Jednoduché a rýchle múčniky sú nezabudnuteľné a stále obľúbené. Medzi ne patrí aj kefírová bábovka, ktorá sa môže zdať obyčajnou, ale svojou chuťou a jemnosťou vždy prekvapí.
Bábovky sa pripravujú už mnoho rokov ako u nás tak v okolitých štátoch, kde na nich nikto nedá dopustiť. Dnes si bábovku môžete pripraviť na mnoho spôsobov, napríklad taká bábovka z kefíru poteší ako vaše chuťové bunky, tak váš organizmus. Kefír je totiž ingredienciou, ktorá obsahuje nespočet živín, podporujúcich naše zdravie.
Prečo pripraviť múčnik z kefíru
Kefír je jednou zo superpotravín, na ktoré by sme rozhodne nemali zabúdať. Jeho zdravotné benefity pôsobia na celé telo, a to od trávenia až po kosti.
- Poradí si s tráviacimi ťažkosťami – V našich črevách je nespočetné množstvo baktérií, ktoré vyžadujú akúsi rovnováhu, aby tráviaci trakt fungoval tak, ako má. Kefír obsahuje probiotiká, ktoré obnovujú zdravú črevnú mikroflóru (črevá čistia, zlepšujú látkovú výmenu, podporujú trávenie, poradia si so zápchou aj hnačkou).
- Kefír na silné kosti – Látky ako fosfor, horčík, vápnik, vitamíny D a K2 sú absolútne nevyhnutné pre silné kosti. Všetky tieto látky kefír obsahuje, a vďaka probiotikám sa aj tieto živiny ľahšie dostávajú tam, kam majú.
- Podpora imunity – Je všeobecne známe, že kefír nášmu organizmu výrazne zvyšuje obranyschopnosť. Vďaka svojim zložkám reguluje hladinu krvného a obehového systému, pomáha v boji proti cukrovke a likviduje cholesterol, ktorý sa usadzuje v cievach.
- Antibakteriálne vlastnosti – Vedeli ste, že kefír má svoje vlastné antibiotiká? Vďaka nim tak ničia zlé baktérie a chránia telo pred infekciami.
Kefír sa tiež využíva v kozmetike, látky obsiahnuté v ňom nielen urýchľujú hojenie a liečia kožu, ale sú tiež účinné v boji proti starnutiu.
Recept na kefírovú bábovku
Jednoduchší recept na kefírovú bábovku by ste len ťažko hľadali. Táto vláčna kefírová bábovka sa stane vašim najobľúbenejším múčnikom, ku ktorému sa budete radi vracať.
Suroviny
- 350 g polohrubej múky,
- 350 g krupicového cukru,
- 1 prášok do pečiva,
- 3 polievkové lyžice holandského kakaa,
- 0,5 l kefíru,
- 2 vajcia,
- 2 dl oleja.
Postup prípravy
- Najskôr predhrejeme rúru na 170 stupňov.
- Formu na bábovku vymažte tukom a vysypte hrubou múkou (môžete použiť krupicu alebo strúhanku).
- Všetky sypké ingrediencie okrem kakaa zmiešajte dohromady a premiešajte.
- Potom pridajte vajcia, kefír a olej a vymiešajte hladké cesto.
- Polovicu cesta nalejte do formy.
- Do druhej polovice cesta pridajte kakao a vymiešajte. Kakaové cesto nalejte doprostred cesta svetlého.
- Pečte na 175 stupňov.
- Akonáhle je bábovka hotová, nechajte ju vychladnúť. Vychladnutú bábovku potom vyberte z formy.
- Podávajte so šľahačkou a pohárom kefíru.
Tipy ako vylepšiť bábovku
- Bábovka z kefíru je tiež úžasná v tom, že ju môžete rôzne obmieňať. Pridaním rôznych ingrediencií sa z nej stane napríklad kefírová bábovka s orechmi, s kokosom alebo s jablkami.
- Najlepšia kefírová bábovka môže potešiť aj tých, ktorí sa sladkému vyhýbajú kvôli svojej váhe. Stačí len nahradiť cukor iným zdravším sladidlom.
- Rovnako ako bezlepková kefírová bábovka, v recepte ktorej nahraďte klasickú múku za múku bezlepkovú. Receptov je mnoho, vždy záleží na preferenciách každého z nás.
Tipy na správnu prípravu bábovky
Bábovka je sama o sebe veľmi jednoduchá, avšak aby sa vám kefírová bábovka podarila, držte sa základných pravidiel:
- Správne vymastená forma – Dokonale vymastená forma vám zaručí ľahké vyklopenie bábovky. Pokiaľ by vám zostal nejaký kúsok nevymazaný, mohlo by sa stať, že sa vám bábovka prilepí a len ťažko pôjde odlepiť. To isté platí pre vysypanie formy – môžete použiť hrubú múku, detskú krupicu, kokos alebo strúhanku.
- Nadýchaná bábovka – Aby vaša bábovka bola skutočne jemná a nadýchaná, upravte si postup receptu. Takmer každá bábovka, rovnako aj kefírová bábovka, sa pripravuje zmiešaním všetkých ingrediencií. Avšak nič nepokazíte tým, keď vajcia s cukrom vyšľaháte do peny, a následne postupne pridáte zvyšok surovín.
- Pozor na vyklápanie – Veríme, že na stole vám pristála luxusná kefírová bábovka, na ktorú sa vám zbiehajú sliny. Bábovku však treba nechať pred vyklopením aspoň štvrť hodiny vychladnúť. Mohlo by sa stať, že sa vám ešte horúca bábovka rozpolí, a to jednoducho nechcete. Ak vám vyklápanie aj tak nepôjde od ruky, namočte a vyžmýkajte utierku a položte ju na formu. Tento trik našich babičiek vás zachráni.
Zdroj: thepioneerwoman.com, bbcgoodfood.com
Tipy na ďalšie bábovky