Francúzske zemiaky sú klasickým jedlom. Nie sú potrebné žiadne špeciálne suroviny, takže s chuťou do toho. Vyskúšajte recept na luxusné francúzske zemiaky so smotanou.
Kde vznikli francúzske zemiaky?
Na zapekanie zemiakov sú odborníci obyvatelia francúzskych Álp, kde tento výborný recept s mäsom vznikol. U nás sme si ho trochu upravili vzhľadom na používané suroviny. Pravé francúzske zemiaky obsahujú dostatočné množstvo slaniny, smotany a dobre vyzretý hrubý syr. Francúzi si toľko tuku mohli dovoliť, pretože tvrdo pracovali po celý deň vonku.
Moderná generácia, pre ktorú je typická práca s počítačovou myšou, už musí trochu myslieť na to, aby pokrm nebol taký kaloricky výdatný. Takže k slovu namiesto slaniny prichádza trvanlivá saláma, prípadne údené mäso, a tučný syr nahrádzame Eidamom 30%.
Recept na francúzske zemiaky
Pripravte si luxusné francúzske zemiaky so smotanou. Ide o jednoduchý recept na rýchle francúzske zemiaky.
Suroviny
- 1 kg deň vopred uvarených zemiakov v šupke,
- 1 cibuľa,
- 300 g údeného mäsa alebo dusenej šunky,
- 150 g tvrdého syra,
- 1 kyslá smotana, prípadne smotana na varenie,
- 2 vajcia,
- soľ,
- korenie,
- tuk na vytretie zapekacej misky.
Postup prípravy
- Deň vopred uvarené zemiaky nakrájame na plátky.
- Zapekaciu misku vymažeme tukom a na dno dáme prvú vrstvu zemiakov.
- Na zemiaky pridáme na kocku nakrájanú dusenú šunku alebo údené mäso a nakrájanú cibuľu.
- Vrstvu prikryjeme plátkami zemiakov a postup opakujeme.
- Poslednou vrstvou by mali byť opäť zemiaky.
- Tvrdý syr nahrubo postrúhame a posypeme ním zemiaky.
- Vajcia rozklepneme, rozšľaháme v smotane a zalejeme s nimi zmes v zapekacej miske.
- Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 ° C, kým vajíčka nestuhnú – teda asi 30 minút.
Francúzske zemiaky podávame so zeleninovým šalátom alebo kyslou uhorkou. Môžete si ich pokojne pripraviť aj ako rýchlu večeru, nielen ako hlavný chod na obed.
TIP: Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte napríklad aj recept na šunkafleky s údeným mäsom.
Tipy na vylepšenie francúzskych zemiakov
- Chcete bohatšie a sýtejšie jedlo? Pripravte si francúzske zemiaky s mletým mäsom.
- V novodobej gastronómii sa stretávame aj v ďalšími verziami tohto receptu, napríklad šťavnaté francúzske zemiaky s kyslou kapustou či vegetariánske francúzske zemiaky bez mäsa.
- Kyslú smotanu môžete nahradiť smotanou na varenie, mascarpone alebo iným krémovým syrom. Okrem vajec môžete do tejto zmesi pridať pre výraznejšiu chuť aj trochu horčice alebo napríklad sušený cesnak.
- A čo tak francúzske zemiaky trochu inak? Okrem klasických zemiakov zakomponujete do jedla aj batáty, čím vznikne zaujímavá kombinácia chutí.
- Ak sa nebojíte experimentovania, pridajte do jedla aj exotické korenie, napr. kurkumu alebo kari.
Zdroj: recipetineats.com
TIP: Chcete si pripraviť rýchlu večeru zo zemiakov? Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty.