Hľadáte nové a chutné spôsoby, ako pripraviť huby? V článku nájdete inšpiráciu na 12 obľúbených receptov z húb, ktoré vás ohúria svojou jednoduchosťou, aromatickou vôňou a skvelou chuťou. Objavujte nové možnosti a zaraďte tieto hubové recepty do svojho kuchárskeho repertoáru!
.
Plnené šampiňóny s omeletou
Recept na plnené šampiňóny s nivou, cherry paradajkami a vajíčkovou omeletou.
.
Krémová šampiňónová polievka
Recept na šampiňónovú polievku s krémovou konzistenciou a jemnou hubovou arómou
Čo s nazbieranými hubami
Huby, ktoré si prinesiete z lesa je treba spracovať najneskôr za 1-2 dni. Pokiaľ ich nespracujete v daný deň, uskladnite ich v chladničke. Najčastejšie spôsoby spracovania húb sú sušenie, mrazenie alebo sterilizovanie.
Sušenie húb
Jedlé huby očistíme od hliny, listov prípadne iných nečistôt, nakrájame na plátky a dáme usušiť. Sušiť huby môžeme v sušičke, v rúre (do 50 ° C), na radiátoroch a v lete aj priamo na slnku. Usušené huby skladujeme vo veľkých sklenených pohároch alebo v papierových vreckách. Určite neskladujte v plátenných vrecúškach, kde huby navlhnú a splesnivejú. Skladujte na suchom a ideálne tmavom mieste. Usušené huby vydržia takto aj celý rok. Využívať ich môžete do polievok, omáčok alebo si z nich pripraviť hubové korenie.
Mrazenie húb
Huby môžete uskladniť aj do mrazničky. Po očistení a nakrájaní huby na krátko povarte a nechajte vychladnúť. Vložte do mikrotenových vrecúšok alebo malých krabičiek a dajte zamraziť. Keď dostanete chuť na hubovú polievku, stačí si potom vytiahnuť jeden téglik húb a môžete sa pustiť do varenia.
Ďalšie spôsoby uskladnenia
Okrem klasického sušenia a uloženia do mrazničky máme aj ďalšie možnosti, ako huby využiť:
- huby naložené v tuku – spotrebujte do 3-4 mesiacov,
- huby v octe – spotrebujte do 1 roka,
- huby naložené v soli – vydržia cca pol roka,
- kvasené huby – vydržia cca pol roka.
Huby sú v našej kuchyni veľmi vďačnou surovinou, o čom svedčia aj stovky receptov s hubami, od klasických hubových polievok, až po huby vo forme plnky do rôznych pokrmov. Vyberte si recept, ktorý vás osloví a vyskúšajte ho pripraviť aj u vás doma.