Šošovicová polievka aj všetky strukovinové polievky sú výživné, sýte a majú málo kalórií. Prinášame vám jednoduchý a rýchly recept na prípravu tejto chutnej a výdatnej polievky zo šošovice a koreňovej zeleniny.
Strukoviny, a predovšetkým šošovica, boli veľmi používané v minulosti. Iste si všetci pamätáme neobľúbenú polievku zo školskej jedálne, nad ktorou sa väčšina detí „škerila“. Avšak klasická šošovicová polievka vôbec nemusí byť hnedá hruda bez chuti a fantázie.
Šošovica je skvelou zásobárňou rastlinných bielkovín, preto je často vyhľadávaná vegánmi a vegetariánmi. Šošovicu možno použiť do šalátu, nátierok či šošovicových fašírok, avšak polievka patrí medzi najčastejšie spôsoby prípravy.
Recept na šošovicovú polievku
Vyskúšajte jednoduchý recept na výbornú šošovicovú polievku, ktorá sa vám bude páčiť.
Suroviny
- 1 nadrobno nakrájaná cibuľa,
- ¼ hrnčeka oleja,
- 2 nakrájané mrkvy,
- kúsok nakrájaného zeleru,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 lyžička sušeného oregana, bazalky,
- bobkový list,
- 1 plechovka drvených paradajok,
- 2 hrnčeky šošovice,
- čerstvý špenát,
- 2 lyžice octu,
- soľ,
- korenie.
Postup prípravy
- V hrnci, na rozpálenom oleji poduste cibuľu, mrkvu a zeler. Keď zelenina zmäkne, pridajte cesnak, bobkový list, bazalku a oregano. Za neustáleho miešania duste asi 3 minúty.
- Zalejte vodou, pridajte šošovicu a paradajky. Na miernom ohni varte 60 minút.
- Potom pridajte špenát a varte, kým nezmäkne.
- Dochuťte octom, soľou a čiernym korením. Podávajte s chlebom.
Tip: Červená a žltá šošovica sa pekne domäkka uvarí aj bez namočenia, ostatné druhy šošovice je dobré namočiť vopred aspoň na 2 hodiny.
Ako zahustiť šošovicovú polievku?
Šošovicovú polievku môžete zahustiť klasicky zápražkou za pomoci múky a masla. Dobrou radou je tiež rozmixovať časť už uvarenej šošovice.
Pokiaľ husté polievky nemáte v obľube, polievku zahusťovať nemusíte. Ak máte radi zemiaky vyskúšajte ich rozmixovať v miske a pridať do polievky, alebo ich môžete rozdrviť priamo v polievke.
Rada na záver: Ak budete polievku soliť postupne a nie až na koniec, šošovica zmäkne rýchlejšie.
Ako vylepšiť šošovicovú polievku?
Pokiaľ máte radi polievky, v ktorých sa nachádza kúsok mäsa, skvelou voľbou je aj šošovicová polievka s párkom. Medzi najobľúbenejšie druhy šošovicovej polievky v slovenskej kuchyni patrí aj:
- šošovicová polievka s údeným,
- polievka z červenej šošovice,
- šošovicová polievka s klobásou.
Pripravte si tento obľúbený recept a doprajte vášmu telu zásobu bielkovín a sacharidov.
Zdroj: recipetineats.com
Ďalšie recepty na chutné polievky