Nebaví vás už klasický rezeň? Vyskúšajte recept na šťavnatý holandský mletý rezeň z bravčového mäsa so syrom Eidam. Jeho príprava je veľmi jednoduchá.
Pôvod holandského rezňa
Napriek tomu, že si na tomto recepte pripisujú zásluhy českí kuchári, rezeň je odvodený od syrov gouda a eidam, ktoré pochádzajú z holandských miest. Možno vás prekvapí, že nemá vôbec nič spoločné so zemou, podľa ktorej bol pomenovaný. Táto skvelá špecialita vznikla na českom území, aj keď inšpirácia možno prišla od francúzskeho Gordon Blue. Podstata najlepšieho holandského rezňa spočíva v spojení mletého bravčového mäsa a vynikajúceho syra.
Aké mäso použiť na holandský rezeň?
Pravý holandský rezeň sa pripravuje z mletého bravčového mäsa, pokiaľ však toto nemáte po ruke, môžete použiť aj alternatívu v podobe mletého hovädzieho mäsa.
Recept na holandský rezeň so syrom
Pripravte si nadýchaný holandský rezeň z mletého mäsa priamo u vás na panvici. Tento overený recept je pre 4 osoby (4 porcie).
Suroviny
- 500 g mletého bravčového mäsa (najlepšie sa hodí bravčová pliecko),
- 200 g 35% eidamu,
- 1 hrnček vlažného polotučného mlieka,
- soľ,
- čerstvo mleté korenie,
- strúhanka,
- 2 vajcia.
Tip: Do receptu môžete tiež okrem klasického korenia vyskúšať aj rôzne čerstvé bylinky, napríklad petržlenovú vňať. Často sa v receptoch môžete stretnúť aj s bielym korením.
Postup prípravy
- Deň vopred dajte do veľkej misy mleté mäso s mliekom, poriadne premiešajte a vložte do chladničky.
- Druhý deň pridajte k zmesi najemno nastrúhaný eidam, ale pokojne môžete použiť aj goudu alebo iný tvrdý syr. Osoľte a okoreňte.
- Jemne si navlhčite ruky a z pripravenej hmoty tvarujte rezne.
- Nachystajte si dva hlboké taniere. V jednom si rozšľahajte vajcia, do druhého dajte strúhanku.
- Najskôr rezne ponorte do vajec a potom ich obaľte v strúhanke.
- Potom tento proces zopakujte ešte raz.
- Pripravené rezne osmažte na stredne veľkej panvici dozlatista.
Tip: Strúhanku nemusíte kupovať. Pripravíte ju tak, že na jemnom strúhadle nastrúhate staré suché rožky.
S čím podávať holandský rezeň?
Ideálna kombinácia je holandský mletý rezeň so zemiakovou kašou – a celý pokrm potom môžete doplniť kyslými uhorkami. Skvele sa k nemu hodí aj niva, napr. nivová syrová omáčka. Ako prílohu môžete zvoliť aj jednoduchý zeleninový šalát alebo napríklad coleslaw.
Zdroj: cooklikeczechs.com
Tipy na ďalšie chutné recepty