Kapustová polievka s klobásou je chutná a jednoduchá polievka, ktorá vás zahreje nielen v jesenných, sychravých dňoch. Vyskúšajte náš recept na výdatnú kapustovú polievku z hlávkovej kapusty, ktorá nahradí aj hlavný chod.
Kapustnica vs. kapustová polievka
Kapustová polievka sa varí z čerstvej bielej hlávkovej kapusty, na rozdiel od kapustnice, ktorá sa varí z kapusty kyslej. Kapustová polievka je obľúbená nielen na Slovensku, ale aj na Morave, v Čechách, na Ukrajine, v Rusku, v Poľsku, vo Francúzsku aj v Nemecku.
Recept na kapustovú polievku z hlávkovej kapusty
Vyskúšajte tento recept na hustú kapustovú polievku s mäsom a klobásou. Je síce časovo náročnejšia, ale iste to zvládnete.
Suroviny
- 1 menšia hlávka bielej kapusty,
- 1 kg údených bravčových rebier,
- 150 g paprikovej klobásy,
- 5 zemiakov,
- 1 cibuľa,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 3 ks bobkového listu,
- 10 guličiek čierneho korenia,
- 4 lyžice hladkej múky,
- 2 lyžičky sladkej mletej papriky,
- 1 lyžička rasce,
- 1 lyžica masti,
- voda,
- soľ.
Postup prípravy
- Do hrnca vložte údené rebrá, zalejte studenou vodou a dajte na miernom ohni na niekoľko hodín variť.
- Keď z rebier získate dostatočne silný vývar, vyberte rebrá z vody a mäso z nich oberte do misky.
- Nakrájajte cibuľu, kapustu na tenké rezančeky, zemiaky na kocky a klobásu na kolieska.
- Do horúceho vývaru dajte variť kapustu s korením, bobkovým listom a varte do polomäkka.
- Potom pridajte zemiaky, klobásu, prelisovaný cesnak, rascu, soľ a nechajte variť.
- Na panvici na masti jemne osmažte cibuľu, prisypte múku a soľ a za stáleho miešania vytvorte zápražku. Hotovú zápražku nechajte chvíľu vychladnúť a primiešajte do nej papriku, zalejte studenou vodou, dobre premiešajte a prepasírujte cez sito do polievky.
- Ešte krátko povarte a pridajte do polievky mäso z rebier.
- Polievku podávajte zdobenú nasekanou pažítkou alebo s trochou kyslej smotany a čerstvým pečivom.
Tip: Polievku môžete servírovať v miske do kapustového listu.
Tipy, ako vylepšiť kapustovú polievku
- Kapustovú polievku na sladko môžete dochutiť aj trochou paradajkového pretlaku a namiesto sladkej mletej papriky pridať mletú údenú papriku.
- Pre krémovú verziu si pripravte kapustovú polievku so smotanou, jogurtom alebo mliekom.
- Ku koncu varenia môžete do polievky vyklepnúť a vidličkou rozmiešať vajíčko.
- Chcete pokrm urobiť ešte sýtejším? Potom sa ponúka napríklad fazuľovo kapustová polievka. Pridaním strukovín, ako je spomínaná fazuľa, či šošovica a hrach, získate ešte hustejšiu polievku.
- Pre viac farby a chuti môžete do polievky pridať mrkvu, zeler, papriku alebo inú zeleninu, ktorú máte radi.
Mohlo by vás zaujímať: Kapusta je veľkým zdrojom vlákniny a má malú kalorickú hodnotu. Výskušajte preto rýchlu kapustovú polievku na chudnutie, tzv. tukožrútsku polievku.
Kapustová polievka a jej obmeny
Polievok z hlávkovej kapusty existuje nespočetné množstvo. Pokiaľ vás omrzel recept na polievku z kapusty, ktorú robíte stále, potom vyskúšajte napríklad niektorú z týchto alternatív:
- biela kapustová polievka s údeným mäsom,
- biela (mliečna) kapustová polievka,
- kapustová polievka s pretlakom,
- kapustová polievka s fazuľou,
- kapustová polievka z hlávkovej kapusty s párkom.
Ak ste milovníkmi jednoduchých polievok, ochutnajte aj ďalšie recepty na polievky z nášho receptára. Na výber máte tradičné zeleninové polievky alebo vynikajúce krémové.
Zdroj: delish.com
Ďalšie recepty na polievky