Holandská omáčka patrí medzi tie najzákladnejšie, preto sa žiadny kuchár nezaobíde bez umu jej prípravy. Naučte sa aj vy holandskú omáčku tak, ako ju pripravujú špičkoví kuchári.
Medzi základné pokrmy, ktoré sa musia naučiť všetci kuchári sveta, bezpochyby patrí holandská omáčka. Dá sa využiť prakticky na čokoľvek, recept nie je vôbec zložitý, len treba poznať správny postup.
Pôvod holandskej omáčky
Hoci holandská omáčka už svojim názvom v človeku evokuje, že jej pôvod určite siaha do Holandska, nie je tomu celkom tak. Podľa histórie sa recept na holandskú omáčku pripisuje francúzskemu ľudu, zvanému Hugenoti (protestanti). Tí museli na konci 17. storočia utiecť z krajiny. Domov im na čas poskytlo práve Holandsko, kde túto omáčku tiež začali pripravovať. Akonáhle sa Hugenoti mohli vrátiť späť do svojej rodnej krajiny, priviezli so sebou aj recept na holandskú omáčku.
Recept na holandskú omáčku
Z prípravy tejto jednoduchej omáčky nemusíte mať strach. Vďaka nášmu receptu sa táto rýchla holandská omáčka stane vašou najobľúbenejšou. Hotovú ju budete mať v priebehu pár minút.
Suroviny
- 3 žĺtky,
- 100 ml prepusteného masla,
- 30 ml bieleho vína,
- šťava z polovice citróna,
- soľ a korenie na dochutenie.
Postup prípravy
- Tajomstvo rýchlej holandskej omáčky tkvie v rozpustenom masle. Maslo vložte do hrnca a pomaly ho zahrievajte – cieľom je, aby sa srvátka oddelila od mliečneho tuku, ktorý sa usadzuje na povrchu. Práve ten polievkovou lyžicou zozbierajte a použite na prípravu holandskej omáčky – pozor si dajte, aby vám maslo nezačalo príliš hnednúť, mohlo by sa spáliť a získať horkastú chuť.
- Do čistého hrnca nalejte trochu vody, dajte na sporák a zahrievajte – voda nesmie variť. Do kovovej misky nalejte víno. Akonáhle sa víno prehreje, začnite postupne zašľahávať žĺtky (ručne metličkou) – pozor na teplotu, aby nedošlo k zrazeniu vajec.
- Akonáhle vám vznikne hustá a lesklá pena, tenkým pramienkom do nej vlejte rozpustené maslo.
- Po celú dobu metličkou maslo do peny zľahka zašľahávajte.
Tipy pri príprave:
- Pri zašľahávaní žĺtkov do vína používajte klasickú ručnú metličku, vyhnite sa elektrickému šľahaču.
- Aby sa vám žĺtky nezrazili, občas misu z hrnca zložte.
- Voda v hrnci nesmie vrieť a misa sa nesmie dotýkať vody – holandská omáčka sa pripravuje iba nad parou.
Zjednodušený recept pre začiatočníkov
Nedarí sa vám holandská omáčka tak, ako by ste chceli? Ak ste v kuchyni skôr na úrovni „začiatočník“, vyskúšajte tento zjednodušený recept. Tu naozaj nemáte čo pokaziť, tak smelo do toho!
Suroviny
- 3 žĺtky,
- 1 PL citrónovej šťavy,
- 100 g rozpusteného masla,
- soľ.
Postup prípravy
- Pripravte si vodný kúpeľ. Do hrnca dajte vodu a zohrejte. Pozor, voda by nemala vrieť. Omáčka sa pripravuje výhradne nad parou.
- Do misky dajte žĺtky, citrónovú šťavu a trošku soli.
- Misku dajte na hrniec s vodou a šľahajte nad parou do peny.
- Potom postupne po menších častiach pridávajte rozpustené maslo a šľahajte, kým sa nespojí s maslom a nevytvorí krémovú konzistenciu.
S čím podávať holandskú omáčku
- Aj keď je holandská omáčka spájaná s vajcom Benedikt, môžete ju podávať prakticky s čímkoľvek. Výborná je varená špargľa s holandskou omáčkou, holandská omáčka na lososa, pstruh na masle s holandskou omáčkou alebo tiež obyčajná varená brokolica s holandskou omáčkou. Holandskú omáčku môžete tiež dochutiť o lyžičku dijonskej horčice, v tomto prípade ju podávajte ku kvalitnému steaku.
- Holandskú omáčku môžete tiež obmieňať – napríklad pridaním šalotky a estragónu vám vznikne béarnská omáčka, maltézsku omáčku vytvoríte pridaním šťavy z červeného pomaranča.
Ak patríte medzi tých, ktorí na túto omáčku nedajú dopustiť, ale do jej prípravy sa veľmi nehrnú, môžete skúsiť jej alternatívu z obchodu, napríklad holandská omáčka z Lidla alebo Billy. Avšak bola by škoda ju aspoň neskúsiť, obľúbená je napríklad tiež holandská omáčka podľa Pohlreicha. Internet je plný receptov na túto vynikajúcu omáčku, vyhľadávajte však tie tradičné.
Zdroj: foodnetwork.com, simplyrecipes.com
Ďalšie recepty na omáčky