ReceptyRecepty na nátierky

Drožďová nátierka – tradičný recept ktorý poznáme zo škôlky

Drožďová nátierka – tradičný recept ktorý poznáme zo škôlky

Drožďová nátierka má typickú chuť, ktorú mnoho ľudí zbožňuje už od škôlky. S jednoduchým receptom si tento skvelý pokrm zvládnete doma pripraviť behom chvíľky.

Recept na drožďovú nátierku

Výborná drožďová nátierka kombinuje výraznú chuť droždia, jemnosť masla a sviežosť čerstvých byliniek. Vďaka pridaniu masla vzniká tá najlepšia drožďová nátierka, ktorá si vás získa jemnou chuťou a vyváženou kombináciou surovín.

Suroviny

  • 4 vajíčka,
  • 100 g masla,
  • 250 g cibule,
  • 80 g čerstvého droždia,
  • ½ lyžičky soli,
  • čerstvé bylinky (pažítka).

Postup prípravy

  1. Cibuľu olúpte, nakrájajte najemno a na kúsku masla opražte, aby cibuľa zosklovatela.
  2. Do panvice rozdrobte čerstvé droždie a nechajte ho rozpustiť.
  3. K cibuli a droždiu pridajte vajíčka, zľahka osoľte.
  4. Vajíčka miešajte a nechajte osmažiť, aby boli hotové. Potom nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu.
  5. Na záver ešte pridajte zvyšné maslo (približne 80 gramov) a s pomocou ručného mixéra rozmixujte, aby vznikla hladká nátierka.
  6. Hotovú nátierku skladujte v chladničke. Servírujte s obľúbeným pečivom, môžete posypať čerstvými bylinkami, napríklad pažítkou.

Ako vylepšiť nátierku z droždia?

Pre mnoho ľudí je obľúbenou klasikou zo škôlky drožďová nátierka. Recept preto obsahuje iba základný postup, vďaka ktorému si tento pokrm môžete pripraviť. Avšak ponúka sa celý rad rôznych vylepšení, ako môžete chuť pozmeniť a vytvoriť tak úplne nový zážitok. Zaradiť môžete rozmanité suroviny:

  • Skvelou voľbou je drožďová nátierka so syrom, prípadne pridanie slaniny či inej údeniny pre ešte výraznejšiu a rozmanitejšiu chuť.
  • Môžete pridať napríklad aj ďalšie bylinky ako je tymián, rozmarín, oregano či bazalka.
  • Medzi obľúbené korenie patrí aj červená paprika a rasca.
  • Prípadne sa ponúka drožďová nátierka s horčicou.
  • Ponúka sa aj zaujímavá alternatíva pre tých, ktorých láka drožďová nátierka bez vajec. Namiesto vajíčok môžete pridať strúhanú mrkvu či cuketu. Zachováte tak konzistenciu, pričom zvýšite obsah vitamínov a minerálov. Vznikne tak zdravá nátierka nabitá živinami.

Prípadne sa môžete vyhrať so servírovaním. Vyskúšajte kombináciu s rôznymi druhmi pečiva a zeleniny, aby ste vytvorili rôzne chuťové spojenia. Navyše jeme aj očami – atraktívne servírovanie tak môže ku konzumácii prinútiť aj náročných stravníkov, či už ide o malých či veľkých jedákov.

recept na výbornú drož'dovú nátierku
Zdroj foto: weyo / Adobestock.com

Ako dlho vydrží drožďová nátierka?

Výborná drožďová nátierka vám pravdepodobne v chladničke veľmi dlho nevydrží. Pokiaľ však pripravíte viac porcií, môžete ju bez problémov skladovať v chladničke niekoľko dní – ideálne do 3 až 5 dní od prípravy.

Patríte k skupine milovníkov tradičnej drožďovej nátierky tak, ako ju poznáme zo škôlky alebo ste naopak druhá polovica, ktorá sa chuti droždia oblúkom vyhýba?

Zdroj: yumecipe.com, myrecipes.com


Ďalšie lahodné nátierky