Makový závin, resp. makovník, patrí medzi najtradičnejšie slovenské múčniky, ktoré si doma môžete upiecť. Okrem typickej kysnutej verzie môžete vyskúšať aj recept na odľahčenejší variant z tvarohového cesta.
Recept na makovník z tvarohového cesta
Pokiaľ nemáte v obľube kysnuté cesto alebo sa vám zdá príliš pracné, môžete vyskúšať zdravší variant makového závinu z tvarohového cesta. Výhodou je absencia kysnutia. Mak a tvaroh navyše tvoria skvelú kombináciu.
Suroviny
- 250 g polohrubej múky,
- 125 g tvarohu,
- 50 g práškového cukru,
- 75 ml oleja,
- 75 ml mlieka,
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva,
- štipka soli,
- maková náplň,
- vajcia.
Postup prípravy
- Predtým, než začnete, dajte rúru predhriať na 180 °C.
- Múku preosejte spoločne s kypriacim práškom do pečiva a štipkou soli cez sito.
- Do tejto sypkej zmesi pridajte olej, mlieko, tvaroh a cukor.
- Vypracujte hladké cesto. Konzistencia by mala byť ľahko lepkavá.
- Po spracovaní tvarohového cesta na závin ho vyberte na pomúčenú dosku. Zvoľte si, či chcete jeden závin alebo radšej dva menšie. S menšími sa vám pravdepodobne bude lepšie manipulovať a nebudú tak náchylné na popraskanie.
- Akonáhle vyvaľkáte cesto do tenkej placky, môžete ho potrieť makovou náplňou. Podrobnejší návod na prípravu náplňe nájdete TU.
- Od okrajov by ste mali nechať kúsok miesta, aby náplň nevytiekla.
- Pripravený závin preložte na plech s papierom na pečenie, pred vložením do rúry ešte potrite rozšľahaným vajíčkom.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C po dobu zhruba 45 minút.