Pekne vypečené šišky, ktoré sú posypané cukrom alebo ozdobené čokoládou majú radi nielen deti, ale aj dospelí. Dať si túto výbornú pochúťku je pôžitok. Bežne kúpite šišky v obchodoch, ale postupne objavíte aj menšie šišky, ktoré môžete rôzne ochutiť, pridať k nim polevy, čokoládu, ovocie a ďalšie veci. Vzniká tak nevšedný nápad na dezert, ktorý si zamilujú úplne všetci. Pripravte si fašiangové šišky aj doma. Je to jednoduché a rýchle zároveň.
Recept na domáce šišky
Vyskúšajte tento overený recept na nadýchané šišky z kvásku. Použite ľubovoľnú náplň, napr. rýchle kysnuté šišky s džemom, čokoládovým krémom, nutellou či lekvárom.
Suroviny
- 50 g práškového cukru,
- 500 g hladkej múky,
- 1 celá kocka čerstvého droždia,
- 60 g masla (nie Hera),
- 4 žĺtky,
- 250 ml mlieka polotučného,
- 1 vrecko vanilkového cukru,
- 2 – 3 polievkové lyžice rumu,
- dostatok rastlinného oleja,
- náplň (marmeláda, džem, čokoláda, krém a podobne).
Postup prípravy
- Pripravte si misu, do ktorej dajte polovicu vlažného mlieka. To môžete nechať predtým v izbovej teplote, prípadne ho zohriať v kastróliku.
- Pridajte do mlieka vanilkový cukor a droždie, ktoré rozdrobíte.
- Misu potom prikryte utierkou a dajte na teplé miesto odpočívať, aby mohol vzísť kvások. Ten je základom pre cesto.
- Do druhej misy dajte žĺtky, pridajte cukor a spolu so zmäknutým maslom vyšľahajte do peny. Ideálne zmiešajte žĺtky s cukrom a potom pridajte maslo. Spoločne pripravte ľahkú penu.
- Pridajte múku, ktorú predtým preosejete, zvyšok vlažného mlieka a kvások, ktorý vám medzitým vzišiel.
- Tiež pridajte rum, poprípade vanilkovú esenciu a premiešajte. Vypracujte následne hladké cesto. Ako spoznať, že je hotovo? Cesto sa nelepí.
- Misu poprášte múkou, pridajte cesto, posypte zľahka múkou a prikryte utierkou. Dajte na teplé miesto, kde nechajte kysnúť asi polhodinky. Cesto na šišky by malo riadne vykysnúť.
- Dajte ho na dosku, vyvaľkajte (cesto by malo byť vysoké asi 1,5 centimetra) a za pomoci formičky alebo pohára vykrajujte kolieska. Doprostred dajte náplň a opatrne zabaľte. Musí byť poriadne utesnené, aby sa pri vyprážaní neroztvorili.
- Dajte ich spojom dole a nechajte asi 20 minút kysnúť.
- V hrnci alebo fritéze poriadne rozpáľte dostatok oleja, pridajte trochu soli, vďaka čomu nebude olej veľmi prskať. Vložte plnené šišky a smažte po oboch stranách.
- Akonáhle je hotovo, dajte na papierovú utierku, aby prebytočný tuk odsala.
- Posypte cukrom alebo kakaom, podľa chuti a podávajte.