ReceptyRecepty na mäso a hlavné jedlá

Francúzske zemiaky so smotanou – overený recept 

Francúzske zemiaky so smotanou – overený recept 

Francúzske zemiaky sú klasickým jedlom. Nie sú potrebné žiadne špeciálne suroviny, takže s chuťou do toho. Vyskúšajte recept na luxusné francúzske zemiaky so smotanou. 

Kde vznikli francúzske zemiaky? 

Na zapekanie zemiakov sú odborníci obyvatelia francúzskych Álp, kde tento výborný recept s mäsom vznikol. U nás sme si ho trochu upravili vzhľadom na používané suroviny. Pravé francúzske zemiaky obsahujú dostatočné množstvo slaniny, smotany a dobre vyzretý hrubý syr. Francúzi si toľko tuku mohli dovoliť, pretože tvrdo pracovali po celý deň vonku. 

Moderná generácia, pre ktorú je typická práca s počítačovou myšou, už musí trochu myslieť na to, aby pokrm nebol taký kaloricky výdatný. Takže k slovu namiesto slaniny prichádza trvanlivá saláma, prípadne údené mäso, a tučný syr nahrádzame Eidamom 30%. 

Recept na francúzske zemiaky

Pripravte si luxusné francúzske zemiaky so smotanou. Ide o jednoduchý recept na rýchle francúzske zemiaky.

Suroviny

  • 1 kg deň vopred uvarených zemiakov v šupke,
  • 1 cibuľa,
  • 300 g údeného mäsa alebo dusenej šunky,
  • 150 g tvrdého syra,
  • 1 kyslá smotana, prípadne smotana na varenie,
  • 2 vajcia,
  • soľ,
  • korenie,
  • tuk na vytretie zapekacej misky.
Zdroj foto: margouillat photo / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Deň vopred uvarené zemiaky nakrájame na plátky.
  2. Zapekaciu misku vymažeme tukom a na dno dáme prvú vrstvu zemiakov.
  3. Na zemiaky pridáme na kocku nakrájanú dusenú šunku alebo údené mäso a nakrájanú cibuľu.
  4. Vrstvu prikryjeme plátkami zemiakov a postup opakujeme.
  5. Poslednou vrstvou by mali byť opäť zemiaky.
  6. Tvrdý syr nahrubo postrúhame a posypeme ním zemiaky.
  7. Vajcia rozklepneme, rozšľaháme v smotane a zalejeme s nimi zmes v zapekacej miske.
  8. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 ° C, kým vajíčka nestuhnú – teda asi 30 minút.

Francúzske zemiaky podávame so zeleninovým šalátom alebo kyslou uhorkou. Môžete si ich pokojne pripraviť aj ako rýchlu večeru, nielen ako hlavný chod na obed.

TIP: Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte napríklad aj recept na šunkafleky s údeným mäsom. 

Tipy na vylepšenie francúzskych zemiakov

  • Chcete bohatšie a sýtejšie jedlo? Pripravte si francúzske zemiaky s mletým mäsom.
  • V novodobej gastronómii sa stretávame aj v ďalšími verziami tohto receptu, napríklad šťavnaté francúzske zemiaky s kyslou kapustou či vegetariánske francúzske zemiaky bez mäsa. 
  • Kyslú smotanu môžete nahradiť smotanou na varenie, mascarpone alebo iným krémovým syrom. Okrem vajec môžete do tejto zmesi pridať pre výraznejšiu chuť aj trochu horčice alebo napríklad sušený cesnak.
  • A čo tak francúzske zemiaky trochu inak? Okrem klasických zemiakov zakomponujete do jedla aj batáty, čím vznikne zaujímavá kombinácia chutí.
  • Ak sa nebojíte experimentovania, pridajte do jedla aj exotické korenie, napr. kurkumu alebo kari.

Zdroj: recipetineats.com

TIP: Chcete si pripraviť rýchlu večeru zo zemiakov? Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty.