Kelová polievka by určite nemala chýbať v jedálničku pre jej vysoký obsah vitamínov a vlákniny. Pripraviť si ju môžete s klobásou aj zemiakmi. Pripravte si recept na zdravú kelovú polievku.
Vedľa mäsových vývarov sú obľúbené zeleninové polievky. Vďaka nim sa do tela dostane toľko potrebná vláknina, ktorá pomáha udržiavať zdravé črevá. Chutnú polievku je možné uvariť z hlávkového kelu, ktorý je bohatý na vápnik, horčík, selén, fosfor a draslík. Kelová polievka z ružičkového kelu tiež chutí znamenite. Táto zelenina má totiž vysoký obsah vlákniny a vitamínov C, E, K a skupiny B.
Zdravá kelová polievka
Receptov na kelovú polievku je veľa. Môžete ju variť s údeným mäsom, ale výborne chutí aj kelová polievka s párkom alebo klobásou. Pridať môžete aj zemiaky či ďalšiu zeleninu, ako je mrkva, zeler a cibuľa. Záleží na vašich preferenciách a možnostiach, respektíve čo konkrétne máte práve doma k dispozícii. Pretože je kel sama o sebe výrazná zelenina, nemusíte ju už príliš koreniť. Vystačíte si so soľou, čiernym korením a rascou.
Výhodou tejto zeleniny je dostupnosť, pretože sa jedná o tuzemskú potravinu, ktorú si možno vypestovať na záhrade. K dostaniu je aj mrazený ružičkový kel, ktorý je hneď po ruke. Stačí siahnuť do mrazničky a variť.
Zdravotné výhody kelu
Ružičkový kel obsahuje veľké množstvo vlákniny, sacharidov i bielkovín. Okrem toho kel obsahuje:
- vitamín A,
- vitamín B1, B6,
- vitamín B9 – kyselina listová,
- minerály vápnik, sodík, horčík, draslík, mangán, železo.
Okrem doplnenia vitamínov a budovania imunity pomáha kel proti únave, okysličuje bunky, podporuje prúdenie krvi. Bohatý obsah vápnika v keli pomáha na zdravé kosti a znižuje zápaly v tele. Kel tiež blahodárne pôsobí na tráviacu sústavu, preto je vhodné pripravovať kelovú polievku aj pre deti.
Pri vysokom cholesterole sa odporúča dokonca pitie kelovej šťavy, ktorá je výborná pri liečbe vysokého cholesterolu a jeho prevencii. Ak máte na záhrade kel, určite neváhajte a zaraďte ho do vášho pravidelného jedálnička. Okrem výbornej kelovej polievky, vám tiež odporúčame kelový prívarok, kelové placky či kelové listy s mäsom.
Recept na kelovú polievku so zemiakmi
Kelová polievka je ideálnym jedlom do jesenných sychravých dní, kedy sa potrebujete zahriať teplým pokrmom.
Suroviny
- 150 g hlávkového kelu alebo 10 ks ružičkového kelu,
- 1 stredne veľká mrkva,
- 100 g zeleru,
- 2 stredne veľké zemiaky
- rastlinný olej,
- 1 strúčik cesnaku,
- 1 lyžica polohrubej múky,
- soľ, korenie, drvená rasca,
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody,
- 1 stredne veľká cibuľa,
- hrsť zelenej petržlenu.
Postup prípravy
- Pripravíme si zeleninu. Mrkvu, zeler a zemiaky olúpeme, opláchneme a nastrúhame nahrubo, prípadne nakrájame na kocky
- Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno a dáme zosklovatieť na rastlinný tuk (repkový alebo slnečnicový olej).
- Na osmaženú cibuľu dáme nastrúhanú zeleninu a opražíme.
- Zeleninu zasypeme lyžicou múky, opražíme a zalejeme vývarom alebo vodou. Uvedieme do varu.
- Polievku osolíme, okoreníme, dochutíme drvenou rascou a dôkladne povaríme.
- Ak chcete dosiahnuť jemnú konzisteniu, krémovú kelovú polievku, akonáhle je polievka uvarená a zelenina mäkká, tak ju rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Na záver do polievky pridáme nadrobno nasekanú zelenú petržlenovú vňať a prejdeme varom.
Kelovú polievku je možné zaliať aj vývarom z kostí alebo z údeného mäsa. Miesto zeleného petržlenu možno ochutiť nasekanou pažítkou.
Zdroj: delish.com, tasteofhome.com
Recepty na ďalšie zeleninové polievky