Jaternice, hovorovo jelitá, sú špecialitou každej domácej zabíjačky, ktorá sa často koná na fašiangy. Ich výroba vyžaduje istú skúsenosť, všetko sa však dá naučiť. Čo sa dáva do domácich jaterníc?
Obdobie fašiangov je tu a kedy inokedy než práve teraz sa pustiť do prípravy zabíjačkových špecialít, ako je napríklad obľúbená jaternica. Inšpirujte sa, prinášame tradičný recept na domáce jaternice.
Zabíjačkové špeciality
Zimné obdobie je obdobie fašiangov, hodovania a dedinských zabíjačiek, pre ktoré sú typické zabíjačkové špeciality, medzi ktoré patria ako jaternice, tak aj:
- tlačenka,
- huspenina,
- oškvarky,
- pečené koleno,
- bravčová pečeň
- krvavničky (jaternica naplnená krvou a žemľami).
Domáca výroba jaterníc
Jaternice zbožňujete a radi by ste si ich pripravili doma bez toho, aby ste museli usporiadať zabíjačku? Poradíme vám, ako na to, aby vám výroba jaterníc išla od ruky.
Čo sa dáva do jaterníc?
Základom je varené mäso – koleno, hlava, odrezky, lalok, koža z nožičiek, surová pečeň, pľúca, srdce. Nesmie chýbať ani pečivo na zahustenie, korenie na dochutenie a samozrejme silný a poctivý vývar.
Čo urobiť z jaternice?
Môžete si ju pripraviť na mnoho spôsobov. Obľúbená je studená zabíjačková jaternica s chlebom, vynikajúca je tiež pečená jaternica na panvici alebo v rúre s kyslou kapustou, jaternicová nátierka či jaternicová kaša.
Aké črevá na výrobu použiť?
Na prípravu jaterníc sa používajú bravčové črevá hrubé aj tenké. Kupujte také, ktoré majú priemer tzv. kaliber 34/36 mm. Črevá musia byť dlhé, v nedelených zväzkoch, aby ste si ich sami mohli nakrájať.
Kedy namočiť žemľu do jaterníc?
Bývalo a stále je zvykom, že v predvečer zabíjačky sa piekla žemľa do jaternice. Tá sa nakrája na kúsky a namočí v dobe, keď sa varí mäso. Následne sa z nej vyžmýka prebytočná voda a pridáva sa do jaterníc, kde slúži ako tzv. spojka, ktorá na seba viaže masť. Dnešnou alternatívou sú aj rožky.
Odporúčame: Zabíjačková polievka
Kde skladovať jaternice?
Jatrnice je vhodné uchovávať tam, kde sa teplota pohybuje okolo +1 stupňa. Ideálna je chladnička, ale pozor, tiež nevydržia večne. Pokiaľ ich nezjete do štvrtého dňa, odporúčame ich vyhodiť.
Recept na domáce jaternice
Recept na jaternice je potrebné dodržiavať presne krok po kroku, aby boli skutočne dokonalé.
Suroviny
- 2 bravčové nožičky,
- 1 bravčové srdce,
- 500 g bravčovej surovej pečene,
- 1,5 kg bravčové pľúca,
- 3 kg mix mäsa – hlava, lalok, odrezky,
- 10 strúčikov cesnaku,
- 1,5 litra silného vývaru,
- 1 polievková lyžica majoránky,
- 1 polievková lyžica mletého korenia,
- 10 ks rožkov,
- 100 g soli – soľte podľa chuti.
Postup prípravy
- Do hrnca vložte bravčovú hlavu, lalok, nožičky, srdce, pľúca a ďalšie odrezky mäsa a uvarte domäkka.
- Medzitým si nakrájajte rožky na kocky a zalejte vývarom.
- Bravčové črevá poriadne vymyte a zaveste ich, aby vyschli. Kupovaná bravčová črievka musíte vyprať rovnako ako tie zo zabíjačky. Na ich prepláchnutí si dajte záležať, sú totiž naložené v soľnom náleve.
- Pripravte si aj cesnak, všetkých desať strúčikov prelisujte.
- Akonáhle je mäso hotové a mäkké, pomeľte ho na mlynčeku – doštička s veľkými očkami.
- Pečeň, pľúca a obrané nožičky pomeľte na mlynčeku cez doštičku s malými očkami.
- Nakoniec všetko zmiešajte, pridajte rožky, ktoré vyžmýkate, aby ste sa zbavili prebytočného vývaru, pridajte korenie a poriadne premiešajte.
- Do zmesi prilejte vývar, strážte, aby zmes nebola riedka.
- Takto pripravenou zmesou môžete naplniť črevá, na konci zašpajlovat. Plnička jaterníc by vám pri príprave nemala chýbať, vďaka nej ľahko a rýchlo črevá naplníte.
- Vložte jaternice do vriacej vody a nechajte ich v nej pri teplote 90 stupňov asi 15 minút – voda sa už nesmie variť.
Pečené jaternice v rúre
Najčastejšie sa domáce jaternice, resp. jelítka pripravujú v rúre. Viete, ako na to?
Ako upiecť jaternice aby nepraskali?
Častým nešvárom pri pečení jaterníc je ich prasknutie, kedy celý obsah vytečie von. Aby ste tomu predišli, jaternice namočte na dve minúty do horúcej vody a osušte ich. Potom už stačí upiecť tak, ako ste zvyknutí.
Ako jesť jaternicu?
Ako sme už spomínali, jaternicu si môžete upiecť v rúre a ako prílohu zvoliť kapustu a zemiaky. Je tiež skvelou voľbou na studenú večeru s čerstvým chlebom a cibuľou. Aby vám jaternica vydržala čo najdlhšie, zavarte si ich do zásoby.
Ako ohriať jaternicu?
Ak nemáte čas na to, aby ste jaternicu strčili do rúry, stačí ju ohriať na panvici. Opäť ju namočte v horúcej vode, aby ste zabránili jej prasknutiu.
Nezabúdajte, že jaternica je tiež tradičnou špecialitou fašiangov, rozhodne vám na stole nesmie chýbať. Zvyknete vo vašej domácnosti robiť domácu zabíjačku? Alebo si v období fašiangov pripravujete len vybrané zabíjačkové špeciality, ako oškvarky či klobásky?
Zdroj: food.com, today.com
Ďalšie recepty