Langoše bývajú často vyhľadávaným sortimentom prevádzok rýchleho občerstvenia. Túto pochúťku si však viete pripraviť aj doma. V článku vám prinášame 11 receptov na rôzne cestá na langoše, ale aj na chutné dipy.
História langošov
V slovenskej kuchyni zdomácnelo množstvo cudzích jedál prevzatých zo zahraničia. Málokto už napríklad vie, že originál recept na langoše pochádza pôvodne z Maďarska, odkiaľ sa táto pochúťka dostala do ostatných štátov bývalého Rakúsko-Uhorska. Pripravujú sa aj v Rumunsku, na Ukrajine, Srbsku, Českej republike a nesmú chýbať ani na Slovensku. Zatiaľ, čo sa maďarské langoše zdobia šunkou, lečom alebo natierajú kyslou smotanou a cesnakom, u nás je najobľúbenejšia kombinácia kečup, cesnak a syr.
Pôvodne sa táto kysnutá placka opekala blízko plameňa. Slovo langoš pochádza z maďarského výrazu láng, čo po slovensky znamená práve plameň. Na ich prípravu sa používalo cesto na chlieb. V súčasnej dobe sa najčastejšie vyprážajú na oleji alebo fritujú, možno ich však tiež piecť v rúre.
Hrnčekový recept na kysnuté langoše
Na prípravu kysnutého cesta budete potrebovať:
- 2 hrnčeky hladkej múky,
- necelý 1 hrnček mlieka,
- 20 g kvasníc,
- štipku soli.
Postup prípravy:
- Do hrnčeka rozdrobíme kvasnice, pridáme lyžičku cukru, trochu vlažného mlieka a necháme vzísť kvások.
- Ten potom pridáme do misy k múke, soli a pridáme toľko mlieka, aby vzniklo hladké cesto, ktoré nelepí. To potom necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Následne tvoríme placky a smažíme v oleji.
Langoše z bieleho jogurtu
Na kysnuté cesto môžeme použiť aj biely jogurt. Do misky dáme 250 g hladkej múky, 1 biely jogurt, kvások z 20 g kvasníc, špičku jedlej sódy a 250 ml mlieka. Vypracujeme hladké cesto, necháme v teple vykysnúť a formujeme mini langoše s jogurtom.
Langoše bez kysnutia
Niekedy nemáme dostatok času na prípravu klasických langošov z kysnutého cesta a v takom prípade sa bude výborne hodiť recept na rýchle langoše bez kysnutia. Do misy nasypeme 250 g hladkej múky, doplníme sušené kvasnice, štipku soli a zalejeme 250 ml mlieka. Vypracujeme hladké cesto, ktoré by sa nemalo lepiť a zároveň by nemalo byť tuhé. Môžeme okamžite vyprážať.
Kysnuté langoše z kyslej smotany
Kysnuté cesto je možné vylepšiť aj kyslou smotanou. Do misy dáme 500 g hladkej múky, 1 vajce, kvások z 20 g kvasníc, 250 ml mlieka, pol téglika kyslej smotany a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto a dáme odležať do chladničky. Následne tvarujeme placky a vyprážame v oleji.
Langoše bez kysnutia s kyslou smotanou
Receptov na túto pochúťku je naozaj veľa. Keď nie je čas nechať cesto kysnúť, príde vhod rýchly recept na langoše s kypriacim práškom.
Do misy nasypeme 250 g hladkej múky, pol balenia kypriaceho prášku do pečiva, pol lyžičky soli, téglik kyslej smotany a 1 vajce. Všetko dobre premiešame a vypracujeme cesto. Je dosť možné, že nebudete musieť použiť celý téglik smotany. Chce to vyskúšať, aby ste cesto príliš nezriedili a aby sa nelepilo. Hotové cesto necháte asi pol hodiny odpočinúť a potom ihneď smažíte v oleji.
Langoše z kefíru
Do hrnčeka dáme celú kocku kvasníc, posypeme cukrom a pridáme 3 lyžice vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások, ktorý potom pridáme do misy ku 500 g hladkej múky. Osolíme, prilejeme toľko kefíru, aby vzniklo hladké cesto, ktoré sa nelepí. Tuhé má byť tak akurát – ani príliš tuhé, ani riedke. Cesto necháme v teple vykysnúť a potom z neho vyprážame langoše.
