ReceptyRecepty na polievky

Kapustová polievka z hlávkovej kapusty s klobásou

Kapustová polievka z hlávkovej kapusty s klobásou

Kapustová polievka s klobásou je chutná a jednoduchá polievka, ktorá vás zahreje nielen v jesenných, sychravých dňoch. Vyskúšajte náš recept na výdatnú kapustovú polievku z hlávkovej kapusty, ktorá nahradí aj hlavný chod.

Kapustnica vs. kapustová polievka

Kapustová polievka sa varí z čerstvej bielej hlávkovej kapusty, na rozdiel od kapustnice, ktorá sa varí z kapusty kyslej. Kapustová polievka je obľúbená nielen na Slovensku, ale aj na Morave, v Čechách, na Ukrajine, v Rusku, v Poľsku, vo Francúzsku aj v Nemecku.

Recept na kapustovú polievku z hlávkovej kapusty

Vyskúšajte tento recept na hustú kapustovú polievku s mäsom a klobásou. Je síce časovo náročnejšia, ale iste to zvládnete.

Suroviny

  • 1 menšia hlávka bielej kapusty,
  • 1 kg údených bravčových rebier,
  • 150 g paprikovej klobásy,
  • 5 zemiakov,
  • 1 cibuľa,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • 3 ks bobkového listu,
  • 10 guličiek čierneho korenia,
  • 4 lyžice hladkej múky,
  • 2 lyžičky sladkej mletej papriky,
  • 1 lyžička rasce,
  • 1 lyžica masti,
  • voda,
  • soľ.

Postup prípravy

  1. Do hrnca vložte údené rebrá, zalejte studenou vodou a dajte na miernom ohni na niekoľko hodín variť.
  2. Keď z rebier získate dostatočne silný vývar, vyberte rebrá z vody a mäso z nich oberte do misky.
  3. Nakrájajte cibuľu, kapustu na tenké rezančeky, zemiaky na kocky a klobásu na kolieska.
  4. Do horúceho vývaru dajte variť kapustu s korením, bobkovým listom a varte do polomäkka.
  5. Potom pridajte zemiaky, klobásu, prelisovaný cesnak, rascu, soľ a nechajte variť.
  6. Na panvici na masti jemne osmažte cibuľu, prisypte múku a soľ a za stáleho miešania vytvorte zápražku. Hotovú zápražku nechajte chvíľu vychladnúť a primiešajte do nej papriku, zalejte studenou vodou, dobre premiešajte a prepasírujte cez sito do polievky.
  7. Ešte krátko povarte a pridajte do polievky mäso z rebier.
  8. Polievku podávajte zdobenú nasekanou pažítkou alebo s trochou kyslej smotany a čerstvým pečivom.

Tip: Polievku môžete servírovať v miske do kapustového listu.

hustá kapustová polievka z hlávkovej kapusty s mäsom a klobásou
Zdroj foto: nesavinov / Adobestock.com

Tipy, ako vylepšiť kapustovú polievku

  • Kapustovú polievku na sladko môžete dochutiť aj trochou paradajkového pretlaku a namiesto sladkej mletej papriky pridať mletú údenú papriku.
  • Pre krémovú verziu si pripravte kapustovú polievku so smotanou, jogurtom alebo mliekom.
  • Ku koncu varenia môžete do polievky vyklepnúť a vidličkou rozmiešať vajíčko.
  • Chcete pokrm urobiť ešte sýtejším? Potom sa ponúka napríklad fazuľovo kapustová polievka. Pridaním strukovín, ako je spomínaná fazuľa, či šošovica a hrach, získate ešte hustejšiu polievku.
  • Pre viac farby a chuti môžete do polievky pridať mrkvu, zeler, papriku alebo inú zeleninu, ktorú máte radi.

Mohlo by vás zaujímať: Kapusta je veľkým zdrojom vlákniny a má malú kalorickú hodnotu. Výskušajte preto rýchlu kapustovú polievku na chudnutie, tzv. tukožrútsku polievku.

Kapustová polievka a jej obmeny

Polievok z hlávkovej kapusty existuje nespočetné množstvo. Pokiaľ vás omrzel recept na polievku z kapusty, ktorú robíte stále, potom vyskúšajte napríklad niektorú z týchto alternatív:

  • biela kapustová polievka s údeným mäsom,
  • biela (mliečna) kapustová polievka,
  • kapustová polievka s pretlakom,
  • kapustová polievka s fazuľou,
  • kapustová polievka z hlávkovej kapusty s párkom.

Ak ste milovníkmi jednoduchých polievok, ochutnajte aj ďalšie recepty na polievky z nášho receptára. Na výber máte tradičné zeleninové polievky alebo vynikajúce krémové.

Zdroj: delish.com

Ďalšie recepty na polievky