Nie je nič lepšie, ako byt prevoňaný práve vytiahnutým pečivom z rúry. Vlastné domáce žemle vám budú tak chutiť, že sa po nich len zapráši a druhýkrát ich radšej urobíte rovno z dvoch dávok. Nemusíte mať obavy, že by boli zložité na prípravu, pretože práve v jednoduchosti je krása a upečenie vlastných žemlí, skutočne jednoduché je.
Už nemusíte utekať každé ráno do obchodu, aby ste si kúpili čerstvé pečivo. S týmto jednoduchým receptom si ho zvládnete pripraviť doma sami. Postačí vám na to len pár ingrediencií. Domáce pečivo nielenže skvele chutí, ale navyše si budete úplne istí tým, čo jete.
Recept na domáce žemle
Pripravte si tento skvelý recept na domáce žemle na burger alebo len tak, ako bežné pečivo na raňajky.
Suroviny
Na prípravu zhruba 10–12 domácich žemlí budete potrebovať:
- 50 g masla alebo masti,
- 30 g droždia (môžete použiť aj sušené droždie v prášku),
- 500 g polohrubej múky,
- 250 ml vlažného mlieka alebo vody,
- 1 lyžičku soli,
- 1 vajce veľkosti M,
- 1 žĺtok,
- 1 lyžičku krupicového cukru,
- rascu, hrubozrnnú soľ či slnečnicové semienka na posypanie,
- 1 bielok.
Postup prípravy
- Najskôr si pripravte kvások. Ten vytvoríte zmiešaním droždia, cukru, trochu polohrubej múky a vlažného mlieka alebo vody.
- Pripravte si veľkú misu, do ktorej dáte zvyšok polohrubej múky, nakrájané zmäknuté maslo alebo masť, soľ, celé vajcia a žĺtok.
- Nakoniec pridajte predpripravený kvások.
- Zo všetkých ingrediencií vypracujte hladké cesto, ktoré necháte aspoň hodinu a pol kysnúť na teplom mieste.
- Predhrejte si rúru na 180°.
- Z cesta vytvarujte žemle. Môžete ich pokojne robiť tak, akoby ste plietli malé vrkoče (viz. foto).
- Žemle nechajte ešte zhruba 10 minút kysnúť, a potom ich potrite bielkom, posypte hrubozrnnou soľou, rascou alebo slnečnicovými semienkami – a pečte dozlatista cca 25 minút.
Hotové žemle môžete nechať vychladnúť, ale keď ich budete jesť ešte teplé, budú vám chutiť oveľa viac.
Tip: Skúste si k nim pripraviť napríklad chutnú domácu oškvarkovú nátierku.
Tipy na ďalšie prílohy