Domáce pečivo nie je na prípravu také zložité, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Práve naopak. Jeho príprava je rýchla, jednoduchá a chuť sa nedá porovnať s tým, ktoré kúpite v obchode. Vyskúšajte jednoduchý recept na najlepšie domáce rožky.
Do domáceho pečiva, či už ide o rožky, chlieb alebo nadýchané domáce žemle, navyše môžete pridať čokoľvek, čo chcete – posypať soľou, makom, plniť najrôznejšími náplňami a podobne.
Aká múka na rožky je najlepšia?
V recepte na rožky sa využíva klasická hladká múka. Môžete však vyskúšať aj zdravšiu celozrnnú múku. Stretnúť sa tiež môžete s receptami na domáce rožky z polohrubej múky.
Recept na domáce rožky
Prinášame základný recept na najlepšie domáce rožky z kvásku a hladkej múky, ktoré zachutnajú celej vašej rodine . Zo surovín, ktoré nájdete v tomto recepte, bude zhruba 16 rožkov.
Suroviny
- 500 g hladkej múky,
- 300 ml vlažného mlieka,
- 60 g oleja, masla alebo masti,
- 21 g čerstvého droždia,
- ½ lyžičky cukru,
- 5 g soli,
- hrubá soľ, mak, sezamové alebo ľanové semienka na posypanie,,
- pre plnený variant (šunka, syr…).
Postup prípravy
Príprava kvásku na rožky
- Zo všetkého najskôr si pripravte droždie. Dajte ho do menšej misky, pridajte cukor a vidličkou roztlačte a miešajte, kým nevznikne kašovitá hmota.
- Pridajte jednu lyžicu múky, tretinu mlieka a poriadne rozmiešajte.
- Nechajte desať minút speniť, vznikne vám kvások, ktorý je pre rožky základom.
- Ak nevzíde kvások, začnite znova, rožky by vám nevykysli.
Postup ako pripraviť cesto na rožky
- Vo väčšej mise zmiešajte olej, zvyšok mlieka, soľ a hotový kvások. Miešať môžete ručne alebo pomocou kuchynského robota a približne desať minút spracovávajte cesto.
- Výsledkom sa stane cesto, ktoré bude na povrchu hebké, nelepivé, mäkké a bude sa s ním dobre pracovať.
- Ak máte pocit, že je cesto suché, môžete pridať jednu alebo dve lyžice mlieka. Ak je cesto vlhké, pridajte trochu múky. Vždy je to individuálne.
- Hotové cesto dajte do misy, ktorú predtým vytrite zľahka olejom. Prikryte starostlivo potravinárskou fóliou, aby vám neosychalo a nechajte pri izbovej teplote 45–60 minút kysnúť.
- Cesto by svoj objem malo zdvojnásobiť. Na pečenie si pripravte dva plechy, na ktoré dajte papier na pečenie.
- Pripravte si dosku, vyklopte naň cesto z misy. Preklopením sa zbaví skoro všetkého vzduchu, to je v poriadku.
Príprava rožkov na plech
- Zo vzniknutého cesta vytvarujte guľu, ktorú následne rozdelíte na štyri rovnaké časti.
- Z každej vyvaľkajte kruh s priemerom 25 – 30 centimetrov.
- Opäť rozdeľte na štyri rovnaké časti a každý jeden kúsok upravte do tvaru rožku.
- Širší koniec ľahko roztiahnite do strán, preložte do stredu a zrolujte do tvaru rožka, konce ľahko ohnite.
- Takto pripravené domáce rožky dávajte na papier na pečenie na plechu. Minimálne rozostupy by mali byť päť centimetrov.
- Počas pečenia zväčší svoj objem, predídete tak spojeniu rožkov.
- Jednotlivé kúsky potrite vodou a posypte čím chcete – soľ, mak, ľanové alebo sezamové semienka, je to na vašej fantázii.
Vyskúšajte tiež recept na domáce rezance do polievky.
Pečenie rožkov v rúre
- Nechajte ešte dvadsať minút rožky na plechu odpočívať a dokysnúť.
- Rúru vyhrejte na 190 stupňov, teplovzdušnú rúru zapnite na 170 stupňov.
- Oba plechy pečte naraz desať minút. Medzitým zmiešajte 100 ml vody a jednu lyžicu soli.
- Premiešajte a po desiatich minútach pečenia potrite rožky touto slanou zmesou.
- Dopečte ešte 7–10 minút, rožky by mali mať svetlo hnedú farbu.
- Upečené domáce rožky z droždia dajte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
A teraz si môžete vychutnávať vlastnoručne upečené chrumkavé domáce pečivo, napríklad s chutnou nátierkou. Dobrú chuť!
Tipy na ďalšie prílohy