Karlovarská knedľa, resp. karlovarský knedlík, je typický svojou špeciálnou chuťou. Napriek tomu, že recept, podľa ktorého sa vyrába, vyzerá zložito, je veľmi jednoduchý a zvládne ho doma pripraviť aj začiatočník.
Karlovarský knedlík, ktorý vonia po masle a čerstvej petržlenovej vňati patrí do skupiny špeciálnych knedlí. Poznať ho môžete aj pod označením žemľová knedla, karlovasrská knedla či viedenská knedla. Môže byť obohatená aj o vyprážanú cibuľku a slaninu.
Recept na karlovarský knedlík
Chuť varenej žemľovej knedle je jedinečná a na prípravu vám postačí pár základných surovín, ktoré doma majú všetci. Pripravte si aj vy špecialitu, ktorá skvele reprezentuje českú kuchyňu.
Suroviny
Na prípravu receptu pre 6 osôb budete potrebovať:
- 7 starších rožkov alebo žemlí,
- 2 vajcia veľkosti M,
- 200 ml plnotučného vlažného mlieka,
- 100 g hrubej múky,
- 2 hrste nasekanej petržlenovej vňate,
- 2 štipky muškátového orieška čerstvo nastrúhaného,
- soľ.
Postup prípravy
- Deň vopred nakrájajte staršie rožky na malé kocky a nechajte do druhého dňa uschnúť. Pokiaľ potrebujete knedľu robiť ešte v ten istý deň, vložte rožky na desať minút do mierne vyhriatej rúry.
- Do veľkej misy nalejte vlažné mlieko, pridajte žĺtky a rozšľahajte.
- Potom pridajte k zmesi hrubú múku, čerstvo nasekanú petržlenovú vňať, muškátový oriešok a soľ.
- Všetko dôkladne premiešajte, pridajte našľahaný sneh z bielkov, a nakoniec uschnuté rožky.
- Všetko ešte raz dôkladne premiešajte.
- Vo veľkom hrnci nechajte variť vodu.
- Zmes vtesnajte do vrecka na tlačenku a oba konce poriadne zaviažte.
- Vrecko vložte do vriacej vody a nechajte 20 minút variť. Pri varení knedľa ešte mierne zväčší svoj objem, ale to je úplne bežné a nemusí vás to nijako znervózňovať. Po vybratí vrecko prepichnite vidličkou a knedľu nechajte chvíľu odpočinúť.
- Odstráňte vrecko a hotovú knedľu nakrájajte.
Tip: Vyskúšajte si ku karlovarskému knedlíku pripraviť poctivú chrenovú omáčku.
Žemľová knedľa v hrnčeku
Alternatívnym spôsobom prípravy je karlovarský knedlík v hrnčeku. Príprava cesta je rovnaká, ako vo vyššie spomínanom recepte, namiesto vrecúšok na tlačenku však použijete pri varení hrnčeky.
- Vnútro hnčekov dôkladne vymažte maslom alebo iným tukom a vysypte hrubou múkou, aby sa na ne cesto nelepilo.
- Hrnčeky naplňte pripravenou zmesou cca do dvoch tretín – cesto pri varení ešte naberie objem.
- Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varua hrnčeky s cestom do nej opatrne vložte. Voda by mala siahať približne dvoch tretín hrnčeka.
- Knedle varíme na miernom plameni v zakrytom hrnci približne 20 – 25 minút.
- Po uvarení opatrne vyberte hrnček z vody a nechajte ho chvíľu vychladnúť.
- Pomocou noža jemne oddeľte okraje knedlíka od hrnčeka a vyklopte ho na tanier.
K čomu podávať karlovarskú knedľu?
Táto mäkká a nadýchaná príloha dokonale absorbuje omáčky a šťavy z hlavného jedla, čo z nej robí ideálny doplnok k mäsitým pokrmom. Podávať ju môžete napríklad ku gulášu, pečenému mäsu, sviečkovej na smotane alebo ako súčasť vepřo-knedlo-zelo.
Ďalšie obľúbené prílohy