Jogurtové muffiny sú skvelou alternatívou klasických muffinov, ktoré poznáme úplne všetci. Vyskúšajte lahodnejší a hlavne zdravší variant.
Muffiny z jogurtu sú obľúbené hlavne aj u fitnes nadšencov, keďže sú oveľa zdravšou voľbou ako klasické muffiny. Jogurt namiesto ostatných tukov zníži kalorickú hodnotu, navyše je bohatý na vápnik, bielkoviny, a probiotiká. Pokiaľ použijete jogurt, muffiny budú vlhšie, a tak vám dlhšie vydržia a budú stále chutné. Navyše môžete experimentovať s príchuťami jogurtu podľa svojej chuti.
Aký jogurt je najvhodnejší do muffinov?
- Biely jogurt: Klasická voľba všetkých, ktorí sa rozhodnúť pripraviť jogurtové muffiny. Biely jogurt sa vyznačuje svojou neutrálnou chuťou, takže neprebije chuť ostatných ingrediencií.
- Grécky jogurt: Oproti klasickému jogurtu je oveľa krémovejší a hustejší, preto dodá muffinom skvelú textúru a bohatú chuť.
- Ochutený jogurt: Pokiaľ máte radi špecifickejšie chute, môžete do muffinov pridať napríklad vanilkový, čučoriedkový či jahodový jogurt. Myslite ale na to, že ochutený jogurt obsahuje oveľa viac tuku.
- Rastlinný jogurt: Pre vegánov alebo tých, ktorí preferujú rastlinnú stravu, existujú alternatívy ako jogurt vyrobený z mandlí, sóje, kokosu atď. Tieto rastlinné jogurty majú svoju vlastnú špecifickú chuť a textúru.
Odporúčame: Vyskúšať môžete aj tradičný recept na hrnčekové muffiny
Recept na jogurtové muffiny
Príprava jogurtových muffinov sa príliš nelíši od tých klasických, ale máte možnosť oveľa viac improvizovať s chuťami. Vyskúšajte recept na hrnčekové jogurtové muffiny.
Suroviny
- 1 ½ hrnčeka hladkej múky
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 1 hrnček jogurtu (biely, grécky alebo podľa vašej preferencie)
- ¼ hrnčeka rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový
- 1 veľké vajíčko
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Náš tip: Aby bola chuť ešte šťavňatejšia a vôňa exotickejšia, nastrúhajte do cesta citrónovú či pomarančovú kôru. Vymeňte rafinovaný nezdravý cukor za prírodné sladidlá, ako je napríklad sirup alebo med.
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formičky na muffiny.
- Vo veľkej mise zmiešajte suché ingrediencie: múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- V inej mise zmiešajte jogurt, olej, vajíčko a vanilkový extrakt.
- Vytvorte malú jamku uprostred suchých ingrediencií a nalejte doň zmes s jogurtom. Pomaly premiešajte, kým nedostanete hladké cesto. Miešajte len pokiaľ sa suroviny nespoja.
- Naplňte formičky na muffiny cestom, napríklad zhruba do 2/3 ich výšky.
- Pečte muffiny v predhriatej rúre asi 18-20 minút, alebo pokiaľ nie sú zlatisto hnedé.
- Nechajte muffiny chvíľu vychladnúť, potom ich presuňte na mriežku, aby úplne vychladli.
Náš tip: Môžete si pripraviť muffiny s náplňou. Doprostred muffinov pridajte karamel, vanilkový puding, nutellu či džem.
Ako vylepšiť jogurtové muffiny
- Pridajte do cesta ovocie ako čučoriedky, jahody, maliny, brusnice alebo nakrájané banány. Ovocie pridá prírodnú sladkosť, vlhkosť a chuť. Ovocie môžete pridávať ako čerstvé, tak mrazené. Obľúbené sú nadýchané jogurtové muffiny s jablkami.
- Do cesta môžete pridať aj nasekané orechy či semienka, aby ste zvýšili ich nutričnú hodnotu.
- Stavte na silu korenia a pridajte do cesta napríklad kardamóm, zázvor, škoricu, muškátový oriešok či korenie do perníka (prípadne využite perníkový sirup).
- Nestarnúca klasika sú samozrejme kúsky čokolády, ktorá sa počas pečenia rozpustia. Máme pre vás aj priamo recept na čokoládové muffiny.
Zdroj: www.yummytoddlerfood.com, www.allrecipes.com
Ďalšie recepty na chutné dezerty