Jogurtové lievance bez kysnutia sú skvelou a zdravou alternatívou klasických lievancov. Táto spravidla raňajková pochúťka je jednoduchá na prípravu a ponúka nekonečné možnosti, ktorými ich doladíte.
Tipy, ako na nadýchané lievance
Nie je lievanec ako lievanec. Aby ste pripravili nadýchané jogurtové lievance, prezradíme vám hneď niekoľko trikov, ako na to.
- Jedlá sóda a prášok do pečiva zaistia, že lievance sa zdvihnú a budú nadýchané.
- Ďalšou možnosťou je oddeliť bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešajte do cesta. Lievance tak budú mať ľahšiu a nadýchanejšiu konzistenciu.
- Pomôcť si môžete aj tým, že tekuté ingrediencie do cesta pridáte postupne a dôkladne ich zľahka premiešate. Akonáhle zmiešate všetko naraz, cesto sťaží a nenafúkne sa.
Recept na jogurtové lievance
Tento hrnčekový recept je veľmi jednoduchý a vyžaduje iba základné suroviny, ktoré nájdete v chladničke. Okrem toho sú lievance z jogurtu oveľa zdravšie ako tie klasické kysnuté lievance. Obsahujú jogurt, ktorý je bohatý na probiotiká a pomáha udržiavať zdravú rovnováhu črevnej mikroflóry. Takže ak máte chuť na niečo sladké a zároveň zdravé, pripravte si nasledujúci recept.
Suroviny
- 1 hrnček hladkej múky,
- 2 PL cukru krupica,
- 1 ČL prášku do pečiva,
- ½ ČL jedlej sódy,
- 1 vajce,
- ½ hrnčeka bieleho jogurtu,
- ¼ hrnčeka mlieka,
- 2 PL rozpusteného masla,
- štipka soli.
Postup prípravy
- Múku zmiešajte s práškom do pečiva a jedlou sódou a preosejte cez sitko.
- Pridajte cukor a soľ a dôkladne sypké ingrediencie premiešajte.
- Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
- Vajcia vyšľahajte do peny.
- K žĺtkovej pene pridajte jogurt, mlieko a rozpustené maslo a dôkladne premiešajte.
- Zmiešajte žĺtkovú zmes so zmesou sypkou a opatrne premiešajte.
- Nakoniec do celého cesta vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov.
- Panvičku rozpáľte na strednú teplotu a pridajte trochu masla (alebo oleja).
- Lyžicou vložte cesto na panvičku.
- Lievance smažte na každej strane asi 2-3 minúty, kým nie sú zlatisto hnedé a nadýchané.
Tipy na vylepšenie
- Pre ešte lepšie lievančeky môžete do cesta pridať citrónovú alebo pomarančovú kôru, lievance budú voňavejšie a chutnejšie.
- Tiež sa nebojte nahradiť mlieko jogurtom, lievance budú nadýchanejšie a vláčnejšie.
- Pre oveľa lepšiu konzistenciu používajte vajíčka izbovej teploty.
- Aby sa vám lievance nepripiekli a usmažili sa aj vo vnútri, nechajte plameň na strednej teplote.
- A pre ešte zdravšiu verziu môžete pripraviť lievance z ovsených vločiek a jogurtu s čerstvým ovocím.
S čím podávať lievance?
Tieto lievance môžu byť ako skvelými raňajkami, tak aj desiatou, ktorú môžete podávať s mnohými rôznymi ingredienciami. Pripraviť si tak môžete jogurtové lievance s banánom, ktoré zalejte javorovým sirupom – ten dodá lievancom príjemnú sladkú chuť a vynikajúcu arómu.
Vynikajúce sú tiež jogurtové lievance s jablkami, kedy stačí iba jablká nastrúhať, zasypať cukrom a nakoniec škoricou. Aj keď ste pripravili lievance z jogurtového cesta, pokojne ich môžete podávať s jogurtom a napríklad jahodami a malinami, opäť prelejte javorovým sirupom.
Klasikou sú aj lievance s ovocným džem, napríklad s čučoriedkovým džemom, poprášené práškovým cukrom.
A aké máte radi vy lievance a aká je vaša najobľúbenejšia príloha k lievancom?
Zdroj: bbcgoodfood.com, marthastewart.com
Recepty na ďalšie lievance