Pripravte si pravú taliansku pizzu s jednoduchým receptom na úžasné domáce cesto na pizzu z kvásku. Na čo si dať pozor pri príprave originálnej pizze a aké varianty sú najobľúbenejšie?
Originálna talianska pizza
Pokiaľ vás zaujíma, odkiaľ sa vlastne pizza vzala a ako dlho ju svet pozná, musíme sa vrátiť späť do staroveku. Podľa historikov si už starí Egypťania mleli obilie, miešali ho s vodou a z tohto cesta piekli jednoduché ploché koláče. Postupom rokov Egypťanov nasledovali starí Rimania. Suchými obilnými plackami sa ľudstvo živilo dlhé roky. Až v 16. storočí, keď sa v talianskej Neapole začal vyrábať syr, s neskorším názvom Mozzarella, a do Európy sa dostali paradajky, začalo sa používanie týchto dvoch ingrediencií na dochutenie placiek, ktorým sa v tom čase už hovorilo „pitta“. Taliansky recept si neskôr upravili na „picea“ a ako roky plynuli, názov sa menil, až vznikla dnešná „pizza“.
Na konci 17. storočia začali síce v Neapole vznikať prvé malé pizzérie, ale trvalo ešte ďalších 200 rokov, kým sa z obilných placiek stala vyhľadávaná delikatesa. Pôvodný štvorec sa zaguľatil, suché cesto na pizzu ochutil cesnak a postupom rokov aj paradajky, drobné rybky a syr. V tomto období sa všetkým pizzám hovorilo „Neapolská“ a bolo úplne jedno, čo sa na nich práve nachádzalo. Neapol sa dodnes považuje za „matku“ novodobej pizze, lenže skôr než realita, to bude hlavne marketingová záležitosť. Ale či tak či tak, Taliansko domovinou pizze bezpochyby je.
Recept na základné cesto na pizzu
Za dobrou pizzou nemusíte cestovať do Talianska, pripraviť ju môžete aj v pohodlí vašej kuchyne. Ako urobiť jednoduché cesto na pizzu? Nenechajte sa zmiasť a odradiť na prvý pohľad dlhým postupom. Príprava tohto výborného kysnutého cesta na pizzu s jogurtom nie je vôbec zložitá. Poďme na to!
Suroviny
Na cesto
- 1,2 kg hladkej múky,
- 1 kocka čerstvých kvasníc,
- 1 PL kryštálového cukru,
- 1 ČL soli,
- 4 PL extra panenského olivového oleja,
- 4 PL bieleho jogurtu,
- 500 ml teplej vody (cca 45 stupňov).
Na paradajkový základ
- 500 g paradajkového pretlaku (alebo pasírovaných paradajok),
- soľ,
- 1,5 PL zmesi sušených byliniek (napr. oregano, tymian, bazalka, saturejka).
Pozn. Uvedené množstvo surovín bude stačiť na 8 kusov pizze s priemerom 30 cm. Na každú pizzu si odkrojíme 250 gramov cesta. Ak je 8 kusov pre vás veľa, prispôsobte množstvo vašim potrebám.
Postup prípravy
- Droždie rozdrobíme do misy a pridáme k nemu trošku teplej vody (z odmeraného množstva). Vody zatiaľ len toľko, aby sme v nej mohli kvasnice dobre metličkou rozmiešať.
- Do rozmiešaných kvasníc prisypeme 1 lyžicu cukru a znova zamiešame. Necháme vzísť kvások, čo trvá tak 5-10 minút (začnú sa na povrchu robiť bublinky).
- Do vzídeného kvásku pridáme kvalitný olivový olej, ktorý dodá cestu výbornú chuť i vláčnosť. Vmiešame jogurt a zvyšok teplej vody. Opäť premiešame.
- Do odváženej múky vsypeme soľ a premiešame. Múku so soľou vsypeme do pripravenej tekutej zmesi a obe zložky spojíme.
- Teraz si cesto preložíme na dosku a rukami dobre spracujeme. Možno použiť aj robot, ale Taliani hovoria, že nie je nad ručnú prácu. Pokiaľ by sa stalo, že cesto lepí, pridajte ešte múku.
- Z vypracovaného cesta urobíme guľu, ktorej okraje zahneme dole tak, aby zhora bolo cesto krásne hladké.
