Mrkvový koláč? Ohŕňate nad tým nosom? To, že sa zelenina pridáva aj do sladkých koláčov, nie je dnes už žiadnym veľkým prekvapením. A ak máte stále pochybnosti, vyskúšajte si pripraviť tento vláčny orechovo mrkvový koláč s mascarpone krémom na vrchu, ktorý si okamžite zamilujete.
Recept na mrkvový koláč
Nedajte sa oklamať! Mrkva patrí medzi jeden z najkalorickejších druhov zeleniny, takže nejde o žiadny fit mrkvový koláč. Množstvo tukov okrem toho obsahujú aj oriešky, ktoré v recepte figurujú. Nie je však dôvod na obavy. Keď si túto sladkú pochúťku doprajete v primeranom množstve, vaša štíhla línia nebude ohrozená.
Suroviny
Na cesto na koláč
- 4 hrnčeky najemno nastrúhanej mrvy,
- 2 hrnčeky polohrubej múky,
- 4 vajcia,
- 1 balíček prášku do pečiva,
- 1 šálka kryšt. cukru,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- štipka soli,
- 1 ČL mletej škorice,
- 1 hrnček oleja,
- 1 hrnček nasekaných orechov (voliteľné).
Tip: Pokiaľ nemáte radi orechy, môžete ich vynechať alebo nahradiť hrozienkami, či brusnicami.
Na mascarpone krém
- 2 ks mascarpone (resp. cca 400 g),
- 100 g masla,
- práškový cukor podľa chuti (cca 200 g).
- nastrúhaná kôra z jedného pomaranča.
Tip: Alternatívou môže byť aj mrkvový koláč s citrónovou polevou. Na jej prípravu vám stačíšťava z dvoch citrónov, 300 gramov práškového cukru a lyžica vody.
Postup prípravy
- Vajíčka s cukrom vysľaháme do peny. Pridáme k nim olej, nasekané orechy alebo iné sušené ovocie nakrájané na drobné kúsky a najemno nastráhanú mrkvu.
- Potom pridáme aj ostatné sypké suroviny – múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu. Je lepšie ich najskôr samostatne premiešať v inej miske.
- Poriadne premiešame, kým sa všetky suroviny nespoja.
- Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
- Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov približne na 30 minút.
- Medzitým si pripavíme polevu tak, že všetky ingrediencie spolu zmiešame, resp. vyšľaháme hladký krém. Pozor, maslo musí byť izbovej teploty, aby sa s ním lepšie pracovalo.
- Koláč po vytiahnutí z rúry a vychladnutí potrieme vrstvou pripraveného mascarpone krému a necháme stuhnúť, najlepšie aspoň 2 hodiny v chladničke. Na ozdobenie ho ešte môžeme posypať posekanými orieškami.
Tipy, ako vylepšiť mrkvový koláč
- Do cesta môžete pridať aj nastrúhané jablko, vďaka čomu bude koláč ešte viac šťavnatý.
- Nebojte sa hrať s textúrami, skrz odlišný spôsob strúhania mrkvy (na hrubej alebo tenkej strane strúhadla), a nájsť takú, ktorá vám najviac vyhovuje.
- Pre zdravšie alternatívy môžete experimentovať s rôznymi múkami, napr. vyskúšajte mrkvový koláč zo špaldovej múky.
- Pridajte aj ďalšie koreniny. Okrem škorice sa do tohto receptu hodí napríklad aj kardamón alebo muškátový oriešok.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty z mrkvy