Radi pripravujete pre návštevu moderné chuťovky a skúšate nové pohostenie? Nakúpte tie najlepšie suroviny a pripravte chutné a slávnostné kanapky, ktoré okúzlia.
Čo je kanapka?
Kanapky sú niečo medzi malými koktailovými chlebíčkami a jednohubkami. Hlavný rozdiel medzi drobnou jednohubkou a kanapkou je jednoduchý. Kanapku totiž netvorí ako základ koliesko klasického rožku, ale je oveľa originálnejšia. Vznikne vám tak skvelé občerstvenie alebo jednoducho len maškrtenie k televízii.
Na prípravu kanapky sa ako podklad používa napríklad:
- slaný sušený kreker,
- opečený toast,
- plátok uhorky,
- kocky celozrnného chleba.
Kanapky sú známe predovšetkým svojím originálnym a moderným vzhľadom. Zatiaľ čo niektoré majú niekoľko vysokých vrstiev a sú prepichnuté kreatívne špajdľou, iné pripomínajú rolky. Kreatívne vyzdobené kanapky sú často potreté nátierkou alebo klasickým maslom, navrchu sa používajú zaujímavé voľby ovocia i údenín.
Drobné a malé chlebíčky, jednohubky a kanapky. Vedľa misiek so zemiačikmi a tyčinkami také pohostenie určite nesmie chýbať na žiadnom stole pri oslave nového roka. Popri chuťovkách sa v posledných rokoch tešia obľúbenosti práve kanapky, ktoré vyzerajú oveľa lákavejšie, na stole pôsobia moderne a sviežo. Vyskúšajte ich kúzlo a určite si ich zamilujete aj vy.
TIP: Pohostenie pre návštevu – 3 tipy, čo pripraviť okrem klasických chlebíčkov
Recepty na moderné kanapky
Na internete nájdete mnoho inšpirácie a receptov na najrôznejšie kanapky. Tie najobľúbenejšie kombinácie sú však rokmi overené a na všetkých stoloch vítané. Pozrite sa na tri z nich.
Kanapka s tvrdým syrom a orechmi
Neodmysliteľná kombinácia, ktorá nesmie chýbať na silvestrovských oslavách. Do tejto variácie kanapiek sa hodí opečený celozrnný chlieb spolu s krémovým syrom, tvrdým syrom, trochou soli a korenia – a samozrejme nesmie chýbať vlašský orech. Spolu s touto kombináciou dobre korešponduje aj hroznové víno.
Postup je jednoduchý:
- Na kocku celozrnného chleba namažte lučinu alebo maslo, pridajte kocku tvrdého syra, naň pokvapkajte hroznové víno a posypte nahrubo drvenými orechmi.
- Celú kanapku prepichnite koktailovou špajľou, aby sa dala dobre servírovať.
Kanapka s pršutom a parmezánom
Skvelá kombinácia pre všetky druhy pohostenia, s ktorou nikdy návštevu ani celkový dojem zo stola nesklamete.
Na prípravu týchto kanapiek si pripravte:
- opečený toastový chlieb,
- pršut,
- parmezán,
- cherry paradajky,
- rukola,
- soľ a korenie.
Postup prípravy:
- Zo všetkého najskôr si nakrájajte malé paradajky na tenké plátky a pripravte si čo najčerstvejšiu rukolu, ktorú stačí prepláchnuť v studenej vode.
- Hriankový chlieb opečte a ostrým nožom nakrájajte na stredne veľké štvorce, ktoré budú slúžiť ako základ pre kanapku.
- Toast môžete namazať lučinou alebo maslom, dobrý bude ale aj suchý.
- Pridajte plátok paradajky, hobliny parmezánu a štýlovo skladaný pršut.
- Navrch môžete pridať trochu rukoly a posypať kvalitným drveným korením.
- Opäť nezabudnite kanapku prepichnúť špajľou, aby sa dobre jedla a nerozpadala.
Odporúčame: Vyskúšajte tiež chutné predjedlo carpaccio z červenej repy
Kanapky so sušenými paradajkami a olivami
Pre gurmánov bude najlepšou voľbou kanapka, kde hlavnú úlohu zohrá sušená paradajka naložená v oleji. Na zaujímavosti kanapke dodá aj chuť olivy.
Pre gurmánsku kanapku si pripravte:
- kvalitný tmavý chlieb,
- parmezán,
- sušené paradajky,
- olivy,
- rukola.
Postup prípravy:
- Čerstvý tmavý chlieb bude skvelou voľbou pre kombináciu tohto štýlu kanapky. Nakrájajte ho na menšie kocky a použite chlieb ako základ pre kanapku.
- Na kocku chleba pridajte sušenú paradajku naloženú v oleji, nezabudnite na hobliny parmezánu pre zaujímavú kombináciu chutí.
- Pre sviežosť dodajte navrch ešte rukolu alebo iný druh šalátu, ktorý máte radi.
Ako druhý variant opäť použite chlieb, parmezán a šalát, namiesto sušenej paradajky však pridajte olivu. Získate tak dva druhy kanapiek, s ktorými obohatíte váš stôl farbami a zaujímavou chuťou.
Ďalšie chutné kombinácie surovín na kanapky
Na kanapky môžete pridať skutočne čokoľvek a ingrediencie ľubovoľne kombinovať podľa vlastných chutí. Nižšie vám prinášame ešte niekoľko tipov, s ktorými vaše pohostenie pre návštevu pozdvihnete na úplne iný level:
- kanapka s údeným lososom, avokádom alebo avokádovou nátierkou,
- kanapka s kúskami kurčaťa nakrájaného na tenké plátky, so sušenými paradajkami a bazalkovým pestom,
- vegánska kanapka s grilovanou zeleninou (napr. na kolieska nakrájaná cuketa či paprika), rukolou a domácim hummusom,
- sladká kanapka s krémovým syrom (napr. Philadelphia), medom a ovocím nakrájaným na plátky (napr. jahody alebo figy), posypané chia semiačkami.
Zdroj: bbcgoodfood.com