Hermelínový šalát je obľúbeným pokrmom už mnoho rokov – a všetci si ho pamätáme ako pochúťku z bufetu, ktorá sa nezaobišla bez čerstvých rožkov. Viete si taký šalát pripraviť doma?
Recept na hermelínový šalát
Vyskúšajte odľahčenú verziu receptu na domáci hermelínový šalát. Okrem toho, že neobsahuje majonézu, ingrediencie ako dijonská horčica, citrónová šťava a kyslá smotana mu dodávajú ešte výraznejšiu chuť.
Suroviny
- 1 Hermelín alebo Cammembert,
- 4 vajíčka,
- 100 g šunky alebo podobnej mäkkej salámy,
- 1 malá cibuľa,
- 2 polievkové lyžice olivového oleja,
- 1 polievková lyžica dijonskej horčice,
- 1 polievková lyžica medu,
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy,
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany,
- soľ a korenie na dochutenie.
Postup prípravy
- Najskôr uvarte vajíčka natvrdo (asi 10 minút). Opláchnite ich pod studenou vodou a olúpte.
- Šunku nakrájajte na malé kúsky (môžete ju aj nastrúhať na hrubej strane strúhadla.
- Cibuľu očistite a nakrájajte najemno.
- V mise zmiešajte olivový olej, dijonskú horčicu, med, citrónovú šťavu a kyslú smotanu.
- Hermelín nakrájajte na menšie kocky (alebo postrúhajte na hrubej strane strúhadla) a pridajte k ostatným surovinám.
- Nakoniec vmiešajte nakrájanú šunku, cibuľu a cez koliesko pretlačené studené vajíčka, premiešajte.
- Osoľte a okoreňte podľa svojej chuti.
Tipy na vylepšenie
- Pokiaľ vás hermelínový šalát bez majonézy veľmi neoslovil, môžete si ho upraviť podľa svojej chuti, vymeňte kyslú smotanu za majonézu.
- Pripraviť si ho môžete tiež úplne jednoducho a rýchlo, pridajte viac vajíčok, majonézy, nastrúhajte hermelín a kyslé uhorky, a nakoniec šalát dochuťte soľou a korením.
- Aby šiel hermelín lepšie krájať alebo strúhať, vložte ho aspoň pol hodiny pred jeho spracovaním do mrazničky.
Prečo je hermelínový šalát horký?
Syr hermelín má prirodzene mierne horkastú chuť, ktorá môže byť v niektorých receptoch výraznejšia. Pokiaľ hermelín skombinujete s inou horkastou zeleninou, akou je napríklad reďkovka, celková chuť šalátu bude horká. Aby ste sa tomu vyhli, je dôležité, aby bola použitá správna kombinácia ingrediencií, ktoré dokážu vyvážiť horkú chuť hermelínu. Napríklad sladké ovocie alebo dresing na báze medu môžu pomôcť znížiť horkosť a vytvoriť harmonickú chuťovú rovnováhu.
Čo sa hodí k hermelínu
Ako sme už spomínali, hermelín patrí medzi horkasté syry výraznej chuti. Preto je ideálne ho kombinovať so sladkým ovocím ako sú hrušky, jablká, hrozno alebo dokonca jahody. Zlá nie je ani kombinácia orechov a syra, dodajú šalátu zaujímavú textúru a chuť. Hermelín je tiež obľúbenou prílohou k pečenej zelenine ako sú cukety, papriky alebo paradajky, a nenahraditeľný je aj pri príprave rôznych mäsových roliek či závitkov.
Ďalšie tipy na šaláty