Stánkové langoše
Čo si budeme rozprávať, síce to nie je práve najdiétnejší pokrm, langoše patria k obľúbenému rýchlemu občerstveniu. Jednoduché langoše ako zo stánku patria k tým najchutnejším. Pripraviť si ich môžete aj doma – bez jogurtu aj bez vajec.
Na 250 g hladkej múky dáme kvások z 20 g kvasníc, osolíme a prilejeme toľko mlieka (asi 150 ml), aby vzniklo hladké cesto, ktoré sa nelepí. To necháme na teplom mieste kysnúť minimálne pol hodiny.
Zemiakové langoše
Do misy nasypeme 250 g hladkej múky, osolíme, pridáme 3 až 4 kusy surových, na jemno nastrúhaných zemiakov, 1 celé vajce, z 25 g droždia urobíme kvások a dolejeme toľko mlieka, aby vzniklo hladké, nie však riedke cesto. Všetko poriadne premiešame a dáme do tepla kysnúť.
Langoše z tvarohu
Do misky dáme obsah nádobky s tvarohom (asi 250 g), pridáme 250 g hladkej múky, 2 celé vajcia, 1,5 lyžičky kypriaceho prášku, osolíme. Z uvedených ingrediencií vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň štvrť hodiny oddýchnuť. Potom vytvárame placky a vyprážame nadýchané langoše v oleji.
Langoše pečené v rúre
Tento recept na langoše je veľmi jednoduchý. Do 250g hladkej múky pridáme 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva a 1 celý téglik bieleho jogurtu. Vypracujeme hladké cesto a necháme v chladničke asi pol hodiny oddýchnuť.
Potom z cesta vyvaľkáme plát, vykrojíme kolieska a následne dáme na plech s vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 8 až 10 minút.
Bezlepkové langoše
Domáce langoše sa pripravujú prevažne z hladkej pšeničnej múky, čo znamená, že by si túto dobrotu nikdy nemohli dopriať tí, čo trpia neznášanlivosťou lepku. Pritom je škoda, aby o ich chuť prišli. Langoša však ide pripraviť aj z bezlepkovej múky:
Na 150 g múky bez lepku použijeme kvások z 15 g kvasníc, osolíme a rozriedime mliekom tak, aby nám vzniklo tuhšie cesto. Starostlivo vymiešame a necháme v teple kysnúť, potom vyprážame.
Dochutenie langošov
Najčastejšie sa v našich končinách podávajú smažené langoše s cesnakom, kečupom (Tip: vyskúšajte recept na domácí kečup), posypané strúhaným tvrdým syrom typu Eidam alebo Gouda. Avšak existujú aj iné chutné vylepšenia, ktoré môžete použiť či dokonca plnené langoše šunkou a syrom.
Cesnaková pasta na langoše
Cesnak na langoši jednoducho nesmie chýbať. Aby ste ho mali stále v zásobe v špajzi, pripravte si z neho cesnakovú pastu.
Postup prípravy:
250 g cesnaku ošúpeme a na mäsovom mlynčeku pomelieme. Pridáme 25 g soli a necháme odležať po dobu jednej hodiny. Potom rozpustíme 100 g 100% tuku, do ktorého vmiešame rozomletý osolený cesnak. Naplníme do pohárov, prípadne plastových krabičiek a môžeme dať zamraziť do mrazničky. Vydrží vám až do budúceho zberu cesnaku.
Dip z cesnaku a smotany na langoše
Na prípravu tohto dipu budete potrebovať:
- 1 téglik kyslej smotany,
- asi 5 strúčikov cesnaku,
- štipku soli.
Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku. Vzniknutú pastu pridáme do smotany, osolíme – možno ju dochutiť aj sekaným kôprom. Necháme chvíľu odležať a môžeme použiť na langoše.
Studený dresing na langoše
Do misky dáme obsah jedného téglika kyslej smotany, doplníme 2-3 lyžicami kečupu, dochutíme mletou paprikou, soľou a rozotreným cesnakom podľa chuti. Starostlivo vymiešame a natierame na dozlatista vyprážané langoše.
Tak, ktorý recept na langoše uprednostníte?
Zdroj: cookwewill.com, bosskitchen.com, happyfoodstube.com