Hoisin omáčka je vynikajúca barbecue sladko slaná omáčka, ktorá dochutí všetky grilovacie špeciality. Máte radi ázijskú kuchyňu? Vyskúšajte recept na domácu hoisin omáčku.
Čínska kuchyňa by sa za žiadnych okolností nezaobišla bez grilovacej omáčky Hoisin. Naučte sa pripravovať túto výbornú omáčku, ktorá dodá to pravé vášmu pokrmu. Omáčka Hoisin a iné čínske omáčky sú známe svojimi netypickými chuťami, ktoré v kombinácii s ostatnými ingredienciami tvoria nezabudnuteľný gurmánsky zážitok. Pripravte sebe aj svojej rodine ázijský pokrm, ktorý vylepšíte touto domácou omáčkou.
Ázijská kuchyňa
Ázijská kuchyňa je rovnako rozmanitá ako jej kultúra. Každá kuchyňa danej krajiny má svoje typické chute, ktoré sú pre nás často neobvyklé a nezvyčajné. Väčšinou po prvom súste veľmi neosloví, ale akonáhle si na ázijskú kuchyňu človek zvykne, bude ju milovať.
Pre ázijskú kuchyňu sú charakteristické ingrediencie ako je napríklad citrónová tráva, rybia omáčka, sezamový a arašidový olej. Ďalej bylinky ako je koriander, mäta, kefírové listy, korenie v podobe kardamónu, škorice, anízu, zázvor, chilli, hoisin omáčka, tamarínd a mnoho iných.
Ázijská kuchyňa sa tiež vyznačuje svojou jednoduchosťou na prípravu, postačí vám iba pár surovín, z ktorých vykúzlite dokonalý pokrm, kde sa snúbi sladko-slaná chuť. Základom sú čerstvé suroviny, ktoré sú v danej oblasti ľahko na zohnanie – morské plody, ryby, exotické ovocie a podobne.
Co je hoisin omáčka
Hoisin omáčka je akýmsi variantom barbecue omáčky, bez ktorej sa v Číne nezaobídu. Najviac sa používa pri príprave akýchkoľvek vyprážaných pokrmov, ďalej na marinovanie mäsa, glazovanie alebo aj ako samostatný dip, napríklad k závitkom.
Základnou surovinou pri výrobe Hoisin omáčky je fermentovaná sójová pasta, ktorá omáčke dodá tú pravú farbu a chuť. Rozhodne nesmie chýbať chilli, cesnak a sezamový olej.
Recept na hoisin omáčku
Recepty na domácu Hoisin omáčku sú veľmi jednoduché a rýchle, takže prípravu zvládne aj začiatočník.
Suroviny
- 4 polievkové lyžice tmavej sójovej omáčky alebo pasty,
- 2 polievkové lyžice čiernej fazuľovej pasty,
- 1 polievková lyžica melasy,
- 2 čajové lyžičky bieleho octu,
- 2 čajové lyžičky sezamového oleja,
- 1 čajová lyžička čínskej ostrej omáčky – Sriracha,
- 1 strúčik cesnaku,
- štipka drveného čierneho korenia.
Postup prípravy
- Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady a poriadne premiešajte.
- Omáčku skladujte v chladničke v uzatvárateľnom pohári.
Recept na hoisin omáčku s arašidovým maslom
Čínska omáčka Hoisin má mnoho variácií, jednou z nich je aj alternatíva s arašidovým maslom.
Suroviny
- 4 čajové lyžičky sójovej tmavej omáčky,
- 2 čajové lyžičky jemného arašidového masla,
- 1 čajová lyžička trstinového cukru,
- 2 polievkové lyžice ryžového octu,
- 2 polievkové lyžice sezamového oleja,
- 1 strúčik cesnaku,
- chilli pasta, mleté korenie.
Postup prípravy
- Cesnak očistite a prelisujte.
- V mise zmiešajte všetky ingrediencie a pomocou mixéra rozmixujte dohladka.
- Omáčku nalejte do sklenenej uzatvárateľnej nádoby.
- Skladujte v chladničke, kde vám vydržia až 3 týždne.
Ak nemáte na prípravu čas, akékoľvek čínske omáčky zakúpite aj v každej ázijskej večierke či dokonca supermarkete. A ak nie, na internete nájdete mnoho e-shopov, ktoré ponúkajú suroviny, ktoré u nás len tak ľahko nezoženieme.
Patríte aj vy k milovníkom zahraničnej kuchyne? Akú kuchyňu okrem našej tradičnej slovenskej preferujete?
Zdroj: chelsea.co.nz, taste.com.au
Ďalšie recepty z ázijskej kuchyne