Fenikel je podceňovanou zeleninou, ktorá si rozhodne zaslúži v kuchyni svoju pozornosť. Môžete ho ako grilovať, tak piecť alebo variť. Najvhodnejšia je však ako surovina na feniklový šalát.
Príprava feniklového šalátu nie je vôbec zložitá, s feniklom sa totiž pracuje rovnako ako s akýmkoľvek iným šalátom. Stačí ho zbaviť tvrdého konca a natrhať na požadované kúsky. Pridať k nemu môžete prakticky čokoľvek, od reďkoviek až po oriešky. Nezabudnite šalát po jeho príprave uložiť na chvíľu do chladničky, aby sa všetky chute a vône prepojili.
Recept na feniklový šalát
Šalát z feniklu je ideálnou prílohou ku grilovanému mäsu alebo môže byť aj výborným ľahkým obedom. Tento recept na feniklový šalát je jednoduchý a je hotový za menej ako 15 minút.
Suroviny
- 1 buľva feniklu,
- 1 stredná uhorka,
- ½ červenej cibule,
- ½ hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate,
- ¼ hrnčeka nasekanej čerstvej mäty
- šťava z 1 citróna,
- 2 PL olivového oleja,
- soľ
- korenie na dochutenie.
Postup prípravy
- Fenikel umyte a odrežte jeho konce.
- Fenikel nakrájajte na tenké rezančeky – pár lístočkov si odložte na ozdobu.
- Uhorku umyte a nakrájajte na rezančeky. Ak má uhorka väčšie semienka, odstráňte ich.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- V mise zmiešajte fenikel, uhorku, cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať a mätu.
- Do šalátu vytlačte šťavu z citróna a pridajte olivový olej.
- Opatrne dôkladne šalát premiešajte, dochuťte soľou a korením.
Feniklový šalát si môžete upraviť podľa seba a pridať do neho akúkoľvek zeleninu. Skvele chutí aj so zálievkou z medu a citrusovej šťavy.
Čím vylepšiť feniklový šalát
Fenikel je univerzálnou surovinou, ktorá sa znesie s ostatnými ingredienciami.
- Šalát môžete vylepšiť pridaním orechov ako sú napríklad pražené mandle, lieskové orechy alebo pistácie.
- Nebojte sa tiež ovocia, feniklový šalát s jablkami alebo pomarančom je dokonalým sviežim šalátom, ktorý oceníte najmä v letných dňoch.
- Aby bol šalát viac výživnejší, pridajte do neho mäkký kozí syr alebo nastrúhaný parmezán, ktorý dodá šalátu bohatú chuť.
- Pridať môžete aj olivy, avokádo a rôzne dresingy.
Dresingy na šalát
Citrusový dresing
Zmiešajte šťavu z citróna (pomaranča alebo grapefruitu) s olivovým olejom, strúhanou citrónovou kôrou (citrón riadne umyte) a prípadne pridajte med alebo javorový sirup pre sladkú rovnováhu.
Balsamico dresing
Balzamikový ocot, olivový olej, med, cesnak, soľ a korenie zmiešajte dohromady tak, aby sa dokonale spojili všetky suroviny.
Horčičný dresing
Základom tohto dresingu je dijonská horčica, ďalej olivový olej, citrusová šťava, med, soľ a korenie.
Mätový dresing
Olivový olej, med, citrusovú šťavu, nadrobno nasekanú mätu zmiešajte dohromady, dochuťte soľou a korením.
Zdroj: traderjoes.com, wholefoodsmarket.com
Ďalšie recepty na chutné šaláty