Fazuľová polievka je skvelou voľbou, pripravíte ju rýchlo a jednoducho. Vyskúšajte overený recept na fazuľovú polievku s klobásou, ktorá je zdravá a dodá vám množstvo živín.
Fazuľa a jej liečivé účinky
Fazuľa svojim tvarom pripomína obličky – a práve týmto orgánom významne prospieva. Vo fazuliach okrem iného nájdeme totiž aglutíny, ktoré majú silné močopudné účinky. Tiež vie rozpúšťať močové kamienky. Ďalej obsahuje vitamíny z radu B a predovšetkým riboflavín – teda vitamín B2. Nájdeme v nich aj ostatné vitamíny ako vitamín E a ďalšie látky. Najmä potom kyselinu listovú, karotén, niacín, horčík, vápnik a meď. Podobné vitamíny sa nachádzajú aj v pórovej polievke, vyskúšajte aj tento chutný recept.
Fazuľa má tiež významný vplyv na funkciu čriev – okrem iného zabraňuje zápche a tiež chráni pred vznikom nepríjemných hemoroidov. V neposlednom rade významne chráni naše cievy a srdcia a tiež si poradí s vysokým cholesterolom a krvným tlakom. Vďaka tomu, že fazuľa neobsahuje takmer žiadne kalórie, je aj výbornou a oceňovanou surovinou počas redukčných diét.
Akú fazuľu použiť do polievky?
Najlepšia fazuľová polievka je z čerstvej fazule z vašej záhradky. Chutná je tiež polievka z bielej fazule na kyslo. Pokiaľ ju však nepestujete, môžete si pripraviť klasickú fazuľovú polievku z konzervy. Tú ale najprv poriadne prepláchnite – nálev, v ktorom fazuľa v plechovke býva ponorená, by chuť polievky pokazil.
Každý druh fazule je iný a tiež sa líši dobou, za ktorú sa stihne uvariť. Malá fazuľa sa logicky varí kratšiu dobu, pokiaľ ale budete polievku variť z veľkých maslových fazúľ, počítajte s tým, že sa polievka môže variť aj niekoľko hodín – a to aj v prípade, že bola fazuľa vopred namočená.
Recept na fazuľovú polievku s klobásou
Každá polievka môže byť trošku iná, naše babičky do nej pridávali pre lepšiu chuť ešte kúsok údeniny. Pokiaľ však dbáte na zdravú stravu, fazuľovú polievku s údeným mäsom radšej vynechajte. Ak si ale radi občas doprajete, môžete polievku vylepšiť aj slaninkou alebo klobáskou.
Vyskúšajte tento recept na výbornú fazuľovú polievku z bielej fazule.
Suroviny
- 200 gramov fazule – najlepšie bielych,
- 1 cibuľa,
- 1 mrkva,
- 50 gramov slaniny alebo klobásy,
- 3 väčšie strúčiky cesnaku,
- bujón,
- bobkový list, nové korenie, štipka tymiánu,
- olej,
- soľ a korenie.
Tip: Zvolená údenina, resp. klobása polievke pridá špecifickú chuť. Zvoliť môžete napríklad kvalitnú údenú klobásu alebo jemne pikantné paprikové chorizo.
Postup prípravy
- Fazuľu je nutné poriadne prepláchnuť a na noc namočiť. Pokiaľ sa fazuľa deň vopred nenamočí, nemá šancu počas varenia zmäknúť.
- Príprava polievky potom začína orestovaním cibuľky na oleji, masle či na masti – ako to robili práve naše babičky najčastejšie.
- Kým cibuľka zozlatne, nastrúhame si najemno mrkvu, ktorú potom k cibuľke pridáme. Chvíľu mrkvu s cibuľou restujeme a potom k nim pridáme na kocky nakrájanú údeninu podľa chuti, prelisovaný cesnak a všetko korenie.
- Vodu z namočenej fazule zlejeme a nasypeme fazuľu do hrnca k ostatným surovinám. Potom zalejeme čerstvou vodou.
- Pre lepšiu chuť je možné pridať kocku bujónu. Fazuľa by mali byť ponorená vo vode. Takto polievku varíme, kým nám fazuľa úplne nezmäkne.
- Hotovú fazuľovú polievku s klobásou dochutíme soľou. Môžeme aj zahustiť – pokiaľ sa ale chcete múke vyvarovať, polievku rozmixujte tyčovým mixérom.
- Na záver je možné pridať aj štipku majoránu pre výraznejšiu vôňu.
Ďalšie recepty na polievky