Horčica môže byť tiež hlavnou ingredienciou vynikajúcej a jednoduchej omáčky, ktorá sa radí medzi tie univerzálne. Horčicová omáčka je skvelý tip aj na nedeľný obed.
Naučte sa tento jednoduchý recept, ktorého príprava nie je časovo náročná. Horčica má v kuchyni svoje miesto, používa sa na dochutenie najrôznejších pokrmov, párky a klobásy by sme si bez nej nevedeli predstaviť. Ale čo omáčka?
Recept na horčicovú omáčku
Recept horčicovej omáčky je veľmi rýchly, a vzhľadom na to, že je zjemnená smotanou, ideálnou prílohou je knedľa, ryža alebo pečené zemiaky.
Suroviny
- 1 cibuľa,
- 2 PL plnotučnej horčice,
- 200 g smotany,
- 0,5 l vývaru,
- 2 PL hladkej múky,
- 1 ČL masla,
- 1 ČL oleja,
- soľ,
- korenie na dochutenie.
Postup prípravy
- Maslo s olejom rozohrejte v hrnci.
- Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno.
- Do rozohriateho oleja s maslom vložte nakrájanú cibuľu a nechajte ju opiecť.
- K cibuli pridajte múku, poriadne miešajte, nech sa vám nepripáli.
- K hotovej zápražke prilejte vývar, premiešajte a priveďte do varu.
- Následne pridajte horčicu a poriadne premiešajte.
- Na rad prichádza smotana, vlejte ju do omáčky a chvíľku povarte.
- Nakoniec omáčku dochuťte soľou a korením.
K čomu sa hodí horčicová omáčka?
Najlepšia horčicová omáčka je k steaku. Či už podávate steak z roštenky alebo prírodné plátky, táto omáčka sa skvele hodí k akémukoľvek mäsu (pečené, grilované, vyprážané) aj k prílohám, ako sú zemiaky, knedle, cestoviny či dokonca ryža.
Ako vylepšiť omáčku z horčice?
Do jemnej horčicovej omáčky používajte smotanu plnotučnú, aby sa vám nezrazila. Zrazeniu smotany môžete tiež zabrániť tým, že smotanu pred vyliatím do omáčky najskôr rozmiešate s niekoľkými lyžicami omáčky. Vývar môžete nahradiť vodou, omáčka ale nebude taká výrazná.
Táto obľúbená omáčka k mäsu má mnoho alternatív, napríklad medovo horčicová omáčka, francúzska omáčka z dijonskej horčice a ďalšie.
Zdroj: heb.com, onceathome.com
Ďalšie recepty na chutné omáčky