ReceptyRecepty na torty a dezerty

Jablkové suflé – lahodná kombinácia skaramelizovaných jabĺk a čedaru

Jablkové suflé – lahodná kombinácia skaramelizovaných jabĺk a čedaru

Kombinácia skaramelizovaných jabĺk a cheddaru vás okamžite dostane. Vyskúšajte tento recept na nadýchaný dezert z jabĺk, ktorým môžete oslniť svoju rodinu aj návštevu.

Čo je to suflé?

Suflé (ozn. aj soufflé) je dezert, ktorého základ je tvorený z našľahaných vaječných bielkov a múky. Do vaječnej peny sa následne vmiešajú aj ďalšie prísady, ako napríklad syry, ovocie, kakao a iné. Môžeme sa s ním stretnúť ako v sladkej, tak i v slanej podobe. Dezert sa pripravuje v zapekacích miskách na suflé. Počas pečenia sa suflé výrazne nafúkne a dosiahne ľahkú nadýchanú konzistenciu. Na prvý pohľad je príprava jednoduchá, vyžaduje si však presne dodržanie postupu a času pečenia, aby bol dosiahnutý požadovaný výsledok.

Tip: Zapekacie misky môžete využiť aj na prípravu francúzskeho dezertu Creme Brulee. Smelo do toho! 

Recept na jablkové súflé

Čokoládové suflé je klasika, ktorá neurazí, ale ani ničím neprekvapí. Vyskúšajte niečo nové! Pripravte si zapekacie misky a pustite sa do prípravy receptu na suflé z jabĺk a čedaru.

Suroviny

  • 3 PL masla,
  • 1 veľké jablko (Golden jablko),
  • 1 PL bieleho cukru,
  • 2 PL polohrubej múky,
  • 1 šálka mlieka,
  • ½ ČL soli,
  • štipku čerstvo mletého čierneho korenia,
  • štipku kajenského korenia,
  • štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška,
  • 2 vajcia veľkosti M,
  • 90 gramov syra cheddar.

Postup prípravy

  1. Na panvici rozpustite 1 lyžicu masla. Akonáhle začnú jeho okraje hnednúť, prisypte nastrúhané jablká a varte do zmäknutia – asi 2 minúty.
  2. Zasypte cukrom a vo varení pokračujte, kým jablká skaramelizujú. Potom nechajte vychladnúť.
  3. Ďalej si predhrejte rúru na 200 stupňov a maslom vymažte 4 keramické formy na suflé.
  4. Medzitým si pripravte cesto. Na malej panvici rozpustite 2 lyžice masla, primiešajte múku a varte, kým nie je zmes hladká a surová chuť múky nezmizne (asi 2-3 minúty).
  5. Do takto pripravenej zápražky nalejte mlieko, poriadne rozmiešajte a varte, kým zmes nezhustne na hladkú bielu omáčku (2 minúty). Nakoniec omáčku nechajte vychladnúť.
  6. Do omáčky pridajte soľ, oba druhy korenia, muškátový oriešok a žĺtky – a mixérom rozšľahajte (záleží na vás, či použijete ponorný alebo klasický mixér).
  7. Potom pridajte syr cheddar a miešajte, kým sa ingrediencie dôkladne nespoja.
  8. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorý po častiach zľahka primiešajte do cesta. Nakoniec pridajte aj hotovú studenú zmes z jabĺk a zamiešajte. Cesto potom rozdeľte do keramických formičiek.
  9. Pečte v predhriatej rúre asi 22-25 minút (kým povrch nie je hnedý). Suflé podávajte ešte teplé.
recept na souffle
Zdroj foto: Supakvadee T / Shutterstock.com

Jablkové suflé môžete servírovať v zapekacích miskách alebo ho vyklopiť na tanier. Podávajte k nemu napríklad domácu šľahačku, vanilkovú zmzlinu, krém alebo čerstvé ovocie.

Zdroj: gordon-ramsay-recipe.com


Ďalšie recepty na jablkové koláče