Drožďová polievka je rýchla a chutí výborne. Droždie tvorí základ pri pečení aj varení. Vyskúšajte tradičný recept na polievku, ktorú si určite pamätáte ešte zo škôlky.
Drožďová polievka má ako svojich priaznivcov, tak svojich odporcov. Niekto droždie totiž zbožňuje a dokáže ho jesť aj samotné, iný ho nemôže ani cítiť. Či tak alebo onak, nič nemení na tom, že by drožďová polievka mala byť súčasťou našich jedálnych lístkov, a to predovšetkým kvôli vitamínom, ktoré táto polievka obsahuje.
Drožďová polievka na viac spôsobov
Receptov na drožďovú polievku je nespočetné množstvo, môžete si vybrať, či vás očarí napríklad drožďová polievka so zemiakmi, drožďová polievka so zeleninou, s ovsenými vločkami, s vajcami alebo drožďová polievka zo sušených kvasníc. Vynikajúca je aj drožďová polievka pre deti, ktorá sa dodnes varí v škôlkach i školách.
Odporúčame: Drožďová nátierka
Recept na drožďovú polievku so zeleninou
Táto výborná drožďová polievka poteší ako veľké, tak aj tie menšie deti, do ktorých kvasnice len tak nedostanete.
Suroviny
- 1,5 l vody (kurací alebo zeleninový vývar),
- 1 kocka kvasníc (42 g),
- 2 veľké mrkvy,
- 1 cibule,
- 1 petržlen,
- 1 polievková lyžica masla,
- soľ (vegeta),
- ligurček a petržlenová vňať,
- 1 vajce,
- detská krupica,
- ½ polievkové lyžice oleja.
Postup prípravy
- Cibuľu očistite a nakrájajte najemno. Mrkvu a petržlen očistite a nastrúhajte na hrubej strane strúhadla.
- V hrnci rozohrejte maslo, pridajte cibuľu a nechajte ju zosklovatieť.
- Do hrnca s cibuľou pridajte koreňovú zeleninu a chvíľku restujte.
- Neskôr pridajte rozdrobené droždie a za stáleho miešania nechajte rozpustiť.
- Zmes zalejte vodou alebo vývarom, pridajte soľ (vegetu, bujón – záleží na vás), ligurček a nechajte chvíľu povariť.
- Medzitým si pripravte halušky.
- Vajcia rozšľahajte v miske spolu s ½ polievkovou lyžicou oleja a za stáleho šľahania (vidličkou) pridajte detskú krupicu – cesto nesmie byť riedke a ani nie veľmi husté.
- Do vriacej polievky cez strúhadlo alebo sitko tvorte halušky.
- Povarte asi 2 minúty a odstavte.
- Nakoniec polievku dozdobte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Recept na drožďové knedlíčky
Aby vás polievka zasýtila, pripravte si do nej aj drožďové knedličky.
Suroviny
- 1 malá cibuľa
- 1 strúčik cesnaku,
- 1 kocka droždia,
- 1 vajce,
- hrsť majoránky,
- 1 polievková lyžica sadla,
- 3 polievkové lyžice mlieka,
- soľ a petržlenová vňať na dochutenie,
- 50 g strúhanky.
Postup prípravy
- Cibuľu očistite a nakrájajte najemno.
- V hrnci nechajte rozpustiť masť, na ktorú nasypte cibuľu.
- Pridajte prelisovaný cesnak a nechajte zosklovatieť.
- Do hrnca pridajte rozdrobené droždie a krátko opekajte.
- Akonáhle sa suroviny spoja a vznikne kaša, pridajte do zmesi vlažné mlieko.
- Po vychladnutí pridajte vajcia, majoránku, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a strúhanku. Zmes by mala byť vláčna, nesmie byť riedka.
- Všetko poriadne zmiešajte a tvorte malé knedlíky.
- Drožďové knedličky vložte do vriacej polievky a asi 3 minúty povarte.
Prečo je táto polievka zdravá
O tom, že je drožďová polievka zdravá, vie každý. Droždie v nej obsiahnuté je totiž zásobárňou vitamínu B, ktorý napomáha v boji proti únave a zlej nálade. Okrem toho majú kvasnice blahodarný vplyv na vlasy, kožu a nechty. Kvasnice napomáhajú aj pri liečbe ekzémov.
Zdroj: food.com, acouplecooks.com
Ďalšie recepty na polievky