ReceptyRecepty na mäso a hlavné jedlá

Dusená hovädzia roštenka – recept na tradičný nedeľný obed

Dusená hovädzia roštenka – recept na tradičný nedeľný obed

Dusená hovädzia roštenka je pokrm, ktorý nevyžaduje mnoho kuchárskych znalostí. Vďaka rozpadajúcemu sa mäsu je obľúbená ako medzi dospelými, tak medzi tými najmenšími. Viete ju správe pripravovať?

Dnes už existuje mnoho variantov na toto jedlo. Roštenka s ryžou sa pripravuje prevažne z hovädzieho mäsa, konkrétne z hovädzieho zadného (roštenec). Pokiaľ hovädziemu mäsu veľmi neholdujete, môžete siahnuť aj po bravčovom stehno. Základom je dokonale rozpadajúce sa mäso a výborná omáčka.

Recept na hovädziu roštenku

Pripraviť vynikajúci nedeľný obed nie je nič zložité. Stačí vám pár plátkov hovädzieho zadného, ​​cibuľa, soľ, korenie a horčica – a počas dopoludnia máte pripravenú výbornú viedenskú roštenku s ryžou, ktorá chutí ako deťom, tak dospelým. 

Suroviny

  • 4 plátky hovädzej roštenky,
  • 1 veľká cibuľa,
  • 2 polievkové lyžice sadla,
  • 2 polievkové lyžice plnotučnej horčice,
  • korenie, soľ.

Postup prípravy

  1. Roštenku poriadne umyjeme a zbavíme nevhodných kúskov (blany, tuk a pod.).
  2. Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme a nakoniec potrieme horčicou.
  3. Takto pripravené mäso obaľujeme v múke.
  4. Sadlo vložte do hrnca a nechajte rozohriať.
  5. Cibuľu nakrájajte najemno a vložte do hrnca s rozpálenou masťou.
  6. Plátky roštenky sprudka opečte na cibuľke.
  7. Podlejte vodou a duste domäkka.
  8. Akonáhle je mäso úplne mäkké, vyberte ho z hrnca a šťavu zahustite zápražkou z múky a vody.
  9. Mäso vráťte do hrnca, krátko povarte a podávajte s ryžou.

Tipy na vylepšenie roštenky

  • Šťavu môžete zahustiť aj krajcom chleba, dôležitá je chlebová kôrka. Aby sa vám podarila čo najlepšia omáčka k ryži, je potrebné, aby sa roštenka dostatočne dlho dusila. Mäso bude mäkké a omáčka bude poctivá a chuťovo výrazná.
  • Pre ešte lepšiu chuť podlievajte roštenku hovädzím vývarom.
  • Pokiaľ máte hovädzie príliš tuhé, môžete si ho naložiť deň vopred do oleja, citrónovej šťavy a korenia. Nasledujúci deň ho veľmi pomaly a dlho duste.
  • Pridaním zeleniny ako je paprika, paradajky, cuketa alebo mrkva, môžete dodať jedlu sviežu a ľahkú chuť. Zelenina tiež dodá jedlu farbu. 
  • Ďalšou variáciou tohto pokrmu môže byť roštenka na hubách s ryžou, stačí do jedla pridať sušené huby alebo šampiňóny. 

S čím roštenku podávať?

Ideálnou prílohou je varená ryža alebo tiež žemľová knedľaDusená roštenka s ryžou sa tiež často podáva s nakladanou kapustou, ktorá zvýrazňuje chuť tohto pokrmu. Ďalšou obľúbenou prílohou je zemiaková kaša alebo pečené zemiaky. Dokonca existuje aj variant s cestovinami.

Zdroj: recipes.co.nz, washingtonpost.com


Ďalšie tipy na nedeľný obed