Ovocné vína sú veľmi obľúbené, najčastejšie bývajú na výrobu využívané práve ríbezle, ktorým sa v našich podmienkach skvele darí. Ak teda máte bohatú úrodu, vyskúšajte si pripraviť domáce ríbezľové víno. Z ovocných vín sa jedná o najobľúbenejší druh, ďalej sa vyrábajú vína višňové, trnkové či napríklad z arónie.
Recept na domáce ríbezľové víno
Suroviny
- 3 kg červených ríbezlí,
- 1 kg cukru,
- 2 l vody,
- balíček kvasiniek,
- balíček živnej soli.
Tradičné ríbezľové víno možno vyrábať aj z čiernych ríbezlí, pričom k tomu sa pridáva 1,8 kg cukru a 2,5 l vody. Pre najlepší výsledok sa miešajú červené a čierne ríbezle v pomere 2:1, pokiaľ však s výrobou vína ešte len začínate, je lepšie sústrediť sa iba na jeden druh ríbezlí. Pustite sa do prípravy najlepšieho ríbezľového vína!
Postup prípravy ríbezlí
- Plody trhajte jemne, aby ste ich neroztlačili a nedostali sa do nich nečistoty.
- Zbavte ríbezle listov a vetvičiek a dôkladne ho umyte.
- Pre úplne čisté ríbezle je dobré preprať ho aspoň trikrát. Potom ho roztlačte na veľmi malé kúsky.
- Takto pripravené ríbezle nechajte jeden až dva dni odležať a pravidelne ich premiešavajte.
- Na záver stačí vytlačiť štavu cez sitko. Aby ste z ríbezlí získali všetko, zvyšky vložte do čistej utierky a cez tú ešte vyžmýkajte zvyšnú šťavu.
Príprava vína
- Do vody pridajte cukor a zmes priveďte do varu. Potom nechajte vychladnúť.
- Vychladnutú vodu s cukrom prelejte do pripravených fliaš. Pridajte ríbezľovú šťavu, živnú soľ a tiež kvasinky, všetko dobre premiešajte.
- Nádobu uzavrite kvasnou zátkou s tesnením a umiestnite ju do teploty maximálne 20 °C. Kvasná zátka sa stará o odvod kvasných plynov, je teda nevyhnutnosťou.
- Po 4 týždňoch víno prelejte do čistej nádoby, do tej by sa nemal dostať kal.
- Potom vínu doprajte ešte 2 až 3 mesiace, následne môžete fľašovať. Víno je potom pripravené na pitie, avšak môžete ho nechať zrieť ešte dlhšie, aby sa chute ďalej rozvíjali.
Ríbezľové víno je skvelým sviežim nápojom. Hodí sa k rôznym pokrmom alebo len tak. Ríbezle navyše obsahujú množstvo vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok. Tak dobrú chuť!
Zdroj: vinomapa.cz
Ďalšie obľúbené nápoje