ReceptyRecepty na mäso a hlavné jedlá

Hovädzie na víne – jednoduchý recept na šťavnaté masko s chutnou omáčku

Hovädzie na víne – jednoduchý recept na šťavnaté masko s chutnou omáčku

Hovädzie na víne je celkom jednoduchý recept, ktorý sa hodí aj na nedeľný obed. Chuť omáčky je silná, takže poteší aj toho najväčšieho gurmána.

Aké víno vybrať na hovädzie na víne?

Aby bolo hovädzie na víne čo najchutnejšie, je potrebné použiť naozaj kvalitné červené víno. Najlepšie také, ktoré by ste si sami dali vo vinárni a pochutnali si na ňom. Najvhodnejšie sú suché a málo kyslé odrody.

  • Cabernet Sauvignon – Pri pití tohto vína budete cítiť výrazné tóny ovocia a jemnú kyslosť. V omáčke sa vďaka svojej štruktúre nestratí.
  • Merlot – Toto víno je o niečo mäkšie ako Cabernet. Má nádych ovocia, a to konkrétne sliviek a čerešní.
  • Shiraz – Shiraz má veľmi korenistú chuť, v ktorej cítiť nádych korenia a byliniek. Takže sa hodí pre skutočne silné omáčky, pretože je tu možnosť, že chuť tohto vína by práve chuť omáčky prebila.
  • Chianti – Táto odroda sa na rozdiel od Shiraz hodí do ľahších omáčok, pretože je jemne kyslá a má výraznú ovocnú chuť.

Aké hovädzie mäso vybrať pre recept?

Na prípravu tohto receptu je potrebné použiť naozaj kvalitné a šťavnaté mäso, aby pri pečení nedošlo k jeho vysušeniu. Najvhodnejšie je mäso, ktoré sa hodí na pomalé varenie či pečenie. Tuková zložka mäsa zaručí, že mäso bude naozaj bohaté na chuť. Ktoré časti hovädzieho sú najvhodnejšie?

  • Hovädzie pliecko – Toto mäso je dostatočne tučné na to, aby zvládlo dlhé pečenie a zachovalo si šťavnatosť.
  • Hovädzie výpečky – Majú podobné vlastnosti ako pliecko, ale obsahujú viac svaloviny a menej tuku, takže je o niečo menej šťavnatejšie, ale stále veľmi chutné.
  • Hovädzia glejovka (glejka) – obsahuje vysoký podiel kolagénu, čo zaisťuje, že mäso je aj po dlhom varení stále šťavnaté a mäkké. Hovädzia glejovka na víne je skvelá voľba.
  • Hovädzí krk – Kúsok mäsa z krku je tiež vhodný na pomalé varenie a má podobné vlastnosti ako pliecko a výpečky.
  • Hovädzie líčka – Hovädzie líčka na víne sú obľúbeným receptom po celom svete. Líčka obsahujú dostatočné množstvo tuku = dostatočná chuť. Hovädzie líčka na červenom víne sú jasná voľba.

Pokiaľ chcete, aby bola vaša omáčka naozaj silná, je potrebné vybrať mäso s vysokým podielom tuku. Skvelý recept je tiež hovädzie na víne s koreňovou zeleninou.

Recept na hovädzie na víne

Základom tohto receptu je vybrať kvalitný kus mäsa a hlavne kvalitný druh červeného vína s výraznejšou štruktúrou. Vyskúšajte napríklad klasické hovädzie po burgundsky s pridaním burgundského vína.

Ingrediencie

  • 1 kg hovädzieho mäsa,
  • 2 stredne veľké cibule,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 lyžica múky,
  • 2 lyžice oleja,
  • 500 ml červeného vína,
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku,
  • 1 lyžička soli,
  • 1/2 lyžičky mletého korenia,
  • 1 bobkový list,
  • 2-3 klinčeky,
  • 2-3 guličky nového korenia,
  • 1/2 l vody alebo vývaru.

Postup prípravy

  1. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky o veľkosti cca 2 cm.
  2. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky. Cesnak olúpeme a prelisujeme.
  3. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu dozlatista.
  4. Pridáme mäso a opražíme ho zo všetkých strán, kým nebude pekne hnedé.
  5. Pridáme múku, premiešame a chvíľu opražíme.
  6. Prilejeme víno, paradajkový pretlak, soľ, korenie, bobkový list, klinčeky a nové korenie. Zalejeme vodou alebo vývarom, aby bolo mäso ponorené.
  7. Prikryjeme pokrievkou a necháme variť na miernom plameni 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nebude mäkké a omáčka sa zredukuje na požadovanú hustotu.
  8. Pokiaľ je omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť trochou vody alebo vývaru. Pokiaľ je naopak príliš riedka, môžeme ju zredukovať odkrytú na vyššom plameni.

S čím podávať hovädzie na víne?

Každému hneď napadne podávať hovädzie na víne so zemiakovou kašou. Skvelou voľbou je ale aj hovädzie na víne so zeleninou alebo cestovinou. Koreňová zelenina je do receptu obľúbeným doplnkom, stačí keď si mrkvu, paradajky a inú zeleninu opražíte na panvici a pridáte do omáčky.

Zdroj: delish.com, myrecipes.com