Čokoládová torta s figovým džemom je rozhodne tým pravým ozvláštnením a vítanou zmenou v nejednej kuchyni. Pokiaľ nemáte radi figy alebo nemáte po ruke figový džem, pokojne použite aj iné ovocie. Poďme sa pozrieť na to, ako pripraviť čokoládovú tortu s mascarpone a ovocím.
Recept na čokoládovú tortu
Recept na túto čokoládovú tortu nie je síce najrýchlejší ani najjednoduchší, ale jeho prípravu určite zvládnete a potešíte ním seba i svoje okolie.
Suroviny
Na korpus
- 6 vajec,
- 180 g polohrubej múky,
- 2 polievkové lyžice kakaa,
- 120 g kryštálového cukru,
- 5 polievkových lyžíc studenej vody,
- 1 prášok do pečiva,
- 100 g horkej čokolády,
- štipku soli.
Na mascarpone krém
- 250 g mascarpone,
- 200 ml smotany na šľahanie (aspoň 31%),
- 250 g jemného tvarohu,
- 100 g horkej čokolády,
- 2 polievkové lyžice práškového cukru,
- 1 želatínový stužovač Dr. Oetker,
- figový džem.
Na polevu
- 100 g horkej čokolády,
- 50 ml smotany na šľahanie,
- 10 g masla.
Postup prípravy
- Začneme s prípravou korpusu. Ako prvé si vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu, ktorú budeme pridávať do cesta. Než zmiešame všetky ingrediencie, tak nám čokoláda vychladne a budeme ju môcť primiešať do cesta.
- Keď je čokoláda rozpustená, oddelíme si do dvoch misiek bielky od žĺtkov, a z bielkov vymiešame sneh.
- Do misky so žĺtkami prisypeme kryš. cukor a vymiešame. Postupne pridávame lyžice s vodou.
- Do žĺtkovej zmesi pridáme všetky sypké suroviny – múku, kakao, štipku soli a prášok do pečiva.
- Na koniec do cesta pridáme rozpustenú čokoládu a sneh.
- Hotové cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia asi 40 minút.
- Krém si pripravíme nasledovne. Vyšľaháme si smotanu, do ktorej následne pridáme mascarpone a tvaroh. Aby sme ho trochu osladili, pridáme aj práškový cukor a rozpustenú vychladnutú čokoládu. A aby nám krém stuhol, prisypeme ešte stužovač a na hodinu vložíme do chladničky.
- Upečený a vyhladnutý korpus rozrežeme na 3 časti a začneme stavať tortu.
- Korpus natrieme figovým džemom (môžete použiť aj džem z iného ovocia) a nanesieme poriadnu vrstvu krému. Poukladáme ďalší korpus, znovu potrieme džemom a zakončíme to posledným korpusom. Celú tortu potrieme zvyšným krémom a odložíme ju do chladničky.
- Na záver si pripravíme čokoládovú polevu na tortu, a to klasickým zahriatím smotany, do ktorej nalámeme čokoládu a pridáme trochu masla. Necháme ju vychladiť a môžeme s ňou ozdobiť tortu.
- Lyžicou ju nanesieme na vrch torty a necháme po torte tiecť. Tortu s čokoládou ozdobíme kúskami fíg a nasekanými pistáciami. Fantázii sa samozrejme medze nekladú a tortu môžete ozdobiť podľa seba.
Zdobenie čokoládovej torty
Obľúbenou kombináciou pri zdobení je čokoládová torta s malinami alebo jahodami. Môžete si tiež pripraviť jednoduchú čokoládový tortu z kinder čokolád v kombinácii s ovocím. Ak chcete čokoládu navyše, na strúhadle nastrúhajte horkú čokoládu po celej torte – strúhajte na hrubej strane, aby ste vytvorili čokoládové hobliny.
Nechajte sa inšpirovať článkom Zdobenie torty – inšpirácie nielen pre začiatočníkov
Urobte túto čokoládovú tortu pre deti na narodeniny. Alebo vyskúšajte aj overenú jednoduchú narodeninovú tortu pre rodinu či priateľov.
Zdroj: autorský text / Veronika Kaháková