ReceptyRecepty na polievky

Hovädzí vývar – recept na chutnú polievku

Hovädzí vývar – recept na chutnú polievku

Hovädzí vývar je základom pre každú kuchyňu. Ako ale pripraviť silný hovädzí vývar správne? Vyskúšajte jednoduchý recept, s ktorým pripravíte tú najlepšiu hovädziu polievku.

Základ vo forme vývaru totiž pozdvihne každý pokrm, ktorý budete pripravovať. Hovädzie vývar má navyše mnoho pozitívnych účinkov na ľudské zdravie.

Aké hovädzie mäso vybrať do vývaru?

Aby ste získali silný a poctivý hovädzí vývar, je nutné myslieť na kvalitný výber mäsa. Tou najlepšou voľbou je kus mäsa spolu s špikovou kosťou. Tá má totiž vysoký obsah vápnika, horčíka, sodíka, draslíka, síry, kremíka aj fosforu. Kostná dreň je bohatá na vitamín A, K a C, nechýba ani vysoký obsah zinku, selénu alebo mangánu. Tkanivo, ktoré spája kosti, je plné látok, čo pomáhajú v prípade artritídy.

Recept na hovädzí vývar

Pripravte si chutnú a zdravú polievku. Ak máte doma špeciálny hrniec, môžete si pripraviť hovädzí vývar v tlakovom hrnci. Pokiaľ nie, vyskúšajte tento recept na silný hovädzí vývar z kosti.

Suroviny

  • 2 kg hovädzieho mäsa s kosťou,
  • 4 l vody,
  • 1 cibuľu,
  • 100 g mrkvy,
  • 100 g zeleru,
  • 100 g koreňového petržlenu,
  • petržlenovú vňať,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • nové korenie,
  • bobkový list,
  • soľ,
  • celé korenie.

Postup prípravy

  1. Do veľkého hrnca dajte mäso aj s kosťami a zalejte studenou vodou. Vodu s mäsom priveďte do varu a stlmte plameň na strednú silu.
  2. Voda by nemala vrieť, maximálne len trochu bublať. V takom stave za občasného skontrolovania nechajte mäso variť zhruba tri hodiny.
  3. Počas tejto doby nezabúdajte na odstraňovanie kalu na hladine, jedná sa o prebytočný tuk a bielkovinu. Pokiaľ zoberiete väčšinu tejto peny, vývar bude krásne číry.
  4. Po troch hodinách k vývaru pridajte rozkrojenú cibuľu vrátane šupky, strúčiky cesnaku aj nahrubo nakrájanú mrkvu, zeler aj petržlen.
  5. So všetkými ingredienciami nechajte variť hodinu a štvrť na stále rovnako miernom ohni, nezabúdajte na odoberanie kalu.
  6. Po uplynutí doby je vývar hotový. Teraz už stačí len vývar scediť, uvarené mäso aj zeleninu môžete využiť na ďalšie spracovanie.

Ak chcete pripraviť polievku z vývaru, mäso oberte a do vývaru opäť vráťte. Rovnako môžete pridať aj zeleninu nakrájanú na menšie kúsky alebo servírovať hovädzí vývar s rezancami.

Tip: Ak chcete vylepšiť vašu polievku vyskúšajte hovädzí vývar s pečeňovými haluškami. 

Ako dlho variť hovädzí vývar?

Hovädzie mäso nechajte vo vode variť zhruba 3 hodiny. Následne pridáte zeleninu a všetko potrebné a varíte ešte približne 1 hodinu a 15 minút. Celková odporúčaná doba varenia hovädzieho vývaru je zhruba 4 hodiny 15 minút.

Zdroj foto: Ahanov Michael / Shutterstock.com

Využitie vývaru

Pokiaľ si nechcete variť vývar len pre dobrú polievku, môžete ho využiť aj inak. Nechajte poctivý hovädzí vývar vychladnúť a nalejte ho do dobre uzatvárateľných pohárovTie potom môžete nechať zmraziť a využiť ako základ pre ktorýkoľvek pokrm v neskoršej dobe.  Pokiaľ pripravíte skutočne silný vývar, budete mať bohatý zdroj vitamínov, minerálov i ďalších prospešných zložiek, ktoré majú pozitívny vplyv na ľudské zdravie.

Vývar je predovšetkým skvelou prevenciou proti chorobám a veľmi dobrým posilňovačom imunitného systému, pretože pomáha pri respiračných chorobách alebo pri klasickom prechladnutí či v prípade oslabenej imunity, preto je vhodným základom predovšetkým v jesennom a zimnom období.

Odporúčame tiež: Kurací vývar s haluškami z pečene

Hovädzí vývar pri nechutenstve

Pokiaľ trpíte nechutenstvom, pripravte si poctivý vývar a podávajte ho bez mäsa, zeleniny i rezancov. Taký čistý a silný hovädzí vývar totiž pomôže nielen pri nechutenstve, ale taktiež dodá chýbajúce živiny, o ktoré si organizmus inak nevie povedať. Silný vývar môžete užívať teplý, po lyžičkách alebo ho piť po menších dúškoch z malého pohára. Doplníte tak nielen pitný režim, ale aj mnoho vitamínov a minerálov do tela. Mnoho vitamínov obsahuje aj poctivá fazuľová polievka.

Vďaka tomu, že vývar vie upokojiť podráždený žalúdok, bude tento silný pokrm skvelou voľbou aj po dlhom večierku alebo veľkom množstve alkoholu. Na opicu sa totiž nič nehodí lepšie ako práve silný vývar.

Ďalšie recepty na polievky