- Do misy vytretej olejom (aby sa nám na ňu cesto po vykysnutí nenalepilo) vložíme cesto zahnutými okrajmi dole. Teraz celý jeho povrch potrieme olejom. Misu prikryjeme a dáme vykysnúť na teplé miesto. Správne vykysnuté cesto spoznáme podľa toho, že zdvojnásobí svoj objem.
- Z vykysnutého cesta si odkrojíme 250 gramové porcie. Z každej opäť urobíme guľu s podhnutými okrajmi a vyskladáme ich vedľa seba na plech (malo by vám ich vyjsť 8), prikryjeme a necháme ešte 15 minút kysnúť na teplom mieste.
- Medzitým si pripravíme paradajkový základ na potretie každej pizze. Do misy dáme paradajkové pyré alebo pasírované paradajky, osolíme a pridáme zmes sušených byliniek. Poriadne premiešame a tým je zmes pripravená na použitie.
- Vykysnuté bochníčky cesta vložíme do okrúhlych foriem na pečenie pizze (ak máme len jednu formu, robíme to postupne, pokiaľ formy nevlastníme, vystačíme si aj bez nich a pizzu budeme piecť na plechu).
- Vezmeme jeden kúsok cesta na pizzu, položíme ho do stredu formy (alebo na plech) a pekne od prostriedku ku krajom ho rozprestrieme po celej ploche. Po obvode vytvoríme prstami zvýšený okraj a plochu celej pizze dobre pritlačíme k forme, aby pekne držala pri dne.
- Na cesto dáme 3 lyžice pripravenej paradajkovej zmesi a rozotrieme ju až k okrajom.
- Teraz máme nachystaný základ na pizzu a ďalej záleží na nás, pre aký druh sa rozhodneme a čím si pizzu ochutíme (napr. šunka, syr, niva, pikantná saláma, olivy atď.) Inšpiráciu nájdete nižšie.
- Rúru je potrebné vopred vyhriať na maximálnu teplotu, akou vaša rúra disponuje, čo býva najčastejšie 250 stupňov. Pečieme zhruba 5-8 minút do zružovenia okrajov.
Pozn. Talianske cesto na pizzu sa pečie v kamennej peci na dreve a teplota vo vnútri dosahuje až 500 stupňov, čo v domácich podmienkach nemožno docieliť. Kúzlo dokonalej chuti pizze spočíva v jej rýchlom upečení. Pri teplote 500 stupňov sa pečie iba 2-3 minúty.
Odporúčame: Baklažánová mini pizza
Obľúbené náplne na pizzu
Fantázii sa medze nekladú a záleží iba na vašej chuti a možnostiach, čo na základné cesto poukladáte. Pre tých, ktorí sa chcú nechať inšpirovať, uvediem 4 obľúbené druhy:
Pizza Hawai
Milovaná a zároveň nenávidená pizza Havaj. Na paradajkový základ vyskladáme plátky šunky a na ne nasypeme menšie kúsky konzervovaného ananásu. Celý povrch zasypeme jemne strúhanou Goudou (popr. iným druhom syra).
Diabolská pizza
Páni, ktorí majú radi ostré jedlá, iste ocenia diabolskú domácu pizzu. Na paradajkový základ vyskladajte krájané sterilizované Jalapenos papričky. Na ne alebo medzi ne dajte kolieska suchej salámy. Pokiaľ znesiete naozaj diabolskú ostrosť, posypte povrch ešte drvenými sušenými čili papričkami a všetko zasypte strúhanou Goudou či iným typom syra.
Talianska pizza
Na paradajkový základ vyskladáme kolieska paradajky nakrájané ostrým nožom na veľmi tenké plátky (hrúbka tak 1 mm, aby sa stačila prepiecť). Na paradajky dáme kúsky mozzarelly a (podľa originálneho receptu) ešte čerstvá bazalka. Podľa mojich skúseností sa bazalka rada pripáli a listy sú potom nevzhľadne hnedé, preto odporúčam nahradiť bazalku čerstvými lístočkami tymiánu. Tie sa nepripaľujú a dodajú pokrmu úžasnú vôňu aj chuť.
Tuniaková pizza
Na paradajkový základ dáme kúsky konzervovaného tuniaka, trošku roztlačeného vidličkou. Naň vyskladáme na tenko nakrájané kolieska cibule a celý povrch zasypeme syrom.
Il buon gusto per la pizza! – Nech vám pizza chutí!
Zdroj: acouplecooks.com
Ďalšie talianske recepty