Prílohy a omáčkyRecepty

Domáce rožky – jednoduchý a rýchly recept

Domáce rožky – jednoduchý a rýchly recept

Domáce pečivo nie je na prípravu také zložité, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Práve naopak. Jeho príprava je rýchla, jednoduchá a chuť sa nedá porovnať s tým, ktoré kúpite v obchode. Vyskúšajte jednoduchý recept na najlepšie domáce rožky.

Do domáceho pečiva, či už ide o rožky, chlieb alebo nadýchané domáce žemle, navyše môžete pridať čokoľvek, čo chcete – posypať soľou, makom, plniť najrôznejšími náplňami a podobne.

Aká múka na rožky je najlepšia?

V recepte na rožky sa využíva klasická hladká múka. Môžete však vyskúšať aj zdravšiu celozrnnú múku. Stretnúť sa tiež môžete s receptami na domáce rožky z polohrubej múky.

Recept na domáce rožky

Prinášame základný recept na najlepšie domáce rožky z kvásku a hladkej múky, ktoré zachutnajú celej vašej rodine . Zo surovín, ktoré nájdete v tomto recepte, bude zhruba 16 rožkov.

Suroviny

  • 500 g hladkej múky,
  • 300 ml vlažného mlieka,
  • 60 g oleja, masla alebo masti,
  • 21 g čerstvého droždia,
  • ½ lyžičky cukru,
  • 5 g soli,
  • hrubá soľ, mak, sezamové alebo ľanové semienka na posypanie,,
  • pre plnený variant (šunka, syr…).
domáce pečivo
Zdroj foto: Kai Beercrafter / Shutterstock.com

Postup prípravy

Príprava kvásku na rožky

  1. Zo všetkého najskôr si pripravte droždie. Dajte ho do menšej misky, pridajte cukor a vidličkou roztlačte a miešajte, kým nevznikne kašovitá hmota.
  2. Pridajte jednu lyžicu múky, tretinu mlieka a poriadne rozmiešajte.
  3. Nechajte desať minút speniť, vznikne vám kvások, ktorý je pre rožky základom.
  4. Ak nevzíde kvások, začnite znova, rožky by vám nevykysli.

Postup ako pripraviť cesto na rožky

  1. Vo väčšej mise zmiešajte olej, zvyšok mlieka, soľ a hotový kvások. Miešať môžete ručne alebo pomocou kuchynského robota a približne desať minút spracovávajte cesto.
  2. Výsledkom sa stane cesto, ktoré bude na povrchu hebké, nelepivé, mäkké a bude sa s ním dobre pracovať.
  3. Ak máte pocit, že je cesto suché, môžete pridať jednu alebo dve lyžice mlieka. Ak je cesto vlhké, pridajte trochu múky. Vždy je to individuálne.
  4. Hotové cesto dajte do misy, ktorú predtým vytrite zľahka olejom. Prikryte starostlivo potravinárskou fóliou, aby vám neosychalo a nechajte pri izbovej teplote 45–60 minút kysnúť.
  5. Cesto by svoj objem malo zdvojnásobiť. Na pečenie si pripravte dva plechy, na ktoré dajte papier na pečenie.
  6. Pripravte si dosku, vyklopte naň cesto z misy. Preklopením sa zbaví skoro všetkého vzduchu, to je v poriadku.
recept na domáce pečivo
Zdroj foto: Lyudmila Zavyalova / Shutterstock.com

Príprava rožkov na plech

  1. Zo vzniknutého cesta vytvarujte guľu, ktorú následne rozdelíte na štyri rovnaké časti.
  2. Z každej vyvaľkajte kruh s priemerom 25 – 30 centimetrov.
  3. Opäť rozdeľte na štyri rovnaké časti a každý jeden kúsok upravte do tvaru rožku.
  4. Širší koniec ľahko roztiahnite do strán, preložte do stredu a zrolujte do tvaru rožka, konce ľahko ohnite.
  5. Takto pripravené domáce rožky dávajte na papier na pečenie na plechu. Minimálne rozostupy by mali byť päť centimetrov.
  6. Počas pečenia zväčší svoj objem, predídete tak spojeniu rožkov.
  7. Jednotlivé kúsky potrite vodou a posypte čím chcete – soľ, mak, ľanové alebo sezamové semienka, je to na vašej fantázii.
Vyskúšajte tiež recept na domáce rezance do polievky.

Pečenie rožkov v rúre

  1. Nechajte ešte dvadsať minút rožky na plechu odpočívať a dokysnúť.
  2. Rúru vyhrejte na 190 stupňov, teplovzdušnú rúru zapnite na 170 stupňov.
  3. Oba plechy pečte naraz desať minút. Medzitým zmiešajte 100 ml vody a jednu lyžicu soli.
  4. Premiešajte a po desiatich minútach pečenia potrite rožky touto slanou zmesou.
  5. Dopečte ešte 7–10 minút, rožky by mali mať svetlo hnedú farbu.
  6. Upečené domáce rožky z droždia dajte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

A teraz si môžete vychutnávať vlastnoručne upečené chrumkavé domáce pečivo, napríklad s chutnou nátierkou. Dobrú chuť!


Tipy na ďalšie prílohy