Vôna čerstvého chleba, vláčne vnútro a chrumkavá kôrka. Pripravte si aj vy doma skvelý špaldový chlieb z kvásku. Prekvapí vás nielen svojou chuťou, ale aj jednoduchou prípravou.
Recept na špaldový chlieb
Suroviny
- ½ kg špaldovej múky,
- ½ kocky droždia,
- 1 ČL cukru
- soľ,
- 3 dcl vlažnej vody
- rasca.
Postup prípravy
- Najskôr si pripravíme kvások. Droždie a cukor rozmiešame vo vlažnej vode, prikryjeme a necháme cca 15 minút postáť.
- V druhej mise zmiešame múku, soľ a rascu a do tejto suchej zmesi pridáme pripravený kvások.
- Vymiesime cesto, ktoré potom preložíme do múkou vysypanej misky, prikryjeme a necháme zhruba hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Po tejto dobe cesto znovu premiešame, vložíme do formy na pečenie (môže to byť pokojne aj tortová forma) vystlanej papierom a necháme ešte pol hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Potom vložíme do rúry predhriatej na 170 stupňov a pečieme cca 40 minút.
- Keď je špaldový chlieb upečený, zabalíme ho ešte na niekoľko minút, cca 10 – 15, do utierky či papiera na pečenie.
A je hotovo! Domáci chlieb zo špaldovej múky môžete podávať s niektorou z vašich obľúbených nátierok alebo si ho vychutnať len s maslom a soľou.
Zdroj: bbcgoodfood.com
TIP: Vyskúšajte tiež domáci kváskový chlieb (recept s fotopostupom).