Grilovaný hermelín láka na jemný roztopený syr so zamatovou kôrkou na povrchu. Každý milovník syra si pochutí. Príprava je pritom jednoduchá a trvá len chvíľku. V kombinácii s pečivom či šalátom ide o skvelé jedlo, ktoré zasýti.
Ako upiecť hermelín?
- Pokiaľ máte chuť na grilovaný hermelín, ponúkajú sa rôzne možnosti prípravy. Ako z názvu vyplýva, jednou z nich je grilovanie. Avšak pokiaľ nemáte gril, napriek tomu si lahodný syr môžete pripraviť.
- Grilovaný hermelín doma ľahko pripravíte s využitím rúry. Dosiahnete tak perfektný výsledok, skoro ako by bol hermelín na grile.
- Ďalším variantom je potom pripraviť si grilovaný hermelín na panvici. Ide o špecifický postup, ktorý však nie je zložitý. Stačí syr opiecť z oboch strán – na povrchu získa zlatistú kôrku, zatiaľ čo vo vnútri sa krásne roztečie.
Aké korenie sa hodí na hermelín?
Tento syr sa skvele dopĺňa s rôznym korením, vyberať tak môžete podľa svojej chuti. Skvelým variantom je grilovaný hermelín s bylinkami. Použiť môžete čerstvé aj sušené, dokonale sa hodí rozmarín, talianske bylinky či napríklad petržlen a kôpor. Pokiaľ túžite po výraznejšej chuti, môžete pridať čili vločky a papriku, či rôzne koreniace zmesi.
Recept na grilovaný hermelín v rúre
Grilovaný hermelín v alobale pripravíte v rúre behom chvíľky. Vyskúšať môžete aj iné druhy syrov, skvele sa hodí napríklad camembert.
Suroviny
- 1 hermelín alebo camembert,
- 2 lyžičky olivového oleja,
- 2 lyžičky byliniek podľa výberu,
- trocha čerstvej petržlenovej vňate a kôpru.
Postup prípravy
- Vezmite syr a nožom ho na povrch narežte niekoľkými rezami, aby vznikla mriežka. Nekrájajte príliš hlboko, aby syr nevytiekol. Ide iba o to, aby sa do neho dostala chuť byliniek.
- Na povrch syra rozotrite olivový olej. Dodá skvelú chuť, zlatistú farbu a lepšie udrží bylinky.
- Posypte syr zvolenými bylinkami. Na ozdobu a pre lepšiu chuť pridajte aj trochu čerstvého petržlenu a kôpru.
- Pripravte si plech s papierom na pečenie, rúru rozohrejte na 180 °C.
- Syr zabaľte do alobalu a vložte do rúry. Pečte zhruba 20 minút, aby sa syr roztopil.
S čím servírovať hermelín?
- Jedným z najlepších tipov je servírovať grilovaný hermelín s brusnicami. Skvelou voľbou sú zavarené brusnice, avšak pripraviť si môžete aj domácu omáčku. Stačí zvariť brusnice, cukor a škoricu s vodou.
- Keďže sa k plesňovým syrom skvele hodí sladká chuť, ponúka sa aj grilovaný hermelín s medom. Ten si môžete pripraviť ľahko – pred pečením potrite syr troškou medu namiesto olivového oleja.
- Najmä z grilu je perfektný hermelín so slaninou. Stačí syr obaliť plátkami anglickej slaniny. Tie sa na grile krásne vypečú, zatiaľ čo syr vo vnútri sa rozpustí. Ide o lahodnú kombináciu chutí, ktorá stojí za vyskúšanie.
- Grilovaný hermelín so šalátom je ďalším obľúbeným spôsobom servírovania. Táto kombinácia z neho robí skvelý rýchly obed či večeru.
- Pokiaľ hľadáte ešte jednoduchšie riešenie, môžete syr podávať iba s pečivom. Skvelou voľbou sú čerstvé bagetky, ktoré navyše môžete chvíľku opiecť na suchej panvici pre chrumkavejší výsledok.
Grilovaný hermelín v alobale je pripravený behom chvíľky, počas pečenia v rúre zvládnete pripraviť prílohu a máte hotovo.
Je grilovaný hermelín vhodný v tehotenstve?
Častou otázkou je, či je vhodný grilovaný hermelín v tehotenstve. Ženy sa často obávajú baktérií, ktoré sa v plesňovom syre môžu objaviť. Avšak vďaka tepelnej úprave je konzumácia grilovaného syra bezpečná.
Zdroj: toastnfrypro.com, bobsredmill.com
Ďalšie recepty na bazmäsité jedlá