Pripravte si domáce zemiakové hranolky v rúre – recept na prílohu či obľúbenú desiatu. Ak sú vaše deti milovníkmi hranolčekov, pripravte im aspoň zdravší variant.
Sú hranolky v rúre zdravšie ako vo fritéze?
Odpoveď na túto otázku je jednoznačná – áno. Hlavným dôvodom je obsah tuku, ktorý sa pri príprave vo fritéze používa. Hranolčeky v rúre stačí mierne pokvapkať olivovým olejom či na ne poukladať kúsky masla, zatiaľ čo vo fritéze musia byť úplne ponorené vo vriacom, navyše rastlinnom oleji. Vďaka tomu majú hranolky pripravované v rúre nižšiu kalorickú hodnotu. Rúra tiež dokáže zachovať oveľa viac živín ako fritéza, pretože vyprážaním sa z pokrmu uvoľňujú vitamíny a minerály. Navyše hranolky z rúry sú chutnejšie.
Recept na domáce zemiakové hranolky
Ako urobiť hranolky na plechu? Postup je jednoduchý a všetci tento recept doma ocenia.
Suroviny
- 4 stredne veľké zemiaky,
- 2 lyžice olivového oleja,
- 1 lyžička soli,
- 1/2 lyžičky mletého korenia,
- 1/2 lyžičky papriky,
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu alebo rozmarínu.
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na prúžky.
- Dajte ich do misky a pridajte olivový olej, soľ, korenie, papriku a bylinky. Dôkladne premiešajte, aby boli zemiaky rovnomerne potreté zmesou.
- Zemiaky rovnomerne rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie. Snažte sa, aby sa neprekrývali a piekli sa rovnomerne.
- Pečte v predhriatej rúre po dobu asi 25-30 minút, kým nie sú zlatohnedé a chrumkavé. V polovici doby pečenia ich otočte, aby sa upiekli rovnomerne zo všetkých strán.
- Hotové hranolky vyberte z rúry a podávajte ihneď.
TIP: Na prípravu môžete použiť aj sladké zemiaky a pripraviť si tak domáce batátové hranolky.
Ako podávať domáce hranolky?
Domáce hranolky môžete podávať niekoľkými spôsobmi, vždy záleží na tom, čo vám najviac chutí.
- Domáce hranolky v rúre môžete konzumovať samotné, len tak, jednoducho iba posypané soľou a poprípade korením, ktoré vám chutí.
- Ak máte radi dipy, určite ich pridajte k hranolčekom. Klasikou je samozrejme kečup, tatárka, majonéza, BBQ omáčka či tzatziky.
- Hranolky ale slúžia tiež ako príloha k mnohým nielen vyprážaným pokrmom. Najznámejšia je asi kombinácia burger s hranolkami. Skvelou voľbou k burgeru sú ale aj zeleninové hranolky! Recept na zeleninové hranolky v rúre nájdete TU.
- Pokiaľ máte radi kreativitu, použite hranolky zo zemiakov ako prílohu na pizzu.
Zdroj: taste.com.au, delicious.com.au