muškátový kvet,
- soľ.
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr si pripravte mäso, dôkladne ho opláchnite a utierkou usušte. Nakrájajte si slaninu na prúžky a králičie mäso prešpikujte, mäso zo všetkých strán osoľte. Môžete rovno naporciovať.
- Do pekáča, kam neskôr vložíte mäso, dajte najskôr masť alebo iný tuk, rozohrejte ho a pridajte na orestovanie na kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu aj nahrubo nakrájanú cibuľu.
- Vo chvíli, keď je zelenina dostatočne orestovaná, pridajte do pekáča trochu vody na podliatie a pridajte porcie králičieho mäsa.
- Všetky ingrediencie v pekáči ešte osoľte, pridajte bobkový list, celé korenie aj nové korenie, prikryte alobalom a pečte asi hodinu pri 180 °C.
- Po hodine pečte ešte ďalšiu pol hodinu v odkrytom stave, nezabudnite mäso podlievať vlažnou vodou.
- Po upečení mäso vyberte z pekáča, odložte ho na väčší tanier a smerujte pozornosť smerom k pekáču.
- Vyberte všetky veľké kusy korenia, zvyšok ingrediencií prepasírujte.
- Rozmixovanú omáčku môžete zriediť trochou vlažnej vody. Pridajte do omáčky aj smotanu a celú zmes ešte prevarte. Pre lepšiu chuť pridajte aj citrónovú šťavu, priamo do omáčky môžete tiež pridať trochu brusníc.
Príprava knedle
- Rožky nakrájajte na väčšie kocky a namočte ich do mlieka pre nasiaknutie.
- Do misy pridajte aj najemno nasekanú petržlenovú vňať a všetko dôkladne premiešajte.
- Oddeľte si žĺtky od bielkov a našľahané žĺtky pridajte spolu so zvyšným mliekom do misy.
- Pridajte aj múku spolu so soľou a muškátovým orieškom. Po premiešaní vyšľahajte sneh z dvoch bielkov a pridajte ho do misy.
- Takto pripravené cesto vytvarujte do knedlí a ponorte ich do hrnca s vriacou vodou. Varte približne 15-20 minút.
Po upečení mäsa, príprave omáčky aj knedlí stačí len perfektne servírovať na jedenie. Na tanier naložte najskôr smotanovú omáčku, potom pridajte porciu pečeného králičieho mäsa a knedle. Nakoniec pridajte aj lyžičku alebo dve kompótovaných brusníc.
Ak nechcete robiť knedle, obľúbený je aj králik na smotane s haluškami. Prípadne králik na smotane so zeleninou a cestovinami je tiež obľúbená forma servírovania tohto jedla.
Recepty na ďalšie hlavné jedlá