Hrachová kaša je skvelé jedlo – zasýti, je veľmi zdravá, rýchla a hlavne nezaťaží vašu peňaženku. Na prípravu tohto pokrmu používajte suchý hrach. Uľahčí vám to veľa práce a času, ktorý môžete venovať iným aktivitám. Ako na skvelú hrachovú kašu s údeným mäsom?
Recept na hrachovú kašu
Vyskúšajte recept na výbornú hrachovú kašu zo suchého hrachu. Na prípravu 4 porcií budete potrebovať:
Suroviny
- 1 strúčik cesnaku,
- 2 lyžice masti,
- 1 lyžicu hladkej múky,
- 250 ml plnotučného alebo polotučného mlieka,
- 500 g lúpaného poleného hrachu,
- 1 lyžičku majoránu,
- štipku soli.
POZN.: Na prípravu hrachovej kaše sa najlepšie hodí hrach lúpaný polený. Tento hrach nemusíte cez noc namáčať do vody. Ďalšou výhodou je to, že sa pri varení úplne rozpadá a nemusíte sa už zaoberať jeho mixovaním – kaša sa z neho vytvorí v podstate sama.
Postup prípravy
- Pripravte si väčší hrniec, do ktorého nasypte polený lúpaný hrach, zalejte ho studenou vodou, osoľte a varte zhruba 30 minút.
- Potom ho odoberte zo sporáka a celý obsah rozmixujte pomocou tyčového mixéra. Pokiaľ však máte čas, varte hrach dovtedy, kým sa sám nezačne rozpadať a nevytvorí sa z neho prirodzená kaša. To môže trvať aj dvojnásobok času.
- Medzitým si na panvici rozpustite masť, pridajte pretlačený cesnak, hladkú múku – a všetko zalejte plnotučným mliekom.
- Túto zmes nechajte chvíľu odstáť a potom ju pridajte k uvarenému hrachu.
- Ešte chvíľu povarte, dochuťte podľa vlastnej chuti soľou a majoránom.
K hrachovej kaši môžete podávať opečený párok, klobásu, údeninu alebo vajcia natvrdo a chlieb. Skvele sa k nej hodí aj kyslá uhorka alebo zeleninový šalát.
Ďalšie jednoduché recepty