Ide o pokrm pochádzajúci zo stredomoria, z kraja Levanta. Ide vlastne o studené jedlo – kaša alebo dip z roztlačeného a uvareného cíceru, zmiešaný s tahini pastou, olivovým olejom, soľou, cesnakom a citrónovou šťavou.
Tí, ktorí už hummus ochutnali, sa zhodujú na tom, že sa jedná o veľkú pochúťku. Prinášame vám 4 recepty na lahodný hummus dip.
Originálny recept na hummus
Nenechajte sa odradiť veľkým množstvom surovín. Príprava tohto dipu je naozaj jednoduchá.
Suroviny
- 500 g vareného cíceru,
- 2 lyžice bielej pasty tahini,
- cca 120 ml vody,
- 1 lyžičku mletej rímskej rasce,
- 1 lyžičku mletej červenej papriky,
- 1 lyžičku himalájskej soli,
- 1 až 2 strúčiky cesnaku,
- cca 60 ml citrónovej šťavy,
- 1 hrsť pražených píniových semienok,
- jedlé kvety (len na ozdobu),
- čerstvo mleté korenie,
- jedlá sóda,
- 100 ml oleja.
Postup prípravy
- Cez noc namočte cícer do studenej vody s jednou lyžičkou jedlej sódy.
- Druhý deň ho varte minimálne hodinu v čerstvej osolenej vode.
- Cícer vložte do mixéra, pridajte všetky tekutiny. Pridajte tahini, rascu, červenú papriku, korenie a cesnak.
- Dohladka rozmixujte. Voda sa dáva podľa potreby, každý cícer totiž inak naboptná.
- Hladkú nátierku potom už len stačí dať do misky, zaliať trochou oleja, zasypať pinovými orieškami a jedlými kvetmi pre ozdobu.
Hummus s kelom a pečeným cesnakom
Hummus nemusí byť len cícer samostatne. Dá sa doplniť aj zeleninou, v podstate v akejkoľvek forme.
Suroviny
- 7 strúčikov cesnaku,
- 100 g hlávkového kelu,
- 400 g zliatej konzervy cíceru,
- 1 lyžičku citrónovej šťavy,
- 3 lyžice sezamovej pasty tahini,
- soľ,
- olivový olej,
- hrianky či slané krekry ako prílohu.
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Neolúpané strúčiky cesnaku zabaľte do alobalu a pečte ich 20 minút.
- Medzitým prelejte listy kelu vriacou vodou, nechajte vychladnúť a potom ich nasekajte na drobné kúsky.
- Keď je cesnak upečený, ošúpte ho. Kel, cesnak aj ostatné ingrediencie dajte do mixéra. Pridajte 3 lyžice vody a rozmixujte na hladkú hmotu.
- Zmes dajte do servírovacej misky a pokvapkajte olivovým olejom.
TIP: Na ozdobu a zároveň pre jemne kyselkavú sviežu chuť môžete pridať aj semiačka z granátového jablka.
Hummus z červenej repy
Červená repa je veľmi zdravá potravina. Pomáha napríklad pri stresových stavoch, stačí ju iba dobre pripraviť.
Suroviny
- 500 g surovej červenej repy,
- 400 g plechovku cíceru,
- citróny a skrojky na podávanie,
- 1 lyžicu mletej rasce,
- 1 lyžicu celej rasce,
- soľ,
- korenie,
- biely jogurt a ciabattu na podávanie,
- hrsť mätových lístkov.
Postup prípravy
- Repu umyte, ale nelúpte. Dajte do veľkého hrnca, zalejte vodou a pod pokrievkou varte 30 až 40 minút domäkka.
- Repu osušte a nechajte ju vychladnúť.
- Nakrájajte ju a rozmixujte s odkvapkaným cícerom, citrónovou šťavou a mletou rascou.
- Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Hummus z červenej repy sa podáva s jogurtom, arabským chlebom, skrojkami z citrónov, posypaný nasucho opečenou rascou a mätou. Kto chce, namiesto plechovky cíceru si ho môže klasicky uvariť a pridať ho tam.
Orieškovo-čokoládový hummus
Pôjdeme trochu za sladkým. Kto má rád sladké pokrmy a hummus, tu si príde na svoje.
Suroviny
- 1,5 šálky cíceru,
- štvrť šálky arašidového alebo akéhokoľvek orieškového masla, najlepšie mandľového,
- štvrť šálky javorového sirupu,
- 3 lyžice nesladeného mandľového mlieka,
- 2 lyžice raw kakaového prášku,
- štipku vanilky.
Postup prípravy
- Všetky ingrediencie rozmixuje v robote dohladka.
- Nechajte odležať v chladničke zhruba 1 až 2 hodiny.
- Podávajte s krížalkami z jabĺk, raw krekrami alebo datľovými sušienkami.
Tak čo, ste pripravení skúsiť hummus aj nasladko?
Ďalšie obľúbené omáčky