Sladký vaječný likér je pre mnohých symbolom Vianoc. Recepty sa rôzne líšia, niekto pripravuje likér z mlieka, iný z kondenzovaného mlieka, s vajcami, brandy, vodkou alebo rumom.
Existuje aj mnoho príchutí vaječného likéru – kokosová, čokoládová, kávová, karamelová a ďalšie. Podľa dostupných zdrojov bol vaječný likér pripravovaný v západnej Európe už od čias stredoveku. Postupne získal na sile v Severnej Amerike a ďalších krajinách. Naše domácnosti si bez neho nevedia predstaviť vianočné sviatky.
Recept na klasický vaječný likér
Pripravte si aj vy chutný recept na domáci vaječný likér bez vajec z konzenzovaného mlieka (salko).
Suroviny
- 2 sladené kondenzované mlieka,
- 500 ml mlieka,
- 500 ml rumu bez príchute,
- 1 téglik smotany na šľahanie,
- 1 karamelový puding v prášku,
- 1 balíček vanilkového cukru.
Postup prípravy
- Do hrnca nalejte vodu, vložte obe plechovky kondenzovaného mlieka (Salka) a prikryte pokrievkou. Varte na miernom ohni 2 – 2,5 hodiny. Vďaka tomu bude kondenzované mlieko skaramelizované.
- Plechovky v hrnci nechajte úplne vychladnúť, ideálne cez noc. Nevyťahujte plechovky, sú horúce a môžete sa spáliť.
- Druhý deň dajte do hrnca mlieko, pridajte vanilkový cukor a ohrievajte.
- Dajte bokom asi ½ dcl mlieka. Do neho pridajte karamelový pudingový prášok a premiešajte.
- Dajte späť do zmesi mlieka a vanilkového cukru a miešajte, kým všetko nezhustne.
- Hotový puding dajte bokom vychladnúť. Často miešajte, aby sa nevytvorila suchá vrstva, tú vo vaječnom likéry nechcete.
- Dajte do misy skaramelizované kondenzované mlieko, pridajte smotanu, ktorá má izbovú teplotu (aby sa všetko dobre spojilo). Pridajte vychladnutý puding a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte rum.
- Ideálne je zmiešať všetko mixérom, aby bola konzistencia jemná a hladká. Prelejte do fľaše a dajte ešte na pár hodín vychladiť.
Recept na čokoládový likér
Ak vás už klasický domáci vaječný likér omrzel a chcete svojim vianočným návštevníkom ponúknuť niečo nové, vyskúšajte čokoládový vaječný likér bez vajec, pripravený z ľadových kaštanov. Z tohto receptu na drink vyrobíte cca liter likéru.
Suroviny
- 1 kondenzované mlieko,
- 250 ml smotany na šľahanie,
- 4 kocky horkej čokolády,
- 3 tyčinky Ľadové kaštany,
- ½ litra rumu.
Postup prípravy
- Smotanu na šľahanie dajte do hrnca, pridajte nalámanú čokoládu a tyčinky ľadových kaštanov. Tie je dobré predtým nakrájať na menšie kúsky, rýchlejšie sa rozpustia.
- Za stáleho miešania prevarte.
- Stiahnite zo sporáka a nechajte vychladnúť. Občas premiešajte.
- Do vychladnutej zmesi pridajte kondenzované mlieko, rum a ručným mixérom všetko vyšľahajte do hustejšieho a jemného likéru. Dajte do chladničky, ideálne cez noc.
- Pred podávaním vždy fľašu pretrepte, aby sa všetko pekne spojilo.
Dúfame, že si pochutíte!
Ďalšie recepty na domáce drinky a nápoje