Chcete si pripraviť vlastné domáce rezance do polievky? Výroba domácich rezancov je jednoduchá a rýchla, takmer ako uvariť si čaj. Je však mnoho ľudí, ktorí to doma zatiaľ neskúšali. Vyskúšajte tento jednoduchý recept z dvoch surovín. Stačí si pripraviť cesto a rozkrájať ho nožom alebo pomocou strojčeka. Poradíme vám, ako na to.
Akú múku použiť na domáce rezance?
Recept na domáce rezance
Pripravte si babičkine domáce rezance do slepačej polievky len z dvoch surovín. Recept je na 2 porcie.
Tip: Ak chcete robiť domáce slíže do polievky vo väčšom množstve, odporúčam rozbiť do väčšej misy 15 vajec, dať 1 kg múky a podľa potreby múku následne dopĺňa. Takéto množstvo vám vydrží uskladnené aj 3 mesiace, pokiaľ robíte vývar pravidelne každú nedeľu a na ďalšie 2-3 dni.
Suroviny
- 1 vajce,
- 100 g hrubá / polohrubá múka,
Postup prípravy
- Vajíčka si ideálne zoženieme domáce. Z kupovaných to pôjde samozrejme tiež, len možno nebudú vaše rezance také žlté. Každé vajce je inak veľké, takže presné množstvo múky budete musieť odhadnúť.
- Začnite so 100 g hrubej alebo polohrubej múky na 1 vajce a múku pridávajte podľa potreby. Pokiaľ budete chcieť rezance sušiť, nepridávajte do cesta soľ, pri skladovaní by vám navlhli.
- Vajíčko rozbite do jamky vytvorenej z múky na pracovnej ploche. Aby ste si uľahčili prácu, rozšľahajte vajcia v miske či hrnčeku, pridajte trochu múky a vzniknuté cestíčko vylejte do zvyšnej múky a zapracujte. Cesto na domáce rezance budete musieť spracovať ručne a týmto spôsobom si ruky zašpiníte trochu menej ako je nutné.
Zdroj foto: Sára Kostková - Výsledné cesto by malo byť hladké a vláčne, nesmie sa lepiť. Teraz príde na rad tá namáhavejšia časť- vaľkanie cesta.
- Čím tenšie bude cesto, tým tenšie budú výsledné rezance. Aby boli naozaj „vlasové“, musíte na valček poriadne pritlačiť. Pokračujte, kým nevyvaľkáte placku, ktorá bude takmer priesvitná.
Zdroj foto: Sára Kostková - Placku si nakrájajte na pruhy o šírke asi 3 – 4 cm a nechajte ich na doske pár minút schnúť. Potom si pruhy naskladajte na seba a krájajte. Vezmite si na to ostrý nôž a snažte sa krájať čo najtenšie kúsky.
Tip: Cesto na domáce rezance môžete hodiť aj do strojčeka a vyrobiť ich omnoho jednoduchšie. Najmä ak ich robíte vo väčšom množstve.
Ako dlho variť domáce rezance?
Hoďte ich do vriacej osolenej vody a 5 minút povarte, potom sceďte a pridajte do polievky alebo si ich schovajte na inokedy – rozložte na utierku a nechajte do druhého dňa uschnúť. Keď budete mať hotovo, môžete rezance hneď spotrebovať, napríklad si pripraviť rezance s tvarohom alebo makom na sladko, alebo ich dať do poctivého kuracieho vývaru. Okrem toho oceníte aj domáce rezance do fazuľovej polievky.
Náš tip: Vyskúšajte tiež recept na celestínske rezance. Ide o hrubé domáce rezance, ktoré sa pripravujú v podstate ako palacinka a následne sa nakrájajú na pol centimetra široké prúžky.
Ako skladovať rezance?
Sušené rezance skladujte v uzavretej nádobe. Alebo ich uvarte a tie, čo nespotrebujete, zamrazte. Kedykoľvek ich potom môžete vytiahnuť a ohriať priamo v polievke. Mať doma zásobu domácich rezancov je praktické, takže si pripravte valček a choďte do toho!
Teraz už viete, ako sa robia rýchle domáce rezance z hrubej, resp. polohrubej múky, tak smelo do toho. Dobrú chuť!
Zdroj: autorský text / Šárka Kostková
Ďalšie recepty pre šikovné gazdiné