Recept na grécky šalát je obľúbeným pokrmom v gréckej kuchyni. Stále viac sa dostáva aj do našej slovenskej kuchyne. Grécky šalát sa skladá zo zmesi zeleniny, olív a syra.
Grécka kuchyňa
Ku gréckej kuchyni neodmysliteľne patrí vôňa olív, byliniek a zeleniny. Pre túto kuchyňu je typická ľahkosť a jednoduchosť spojená s čerstvosťou ingrediencií. Z mäsa sa najviac využíva baranie. Jedlá bývajú aromatické, vďaka bylinkám, ktoré sa pri príprave používajú. Sú to napríklad kôpor, tymián, oregano a bazalka. Ďalším znakom gréckej kuchyne je pridávanie sladkých ingrediencií k mäsu (napríklad škorica a hrozienka).
Vďaka veľkému využitiu zeleniny v gréckej kuchyni, môžete na každom prestretom stole nájsť mnoho druhov šalátov. Najznámejšími sú tzatziki – šalát z uhoriek, jogurtu, kôpru a olivového oleja. Ďalším obľúbeným šalátom je chorta – šalát zo sparených vňatí, dochutený olivovým olejom a citrónovou šťavou. Najobľúbenejší šalát, ktorý sa rozšíril po celom svete je typický grécky šalát zo zmesi zeleniny, olív a syra.
Chutným gréckym jedlom je tiež musaka s mletým mäsom. Vyskúšajte si urobiť tento tradičný recept doma.
Recept na grécky šalát
Vyskúšajte chutný recept na grécky šalát s olivami. Čo budete potrebovať na štyri porcie gréckeho šalátu?
Suroviny
Na grécky šalát:
- 1 šalátová uhorka,
- 3 paradajky,
- 2 papriky,
- 1 veľká červená cibuľa,
- hrsť čiernych olív bez kôstok,
- 150 g feta syra.
Na dresing:
- 4 polievkové lyžice olivového oleja (za studena lisovaného, najlepšie gréckeho),
- šťava z celého citróna,
- cukor,
- soľ,
- korenie,
- hrsť nasekaného čerstvého koriandra,
Postup prípravy
- Najskôr si pripravíme dresing na šalát. V miske zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, pridáme podľa chuti cukor, soľ a korenie. Poriadne premiešame a nakoniec pridáme čerstvý nasekaný koriander – snažíme sa, aby bol nasekaný naozaj najemno.
- Pripravíme si veľkú misu, kde budeme šalát miešať.
- Očistíme a umyjeme šalátovú uhorku, papriku a paradajky. Kto chce, uhorku si ošúpe.
- Uhorku, papriky aj paradajky nakrájame na kocky. Vložíme do pripravenej veľkej misy.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame najemno. Olivy rozkrojíme na štvrtiny. Fetu nakrájame na kocky.
- Všetko zmiešame a pridáme dresing. Podľa chuti si šalát prisolíme a dochutíme štipkou korenia.
Vychutnať si ho môžete samostatne ako ľahkú večeru alebo ako prílohu k mäsu. Obľúbený je napríklad grécky šalát s grilovaným kuracím mäsom.
Zdroj: varenie.sk
Ďalšie recepty na šaláty