Francúzska polievka je výborná, základ tvorí zelenina, ktorá je zjemnená smotanou. Podávať ju môžete zatepla aj za studena. Vyskúšajte recept na typickú francúzsku polievku.
Francúzska kuchyňa sa vyznačuje svojou jednoduchosťou, avšak na chuti to rozhodne nespoznáte.
K originál francúzskym polievkam patrí cibuľačka, kuracia polievka s knedličkami a tiež rybia polievka alebo z morských plodov. Francúzi ale pripravujú aj zeleninové polievky, v ktorých nesmú chýbať zemiaky. Recept na francúzsku zeleninovú polievku môžete skúsiť aj vy doma.
Ako vznikla francúzska polievka
Zemiaky a pór. Kombinácia, ktorá spoločne dokonale ladí a na prípravu polievky sa tieto dve suroviny hodia skvele. Francúzi to tiež veľmi dobre vedia a pripravujú tak lahodný zeleninový krém. Domáca francúzska polievka je hustá a zasýti vás, najmä v zimnom období príde vhod. Prečo sa ale začala francúzska zeleninová polievka pripravovať?
Táto polievka je dokonale jednoduchá a výborná, najmä ak sa zjemní smotanou. O konzumáciu zemiakov vo Francúzsku sa zaslúžil farmaceut a tiež výživový nadšenec Antoine – Augustin Parmentier. Krémovej zeleninovej polievke sa podľa neho hovorí aj Potage Parmentier. Opäť tak zvíťazila jednoduchosť. Francúzi sú navyše známi tým, že si vyberajú kvalitné a zdravé potraviny.
Recept na francúzsku polievku
Typická francúzska pórová polievka sa pripravuje veľmi jednoducho. Určite do nej patrí aj smotana, ktorá polievku premení na lahodný krém.
Suroviny
- 1 téglik smotany na šľahanie,
- 1 lyžica masla,
- 3 mrkvy,
- 1 pór,
- 1 kg zemiakov,
- soľ a korenie.
Postup prípravy
- Očistíme si mrkvu, pór a olúpeme zemiaky.
- Pór a mrkvu si nakrájame na kúsky a dáme opražiť do hrnca, kde si najskôr rozohrejeme maslo.
- Pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom a varíme domäkka.
- Ochutíme soľou a korením.
- Polievku po dovarení rozmixujeme, konzistenciu volíme podľa chuti a preferencií.
- Nakoniec zjemníme polievku smotanou.
Polievka sa dá podávať za studena aj za tepla. Recept na francúzsku zeleninovú polievku môžete poznať aj pod názvom Vichyssoise.
Ako urobiť knedličky do polievky?
Pod názvom francúzska polievka si často predstavíme najmä polievku zo sáčku, pre ktorú sú typické cestovinové mušličky. Aj túto polievku si môžete pripraviť doma, stačí mať ako základ silný hovädzí vývar, cestovinové mušličky – a polievku musia doplniť aj knedličky. Obľúbená je domáca francúzska polievka s pečeňovými haluškami, ale pripraviť ich pokojne môžete aj z hovädzieho vareného mäsa alebo len tak z polohrubej múky, vajec a byliniek.
Pripravujete tradičnú francúzsku polievku aj u vás doma alebo ste doteraz počuli len o tej francúzskej polievke z vrecka?
Zdroj: countryliving.com, goodto.com
Ďalšie obľúbené recepty